Yandex Metrica

Halep'i Türkiye'nin kontrolüne verin, milyonlarca Suriyeli gönüllü olarak dönsün

Hulusi Akar'la Hakan Fidan'ın Moskova temaslarından sonra gözler Ankara-Şam hattında gerçekleşecek Dışışleri Bakanları zirvesine çevrildi. Bölgeyi yakından tanıyan Prof. Dr. Yasin Aktay, diyalog masasında ele alınacak en önemli meselenin 'Halep' olması gerektiğini belirterek, "Halep geçici olarak Türkiye kontrolüne verilirse hem Suriye bölünmez hem de milyonlarca sığınmacının geri dönüşü sağlanır" dedi.

Gündem

23.01.2024, 20:17

Türkiye ile Suriye rejimi arasındaki normalleşme sürecinin ne yöne evrileceği merak ediliyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'la MİT Başkanı Hakan Fidan'ın 28 Aralık'ta Moskova'ya giderek Suriye rejimiyle 'resmen' bir araya gelmesi Ankara-Şam hattında yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Savunma bakanlarıyla istihbarat başkanlarının karşılıklı teması sonrası ikinci tur görüşmeler Dışişleri Bakanları arasında gerçekleşecek. 

Hulusi Akar ve Hakan Fidan, Moskova ev sahipliğinde geçtiğimiz ay sonu Suriyeli mevkidaşlarıyla buluştu. 

Mevlüt Çavuşoğlu 14 Ocak'a dek sürecek Afrika turunu sürdürüyor. Gezinin tamamlanması sonrası Çavuşoğlu 17 Ocak'ta Stratejik Konsey toplantısı için ABD'de olacak. Suriye-Ankara hattında Washington dönüşü gerçekleşecek buluşmanın tarihi henüz netleşmedi. Ankara, ABD destekli terör örgütü PKK/YPG'yi Şam rejiminin de onayını alarak bölgeden temizlemek istiyor.

TUS/1 sınav sonuçları nereden öğrenilir? 1. dönem TUS taban puan ve kontenjaları belirlendi mi? TUS/1 sınav sonuçları nereden öğrenilir? 1. dönem TUS taban puan... Haberi Görüntüle

SIĞINMACILARIN REJİME GÜVENMESİ İMKANSIZ 

2016 yılında Halep'te Rus bombardımanı 

11 yıl sonra ilk kez gerçekleşen temaslar sırasında çözülmeyi bekleyen yığınla sorun masada bulunuyor. Bunların en başında, Türkiye'de sayısı 3,5 milyonu aşan sığınmacılar meselesi geliyor. Suriye sığınmacıların ülkelerine güven içinde geri dönüşünün sağlanması konusunda Esed rejiminin Ankara'ya ne gibi teklifler sunacağı şimdilik meçhûl. Ancak Suriyelilerin, Şam rejimi ve İranlı milislerin kontrolü altındaki bölgelere dönmeyi 'yaşamsal risk' olarak gördükleri sır değil.

Ülkelerine dönüş yapan Suriyelilerin sıklıkla tecavüz ve işkencelerle karşılaştığı biliniyor. ABD destekli PKK/YPG'nin işgali altındaki bölgelerde de terör örgütü kendisi gibi düşünmeyenlere yaşam hakkı tanımıyor. Ankara bir yandan PKK/YPG terörünü temizlemeyi, aynı zamanda rejim bölgelerinde de Suriyeliler için güvenli alanlar oluşturmayı hedefliyor. 

23 Nisan'da (Bugün) marketler açık mı? A101-BİM-ŞOK-Migros 23 Nisan'da kapalı mı? 23 Nisan'da (Bugün) marketler açık mı? A101-BİM-ŞOK-Migros 23 Nisan'da kapalı... Haberi Görüntüle

HALEP TÜRKİYE KONTROLÜNE VERİLİRSE...

Sığınmacıların kitlesel olarak geri dönüşü için odak noktası olarak gördüğü yerleşim birimlerinin başında Halep geliyor. İç savaş öncesi Suriye'nin ticari başkenti olan Halep şimdi İranlı mezhepçi-mütecaviz grupların kontrolü altında. 2016 sonunda rejim ve İranlıların eline geçen Halep'i yüzbinlerce Sünni Müslüman terk etti. Bunların bir kısmı soluğu Türkiye'de alırken bir kısmı ise Mehmetçik ve Suriye Milli Ordusu kontrolündeki bölgelere sığındı.

Bu göçmenlerin memleketlerine yeniden dönüşleri konusunda bölgeyi yakından tanıyan uzman isimden çarpıcı bir öneri geldi. Ankara ile Şam rejimi arasında yürüyen pazarlıklar konusunda Ülke TV yayınında açıklamalarda bulunan Yenişafak yazarı Yasin Aktay, "Halep'in Türkiye kontrolüne verilmesi gerekiyor. Bu sayede milyonlarca Suriyelinin gönüllü olarak dönüşüne fırsat sağlanmış olacak" dedi. 

Yasin Aktay

Esed rejiminin Rus uçaklarının yardımıyla korkunç saldırılarda bulunduğunu, katliamların ardından Halep'in kontrolünün Esed ve İran'a geçtiğini hatırlatan Prof. Dr. Aktay, "Diyalog masasında Halep'in kontrolü meselesi mutlaka bulunmalı" ifadesini kullandı. Aktay şunları söyledi:

Hasan Kılıç Efendi öldü mü? Hasan Efendi neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç Efendi öldü mü? Hasan Efendi neden öldü, kaç... Haberi Görüntüle

KİMSE ESED'E GÜVENİP DE GERİ DÖNMEZ 

Bir zamanlar milyonlarca Suriyelinin yaşadığı Halep, rejim güçleri ve Rus ordusunun ağır bombardımanı altında harabeye dönüştü. 

"Esed'e güvenerek hiç kimsenin gidip teslim olma gibi bir durumu yok. Zaten kısa süre öncesine dek Esed'in hapishanelerine gidenler akıbeti meçhûl kalıyordu. Esed'e bu noktadan sonra hiç kimse güvenmez. Bu işi makul kılacak tek bir faktör olabilir: Halep'in Türkiye kontrolüne, daha doğrusu Suriye Milli Ordusu kontrolüne verilmesi... Halep çünkü Osmanlı döneminde de en büyük metropol şehirlerden bir tanesiydi. Göçün önemli bir kaynağı Halep'tir.

Halep ilk zamanlar Özgür Suriye Ordusu ve devrimcilerin elindeydi fakat Rusya'nın ve İran'ın yardımıyla Esed rejimi gelip oraya bir çullandı; büyük katliamlar yaptılar. Türkiye devreye girmeseydi daha büyük katliamlar olacaktı orada. Türkiye'nin şimdi masada talep etmesi gereken şey budur: Halep'in Türkiye kontrolüne verilmesi... Geçici bir süreliğine tabii ki. Halep'te koşullar oluşursa Türkiye'den 2 milyon Suriyeli zorla değil, gönüllü olarak gider. Bu durum herkesin işine gelir."

Halep'te hayatta kalmayı başaranlar, 2016 Aralık ayında gruplar halinde bölgeden tahliye edildi ve yüzbinlerce kişi daha Türkiye'ye ya da sınır bölgelerine göçtü.  

"Türkiye'nin oraya girmesi faydalıdır. Şu an fiilen Amerikan işgali altındadır Suriye. Amerika orada bir devletçik kurmaya ve orayı bölmeye çalışıyor. Oysa Suriye'yi bölecek olan ülke Türkiye değildir.

Türkiye o teminatı veriyor zaten, Rusya'ya da veriyor, Suriye'ye de veriyor. Halep'in kontrolüyle birlikte belki Rakka'nın bir kısmının da kontrolü Türkiye'ye geçebilir. Böylece ülkelerinden göçmüş Suriyelilerin geri dönüşüne bir fırsat verilmiş olur."

Önce tatile sonra hapise! Sahte rapor alıp tatile gidenler dikkat! Onlarca yıl ceza alabilirsiniz! Önce tatile sonra hapise! Sahte rapor alıp tatile gidenler dikkat!... Haberi Görüntüle

BU GÖRÜNTÜLERİ KİMSE UNUTMADI

Rejime bağlı bir görevlinin bilgisayarından çıkan görüntüler 2013 yılında Şam'ın Tadamon Mahallesi'nde Suriyelilerin sorgusuz sualsiz öldürüldükten sonra bir inşaatın yanına açılan çukura atıldığını ortaya koymuştu.  

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading