Yandex Metrica

Fırat Kalkanı'nın 5. yıl dönümü: 'Terörü yerinde bitir' dönemi

Fırat Kalkanı'nın 5. yıl dönümü: 'Terörü yerinde bitir' dönemi

Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatı'nın 5. yıl dönümü. Harekat terör nedeniyle yerinden edilen sivillere yaşamsal haklarını geri verdi. Ancak Türkiye için de önemli bir dönemin başlangıcı oldu. Fırat Kalkanı, Türk savunma politikasının 'tehididi yerinde yok etme' stratejisinin de mihenk taşlarından biriydi.

Gündem

01.04.2024, 21:50

Türkiye'nin bölgedeki aktif kriz noktalarına dair dönüm noktası olan harekat 5. yılında. Fırat Kalkanı Zaferi, Türkiye'nin kriz bölgelerine lokal müdahale paradigmasındaki başlangıç noktasının da yıl dönümü. 

Bakanı Ali Yerlikaya duyurdu: Erdoğan'a ve Atatürk'e hakaret eden DEM Partili gözaltına alındı Bakanı Ali Yerlikaya duyurdu: Erdoğan'a ve Atatürk'e hakaret eden DEM... Haberi Görüntüle

NE OLMUŞTU?

2011’de başlayan Suriye savaşında Esed rejimi, DEAŞ, PYD/PKK ittifakı Türkiye’yi hedef haline getirmişti. Saldırılara maruz kalan, özellikle sınır illerinde  vatandaşlarının can güvenliği tehdit altına giren Türkiye, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 51'inci maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkını kullandı.  Güneyde etkili olan PYD ve DEAŞ tehdine karşı harekete geçti.  24 Ağustos 2016 sabahı saat 04.00'da, TSK Özgür Suriye Ordusu ile birlikte ‘Fırat Kalkanı’ Harekatı'nı başlattı. 

İKİ KRİTİK NOKTA BİR GÜNDE KURTARILDI

Operasyonun ilk gününde, Gaziantep'in Karkamış ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Cerablus ilçe merkezi ile El Bab ilçe merkezi DEAŞ'tan kurtarıldı. Fırat Kalkanı'yla 2 bin 55 kilometrekare alana yayılmış yerleşimler  217 günde yani 7 ayda terörden temizlendi.  Kahraman Mehmetçik ve Özgür Suriye Ordusu askerleri 3 binden fazla DEAŞ'lıyı etkisiz hale getirdi.

TERÖRDEN TEMİZLENEN BÖLGELERE YAŞAM GELDİ

Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatı'nı başlatmasının üzerinden 5 yıl geçti. Türkiye'nin hedefi, terör nedeniyle yerinden edilen sivillerin geri dönmesi için gerekli koşulları oluşturmaktı. Öyle de oldu. Terörden temizlenen bölgede yaşayan halkı tekrar evine güven içinde dönebildi. Hayatın normale dönmesi için sağlık, eğitim ve hizmet alanlarında, Türkiye'nin yoğun katkıları sayesinde bölgenin nüfusu 2 milyonu buldu.

Biletler tükenmeden alın! THY o ülke için direkt uçuşlarına başlayacak! Türk vatandaşlarına büyük kolaylık sağlanacak! Biletler tükenmeden alın! THY o ülke için direkt uçuşlarına başlayacak!... Haberi Görüntüle

200 BİN ÖĞRENCİ DERS BAŞI YAPTI

700 civarında okul eğitime hazır hale getirildi. Milli Eğitim Bakanlığının destekleriyle eğitime hazır hale getirilen okullarda, geçen sene anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise çağında 200 bin civarı öğrenci ders başı yaptı.

Atalarını yad ettiler! Şafak vakti 'Çanakkale Savaşı Anma Töreni' birbirinden ilginç anlara sahne oldu! Atalarını yad ettiler! Şafak vakti 'Çanakkale Savaşı Anma Töreni' birbirinden... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE BÖLGEYE 2 FAKÜLTE KURDU

Gaziantep Üniversitesi, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Suriye’nin kuzeyinde yükseköğretim faaliyetlerine başladı.  Bu doğrultuda şu ana kadar üniversite bünyesinde Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde 2 fakülte ve 1 meslek yüksekokulu kuruldu.

