Yandex Metrica

Guterres'ten Türkiye ve Erdoğan'a Tahıl Koridoru teşekkürü: İstanbul diplomatik başarının merkezi

Guterres'ten Türkiye ve Erdoğan'a Tahıl Koridoru teşekkürü: İstanbul diplomatik başarının merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın diplomatik başarısıyla yenilenen Tahıl Koridoru anlaşmasının ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Onların cömertliği ve kararlılığı olmadan bu girişim asla doğmazdı. İstanbul, olağanüstü bir diplomatik başarının merkezi olmaya devam ediyor" ifadesini kullanarak Türkiye'ye teşekkür etti.

Gündem

23.01.2024, 20:04

Türkiye, tüm dünyada etkin ve saygı duyulan diplomatik bir güç olma özelliğini devam ettiriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın diplomasi trafiğiyle 19 Kasım'dan itibaren 120 gün süreyle uzatılan Tahıl Koridoru anlaşmasıyla, dünya devletleri olası bir kıtlık tehlikesinden kurtuldu. 

Anlaşma uzatılması haberlerinin ardından uluslararası kuruluşlar ve dünya liderleri Türkiye'ye teşekkür etti. Teşekkür eden isimlerden biri de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres oldu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan 1915 olayları açıklaması: Tek taraflı açıklamaları reddediyoruz Dışişleri Bakanlığı'ndan 1915 olayları açıklaması: Tek taraflı açıklamaları reddediyoruz Haberi Görüntüle

"ONLARIN KARARLILIĞI OLMADAN BU GİRİŞİM OLMAZDI"

Guterres, Rusya ile Ukrayna arasında Türkiye ve BM arabuluculuğuyla imzalanan anlaşmanın uzatılmasının ardından Twitter'dan anlaşmanın Türkiye'nin kararlılığı sayesinde mümkün olduğu açıklamasında bulundu.

Guterres, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye'ye teşekkür ederek, "Onların cömertliği ve kararlılığı olmadan bu girişim asla doğmazdı. İstanbul, olağanüstü bir diplomatik başarının merkezi olmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.

iPhone'da WhatsApp neden yeşil oldu? Whatsapp durum, mesajlar, profil resmi çerçevesi neden yeşil, nasıl düzelir? iPhone'da WhatsApp neden yeşil oldu? Whatsapp durum, mesajlar, profil resmi... Haberi Görüntüle

BİR TEŞEKKÜR DE AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN 

AB yönetimi, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılmasından memnuniyet duyduğunu bildirdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada, anlaşmanın gıda fiyatlarının düşürülmesi ve dünya genelinde gıda güvenliğinin sağlanmasında hayati önem taşıdığı vurgulanarak, "AB, Karadeniz tahıl girişiminin devamının sağlanması için Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin gösterdiği çabaların altını çizmektedir." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Karadeniz güzergahı ve AB'nin "dayanışma şeritleri" olarak adlandırdığı kara güzergahlarıyla 25 milyon ton tahıl ve diğer tarım ürünlerinin ihraç edildiği aktarıldı.

"Gıda, asla savaş silahı olarak kullanılmamalıdır." denilen açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'daki tarım tesislerini ve ihracat güzergahlarını kasıtlı olarak hedef aldığı, bu nedenle gıda fiyatlarının arttığı belirtildi.

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen de Twitter'dan yaptığı paylaşımda, anlaşmanın sürdürülmesine ilişkin uzlaşıyı memnuniyetle karşıladığını kaydederek, Guterres ve Erdoğan'ı tebrik etti.

Hatay'ı tefecilere borçlandırmıştı! Lütfü Savaş tefecilerden aldığı paraya yeni kılıf uydurdu! Hatay'ı tefecilere borçlandırmıştı! Lütfü Savaş tefecilerden aldığı paraya yeni kılıf... Haberi Görüntüle

GIDA FİYATLARININ DÜŞMESİNE YARDIMCI OLDU

Von der Leyen, bu girişimin "AB Dayanışma Yolları" ile birlikte Rusya'nın sürdürdüğü savaşa rağmen küresel gıda kıtlığının önlenmesine ve gıda fiyatlarının düşmesine yardımcı olduğunu belirtti.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de söz konusu girişimle Ukrayna'dan 10 milyon tondan fazla tahıl ihraç edildiğini, anlaşmanın yenilenmesinin tahıl ve gübrelere şiddetle ihtiyaç duyan dünya için iyi bir haber olduğunun altını çizdi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading