Yandex Metrica

Evcil hayvanı olanlar şimdi yandı! 3 bin 642 TL ceza kesildi! Bunu mutlaka yapın

Evcil hayvanı olanlar şimdi yandı! 3 bin 642 TL ceza kesildi! Bunu mutlaka yapın

Çip uygulamasında sürenin sona ermesiyle evcil hayvanına çip taktırmayanlara ocak ayında ilk cezalar verildi. Cezaların tamamının yurt dışına çıkışta ya da şehirlerarası yolculuk esnasında belge istenilmesinin zorunlu olması nedeniyle yazıldığı belirtildi.

Gündem

21.03.2024, 21:59

'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik' çerçevesinde evcil hayvanların çip takılarak kayıt altına alınması uygulamasında tanınan mühlet bitti.

Evcil hayvanlarına çip taktırmayanlara 3 bin 642 lira ceza verilecek. 31 Aralık 2022 tarihi itibari ile toplam 1 milyon 429 bin 370 evcil hayvan kimliklendirildi.

Gerek yoğunluk gerekse çip ve pasaport sıkıntısı sebebiyle başvuru yapılmasına karşın çip takılmayan hayvan sahiplerine beyanname verildi. Bu çerçevede toplam 552 bin 127 beyanname düzenlendi. Beyanname verilenlerin hayvanlarına çip takılmaya devam ediliyor. Beyanname uygulaması ile yeni çip takılanlarla birlikte kayıt altına alınan hayvan sayısı 1 milyon 595 bin 255'e yükseldi.

27 Nisan bu akşam hangi takımın maçı var? Bugün kimin maçı var? Fenerbahçe-Beşiktaş maçı bu akşam mı? 27 Nisan bu akşam hangi takımın maçı var? Bugün kimin... Haberi Görüntüle

İLK CEZALAR YAZILDI

Diğer taraftan, ev hayvanlarına çip taktırmayanlara da ilk cezalar verildi. Özellikle seyahat sırasında çip takıldığına ilişkin kimlik sunamayan birçok kişiye hayvan başına 3 bin 642 TL ceza uygulandı.

İletişim Başkanlığı duyurdu:  Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus ile görüştü! İletişim Başkanlığı duyurdu: Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus ile görüştü! Haberi Görüntüle

SİSTEM KAYDI VE PASAPORT ALINMASI GEREKİYOR

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım, "Çip taktırılmayan ve sisteme kaydedilmeyen hayvanlar için ceza yazıldı. Bu cezaların hepsi yurt dışına çıkış veya şehirlerarası yolculuk için belge istenilmesi zorunlu olduğu için hayvan sahiplerinin 'ben cezamı ödeyeyim, hayvanı sisteme kaydedelim' diyerek il-ilçe tarım ve orman müdürlüklerine gitmesi ile uygulandı. Onun dışında bu tür hayvanların tespiti açıkçası çok zor. Hayvana çip taktırıldığında iş bitmiyor, sisteme kaydettirip pasaportun alınması gerekiyor. Hayvanına çip taktırdığı için rahat olan bir hayvan sahibi, yurt dışına çıkmak istediğinde hayvanını sisteme kaydettirmediği için ceza ödedi. Sisteme kaydı yapıldıktan sonra yurt dışı çıkış işlemini yaptı" ifadelerini kullandı.

Sürecin devam etmesi gerektiğine vurgu yapan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Çip takılmadan yurt dışına çıkış mümkün değil. Özellikle Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer ülkelere çıkış için bazı işlemler gerekiyor, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınan sağlık sertifikası ve bazı ülkeler için kuduz testlerinin sonuçları isteniyor. Yine şehirler arası seyahatte de hayvanın kimliğini ibraz etmek zorundalar. Sahipli hayvan sayısında baktığımızda kayıtlı hayvan sayısının çok düşük olduğunu görüyoruz, bunun için af çıkartılıp, hayvanların kayıt altına alınması gerekiyor."

İletişim Başkanlığı duyurdu:  Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus ile görüştü! İletişim Başkanlığı duyurdu: Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus ile görüştü! Haberi Görüntüle

ORAN ÇOK DÜŞÜK

Yıldırım, beyanname verilenlerin hayvanlarının cezai işlem uygulanmadan sisteme kaydedildiğini belirterek, "Klinikler hayvan sahiplerini çağırarak çiplerini takıyor, sisteme kaydediyor. Şu an oran çok düşük. Ankara'da 62 bin hayvan için beyanname verdik. Bunun yüzde 10’u kadar çip takıldı, oran henüz çok düşük. Şu an için çiplerdeki sorun aşılmış durumda ama pasaportlarda hala problem var. Pasaportlar sağlandıkça kliniklere gönderiyoruz. Fakat pasaportta da 3-4 aya kadar sorun çözülecektir. Pasaport olmasa bile kayıtlar yapılabiliyor, olmayan kliniklere pasaportlar geldikçe gönderiyoruz" diye konuştu.

İsrail polisinin öldürdüğü Türk kim? Hasan Skalenen kimdir, kaç yaşına öldü, nereli? İsrail polisinin öldürdüğü Türk kim? Hasan Skalenen kimdir, kaç yaşına... Haberi Görüntüle

TESPİT EDİLMESİ ÇOK ZOR

Çip olsun olmasın her hayvan için tedavi yapıldığını dile getiren Yıldırım, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Veteriner klinikleri veya hayvan hastanelerine gelen hastalar için çipli ya da çipsiz ayrımı söz konusu değildir. Sağlık hizmeti kutsaldır, sağlık hizmeti her hayvana verilir. Dolayısıyla da çipli ya da çipsiz veteriner kliniklerine giden her hayvan hizmet alıyor. Şu an için çipsiz hayvanların tespit edilmesi çok zor, olası şikayetlerden tespit edilebilir ancak."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading