Yandex Metrica

Fransa Türkiye'yi tartışıyor! Le Monde'dan özel sayı

Fransa Türkiye'yi tartışıyor! Le Monde'dan özel sayı

Afrika politikası ve özellikle savunmadaki başarılar sonrası Türkiye'yi yakın markaja alan Fransa basını, yakın takibini sürdürüyor. Bu kez Fransa'nın en etkili yayın organlarından Le Monde, Türkiye özel sayısı hazırladı. Ak Parti iktidarındaki 19 yılı 'Türkiye nereye gidiyor?' başlığıyla ele aldı.

Gündem

23.01.2024, 18:14

Fransa'nın önde gelen yayın organlarından Le Monde gazetesi, Türkiye özel sayısı yayınladı. Nüfus, ekonomik dinamizm ve bölgesel bir güç olarak Türkiye'nin hem büyülediğini hem de endişelendirdiğine vurgu yapıldı. 

DEM Parti Derik'te sağlam bayrak bırakmadı: Önce astılar, sonra yırttılar DEM Parti Derik'te sağlam bayrak bırakmadı: Önce astılar, sonra yırttılar Haberi Görüntüle

''EKONOMİK MUCİZENİN ADAMI''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 19 yıllık iktidarında Türkiye'nin derin bir dönüşüme uğradığını ifade eden Le Monde, Erdoğan için "ekonomik mucizenin" adamı tanımlamasını yaptı. Türkiye'nin Suriye, Libya, kuzey Irak, Kafkasya'ya yayılan askeri etki gücüne değinen Le Monde, bu genişlemenin  geleneksel ortakları Avrupa ve ABD'yi öfkelendirdiğine işaret etti. 

'Bir reformcu' olarak tanımlanan Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa Birliği konusundaki tutumuna da değinen Le Monde AK Parti döneminde yaşanan dönüşümü yorumladı. 

le monde turkiye

İBB'nin 'teknik arıza var' dediği ulaşım aksamasında gerçek bambaşka! 30 saati aşan metro arızasının nedeni ortaya çıktı? İBB'nin 'teknik arıza var' dediği ulaşım aksamasında gerçek bambaşka! 30... Haberi Görüntüle

ALTYAPI, SAĞLIK VE SAVUNMA...

Türkiye'deki altyapının, sağlık sisteminin geldiği noktadan övgüyle bahseden Le Monde, GSYİH'nın üç katına çıktığını yazdı. Tam da bu nedenle Erdoğan'ın  2002'den bu yana neredeyse tüm seçimleri kazandığının altı çizildi. Türkiye'nin en zengin 20 ülke olan G20 kulübüne girmesini sağlayan Erdoğan'ın İHA diplomasisine de dikkat çekildi.

1 yıldır uzayda: İMECE Uydusu, görevini başarıyla icra ediyor 1 yıldır uzayda: İMECE Uydusu, görevini başarıyla icra ediyor Haberi Görüntüle

AVRUPA TARZI KLİŞELER

Le Monde'un sunuş yazısının başlangıcına sıraladığı tüm bu övgüleri elbette Avrupa basınının Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki geleneksel iddiaları takip etti. Seçim sürecinde aşırı sağın ve faşist söylemin etkinlik kazandığı Fransa'yı ve aslında Avrupa'daki giderek katılaşan siyasi ortamı görmezden gelen Le Monde, otoriterlik ve padişahlık klişelerine yer verdi; başkanlık sistemini hedef aldı. Para politikları ve kabine konusunda Cumhurbaşkanı'nın tutumuna yönelik eleştirilerde bulundu. 

Türkiye siyasetindeki geleneksel, etnik ve muhafazakar muhalefet bloklarına değinen gazete, muhalefetteki isimlerin başkanlık sistemi karşısında birleştiğine vurgu yaptı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading