Yandex Metrica

İstanbul'da 2030 yılına kadar kar yağmayacak: Batının geni değişti

İstanbul'da 2030 yılına kadar kar yağmayacak: Batının geni değişti

İstanbul bu gerçeğe hazır olsun. Uzmanlar 2030 yılına kadar İstanbul'da kar yağmayacağını, yağarsa sürpriz olacağını açıkladı. Prof. Dr. Orhan Şen, Prof. Dr. Levent Kurnaz ile birlikte İstanbul'da neden kar yağmayacağını duyurdu. 1918, 2020 örnekleri verildi.  

Gündem

30.04.2024, 19:49

İstanbullular 2024 yılında İstanbul'a neden kar yağmadığını araştırırken uzmanlardan üzücü haber geldi. İstanbul'da artık önümüzdeki yıllarda görülecek mevsimsel değişiklikler olacak.

Prof. Dr. Orhan Şen, şehir içindeki sıcaklıkların 5 derecenin üzerinde seyretmesinin İstanbul'da kar yağışının engellediğini ifade etti.

27 Nisan bu akşam hangi takımın maçı var? Bugün kimin maçı var? Fenerbahçe-Beşiktaş maçı bu akşam mı? 27 Nisan bu akşam hangi takımın maçı var? Bugün kimin... Haberi Görüntüle

ARTIK ESKİ KAR YAĞIŞLARI YOK

Şen, ''İstanbul'da yağmadı bu sene kar ama İstanbul'da bundan 40-50 sene önceki kar yağışları yok artık. Yok olmasının nedeni nedir? Yok olmasının nedeni metropol bir şehirde, betonlaşmış bir şehirde ısı adası etkisidir. Isı adası etkisinden dolayı, İstanbul'da kar yağışı çok nadir olur. Çünkü kar yağışı nedir? 5 derecenin altına düşmesi lazım hava sıcaklığının. 5 derecenin yukarısında kar yağışı yağmaz. 5 derecenin altına düşecek ama yağış da olacak, ikisi birlikte olması lazım. Şimdi baktığımız zaman İstanbul'un etrafında 5 derecenin altına düşüyor ama 2-3 derecelik ısı adası etkisi hep, 5 derecenin üzerinde tutuyor İstanbul'da sıcaklığı. Dolayısıyla İstanbul'da kar yağmıyor. Hiç mi yağmadı? Geçen sene de yağdı, ondan önceki sene de yağdı. Hatırlarsınız, yollarda kalmıştık iki sene önce. Bu dediğim gibi şehir ısı adası etkisi, İstanbul'a çok bariz olarak kendisini gösteriyor. Düşünün kışın o gökdelenler ısıtılıyor değil mi? Ne ile? Doğal gaz ile ısıtılıyor. O ısı enerjisi nereye gidiyor? Atmosfere gidiyor. Atmosfere gittiği için dışı, havayı 2-3 derece daha ısıtıyor. Dolayısıyla bu büyük şehirlerdeki kar yağmamasının nedenlerinden bir tanesi odur. Bu genel bir değerlendirmedir'' ifadelerini kullandı.

2024 Mayıs Kabine Toplantısı ne zaman hangi gün? Öğretmen atama sayısı kabine toplantısında açıklanacak mı? 2024 Mayıs Kabine Toplantısı ne zaman hangi gün? Öğretmen atama... Haberi Görüntüle

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KAR YAĞIŞINA ENGEL OLDU

Bu yıl kar yağışının çok az olmasındaki en büyük etkenin iklim değişikliği olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Orhan Şen, ''Bunun özelliğini de bu sene El Nino, biraz daha geneline bakarsak küresel ısınmanın artık 1.5 dereceye vardığı için artışı, dolayısıyla bizim enlemlerimizde yani 40 derece enlemlerinde kar yağışı azalacak. Şunu da söyleyelim, biz Akdeniz iklimine tabii idik. Yani şimdiye kadar Akdeniz yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıydı. Şimdi Akdeniz ikliminden Türkiye çıkıyor, bunun yerine nereye geliyor? Yarı kurak bir iklime geliyor. Yarı kurak iklim dediğimiz, 30 derece enlemlerdeki tropik iklimin kuzeye doğru kaymasından, küresel ısınmadan dolayı. Dolayısıyla artık yarı kurak iklime döndüğümüz için sıcaklıklar da artık biraz yüksek görünüyor. Şundan anlıyoruz biz bunu; yaz sıcaklıkları minimum sıcaklıklar, yani gece yarısından sonra sabah olmadan bir saat önce ölçülen sıcaklığa, biz 'minimum sıcaklık' deriz. 20 derecenin üzerindeki sıcaklıklara 'tropik şehir' deriz. Geçen sene bunlar çok fazla arttı Türkiye'de. Dolayısıyla bizim bulunduğumuz enlemlerde artık kar yağışı azalacak'' dedi.

28 Nisan bugün Beyazıt-Kabataş tramvayı kapalı mı? Ne zaman, saat kaçta açılacak? Neden kapalı? 28 Nisan bugün Beyazıt-Kabataş tramvayı kapalı mı? Ne zaman, saat... Haberi Görüntüle

1918 YILINDA DA KAR YAĞMAMIŞTI

Şen, 1918 ve 202 yıllarında yaşanan kar yağışının kuraklık ile bir ilgisi olmadığını vurgulayarak, ''Şimdi muhakkak bir kar yağışı gördük. Nerede gördük? Havada gördük ama yerde göremedik mesela. Öyle şeyler vardı. Ama en çok ne zaman gördük, 1987'de. Çok büyük bir kar yağışı vardı. Bir buçuk metreye yakın kar yağışı vardı. Bundan 4 sene önce 2020 ve 1918'de de üstelik kuraklık da vardı, kar yağışı da olmamıştı. Bu sene hiç kar yağışı olmadı. Ama seneye ne olacak? Seneye bakacağız'' ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Gündem


Loading