Kurulan birimler, bölgedeki eğitim-öğretim ihtiyacı göz önünde bulundurularak ve yerel meclislerden gelen talepler doğrultusunda planlandı. Suriye'nin kuzeyindeki Çobanbey beldesinde tıp fakültesi ve sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu kurulması için faaliyetler sürüyor. Tıp fakültesinde eğitim görecek sağlık personellerinin, bölge halkına sağlanan hizmetlere katkı sağlaması hedefleniyor.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 109. yılı etkinliği düzenlendi Çanakkale Kara Savaşları'nın 109. yılı etkinliği düzenlendi Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN DIŞ POLİTİKASINDA YENİ BİR DÖNEM AÇTI

5 yıl önce bugün başlayan Fırat Kalkanı Harekatı aslında Türkiye' nin dış politika paradigmasında da bir mihenk taşı oldu. Harekat, son yıllarda izlediği aktif dış politika ile bölgedeki gelişmelerin bizzat tarafı olan Türkiye'nin, sınırlarını, güvenliğini ve çıkarlarını tehdit eden olaylara sessiz kalmayıp sınır ötesinde çözeceğine dair ilk sinyaldi. Türkiye'nin güvenlik paradigması Orta Doğu’dan Doğu Akdeniz’e, Kuzey Afrika’dan Kafkasya’ya kadar bütün ilgili coğrafyalarda dönüşüme uğradı. 

Otobüs, metro, metrobüs ve vapurlar ne zamana kadar ücretsiz 2024? Bayramda bedava ulaşım saat kaçta, hangi gün bitecek? Otobüs, metro, metrobüs ve vapurlar ne zamana kadar ücretsiz 2024?... Haberi Görüntüle

SURİYE'YE HAREKATLARLA HUZUR GETİRDİ

Türkiye'nin sınır güvenliğini garanti alma çabası kapsamında gerçekleştirdiği harekatlar  Fırat Kalkanı ile sınırlı kalmadı. Onu Zeytin Dalı ve Barış Pınarı askeri harekatları izledi.  Türkiye böylece Suriye coğrafyasında kendi çıkarlarını ve sınır güvenliği terörizme karşı korudu. PKK/YPG ve Deaş'ın Suriye’de imha edilmesinde kilit bir rol oynadı. 

Cem Yılmaz ve Serenay Sarıkaya neden ayrıldı, olay ne? Cem Yılmaz ısırılmış kurabiye olayı ne? Cem Yılmaz ve Serenay Sarıkaya neden ayrıldı, olay ne? Cem... Haberi Görüntüle

LİBYA'DA DA TÜRKİYE MÜDAHİL OLDU

Türkiye, Suriye'nin ardından Libya’ya da yardıma koştu. BAE'nin desteğindeki darbeci Hafter güçlerine karşı BM’nin meşru kabul ettiği Trablus hükumetinin daveti üzerine operasyona destek verdi. Libya’da sahadaki dengeleri değiştiren Türkiye, meşru hükümetin ayakta kalmasını sağladı. Doğu Akdeniz’de Libya’nın deniz yetki alanlarını gasbetmek isteyen Yunanistan’ın oyunu da bozulmuş oldu. 

KARABAĞ'DA 30 YILLIK İŞGALİ BİTİRDİ

Türkiye son olarak  Azerbaycan’a verdiği destekle süreci tersine çevirdi. 30 yıllık Ermenistan işgalinin son bulmasını sağladı. Barış Pınarı Harekatı'nda da TSK'nın keşif gözetleme kabiliyetlerini büyük oranda artırarak başarıya ulaşılmasına katkı sağlayan SİHA'lar, Karabağ müdahalesnin yıldızı oldu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading