Yandex Metrica

Ganos Fayına dikkat! Uzmanlar açıkladı: Deprem riskini diri tutuyor!

Ganos Fayına dikkat! Uzmanlar açıkladı: Deprem riskini diri tutuyor!

Yurt genelinde art arda gelen depremlerin üzerine uzmanlardan uyarılar gelmeye devam ediyor. Tekirdağ ( Gaziköy) ile Saros Körfezi arasında tespit edilen ve en son 1912 senesinde aktive olan Ganos Fayının Trakya için büyük risk oluşturduğu belirtildi. İşte detaylar...

Gündem

22.03.2024, 17:30

Türkiye'de devam eden depremlerin ardından uzmanlar Ganos Fayının hem Tekirdağ hem de Edirne'nin güneyi açısından risk oluşturduğunun altını çizdi.

İBB’nin desteklediği İstanbul Film Festivali’nde LGBT propagandası: Nerdesin aşkım İBB’nin desteklediği İstanbul Film Festivali’nde LGBT propagandası: Nerdesin aşkım Haberi Görüntüle

GANOS FAYINA DİKKAT

Tekirdağ (Gaziköy) ile Saros Körfezi arasında uzandığı tespit edilen ve en son 1912 yılında aktive olan Ganos Fayı, Trakya için risk oluşturuyor.

Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, Kuzey Anadolu Fay zonunun Marmara Denizi'nin içinden devam ederek Saros Körfezi'ne kadar uzandığını söyledi.

FETÖ'ye 'kıskaç' operasyonu: Askeri okullara girişte öncelik sağlanmış FETÖ'ye 'kıskaç' operasyonu: Askeri okullara girişte öncelik sağlanmış Haberi Görüntüle

''TRAKYA'YI OLUMSUZ ETKİLEDİ''

Ganos Fayı'nın 1912'de Tekirdağ Şarköy ilçesi civarında iki büyük depreme neden olduğunu hatırlatan Kaya, depremlerin Trakya'yı olumsuz etkilediğini ifade etti.

Saros kıyılarının risk seviyesinin yüksek olduğunu dile getiren Kaya,  "Özellikle sahil yerleşimlerinde zemini çok iyi araştırıp inşaatları buna göre yapmalıyız. 1912 yılında olan ilk deprem 7,3 büyüklüğünde ve 1 ay kadar sonra olan ikinci deprem de 6,8. Bu büyüklükte depremler hem Marmara hem de Saros kıyılarındaki yerleşim birimlerini tehdit edebilir." ifadelerini kullandı.

Depreme dirençli yapıların önemine değinen Kaya, şunları kaydetti:

"Marmara Denizi'nde meydana gelebilecek olası bir depremde Tekirdağ'daki sahil kesimleri ve Saros kıyılarının etkilenmemesi mümkün değil. Bu nedenle deprem güvenli yapılar tasarlarken yapının kurulacağı zemini çok iyi bilmek gerekiyor.

Resmi Gazete'de yayımlandı: İliç için Meclis Araştırması Komisyonu üyeleri belli oldu Resmi Gazete'de yayımlandı: İliç için Meclis Araştırması Komisyonu üyeleri belli... Haberi Görüntüle

TEKİRDAĞ VE EDİRNE SAHİL KESİMLERİNE ÇOK DİKKAT ETMEK GEREK

Jeoloji ve jeofizik mühendisleri o yere ait zeminin temel parametrelerini belirleyip inşaat mühendislerine verdiği zaman deprem güvenli yapılar ortaya konmuş olur. Tekirdağ ve Edirne'nin sahil kesimlerinde buna çok dikkat etmek gerekiyor.

Özellikle Edirne'de Enez yoğun turist alıyor ve yapıların çoğu 30-40 yıllık. 1999 yılından önce yapıldıkları için son deprem yönetmeliğinin uygulanmadığı yapılar. Bu yapıların tekrar elden geçirilmesi gerekli. Yeni yapıların da deprem güvenli, dayanıklı olarak tasarlanması bir zorunluluk." dedi.

 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Kübra Ak

TRHaber.com - Gündem


Loading