banner2

Esed çetesinin vakti dolmadı mı? Tadamon Katliamı sonrası muhaliflerden çağrı

ABD'nin Esed'i devirmekten vazgeçtiği 2013 yılında rejim askerleri, Şam'ın Tadamon Mahallesi'nde 41 kişiyi kurşuna dizerek bir çukura doldurdu. 9 yıl sonra ortaya çıkan katliam görüntülerinin yankısı sürüyor. Muhalifler, eli kanlı rejimi ayakta tutanlara şunu soruyor: Esed çetesini iktidardan uzaklaştırma zamanı hâlâ gelmedi mi?

Gündem 30.04.2022, 13:09
Abone ol
Esed çetesinin vakti dolmadı mı? Tadamon Katliamı sonrası muhaliflerden çağrı

Suriye rejiminin ülkeyi toplu mezara dönüştürdüğünü gösteren katliam görüntüleri dünyayı sarstı. Bir rejim istihbarat yetkilisinin bilgisayarından yine rejim destekçisi bir Nusayrî tarafından ele geçirilen ve sonrasında İngiliz gazetesi Guardian'a teslim edilen görüntülerde, 2013 yılında Şam'ın Tadamon Mahallesi'ndeki katliam gözler önüne seriliyor. 

DİKKAT! GÖRÜNTÜLER MİDE BULANDIRICI

Bir şantiye yanına açılmış çukura en az 41 Suriyeliyi kurşunlayarak istifleyen rejim görevlilerinin imza attığı vahşet, okları bir kez daha Esed Hanedanı'na çevirdi. Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Abdurrahman Mustafa, sözkonusu infaz görüntülerinin Beşşar Esed rejimi unsurlarının karıştığı suçlardan sadece birisi olduğunu belirterek, "Şam'da yaşanan olay insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Tadamon Katliamının sorumlusu rejim yargılanmalı" dedi.

HAPİSHANELERDE YÜZBİNLERCE KİŞİ VAR

Hem Esed rejimi hem de Rusya ve İran destekli milislerin Suriye halkına karşı çeşitli silah ve yöntemler kullanarak katliam gerçekleştirdiklerini hatırlatan Mustafa, ülkede insanları öldürmeye devam eden Şam rejimine bir an önce müdahale edilmesi çağrısında bulundu. 

"Esed çetesinin iktidardan uzaklaştırılması ve siyasi geçiş sürecinin desteklenmesi gerekiyor" diyen Mustafa, halen rejim hapishanelerinde alıkonulan yüzbinlerce sivil olduğunu anımsattı. Mustafa, bunların derhal serbest bırakılması gerektiğini dile getirdi. 

O GÖRÜNTÜ KATLİAMLARDAN SADECE BİRİ

Tadamon Katliamı görüntülerinin yayınlanması sonrası Şam rejimi derin bir suskunluğa bürünürken Suriyeli muhaliflerden açıklama geldi. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, başkent Şam'da 2013'te rejim istihbaratı unsurlarınca işlenen toplu infazın, katliamlardan sadece birisi olduğu belirtildi.

Bu katliamın Suriyeler tarafından iyi bilindiği vurgulanan açıklamada, "Artık tüm dünya tarafından görülebilir ve erişilebilir durumda. Bu ve benzeri belgelenmiş suçlardan dolayı katil Esed rejiminin Uluslararası Ceza Mahkemesinde adil hesap vermesi gerekiyor. Bu nedenle rejimin yargılanma süreci hızlanmalı" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, rejim güçlerinin her türlü silaha başvurarak savaş suçları işlediği kaydedildi.

AİLELERLE İLETİŞİME GEÇECEĞİZ

Bu arada Suriye İnsan Hakları Ağının (SNHR) Müdürü Fadl Abdülgani ise görüntülerde katledildiği görülen siviller için kimlik tespit çalışmalarına başladıklarını kaydetti. "Kurbanların kimlik bilgilerini tespit etmek için çalışma başlattık. İlk olarak arşivimizden katliamın yaşandığı tarihlerdeki ölüm ve tutukluların kayıtlarına bakacağız. Benzer yüzleri karşılaştıracağız. Ailelerle iletişime geçeceğiz" diyen Abdülgani, şunları söyledi:

Fadl Abdülgani

"Bu tür deliller katili ve parçası olduğu rejimi suçlu kılar. Dolayısıyla bunlar üzerine hukuki bir süreç başlatılabilir. Almanya, Fransa ve Hollanda'da suç duyuruları olduğunu biliyorum ancak bu adımlar yeterli değil. Barbarca suç işleyip bunu görüntüleyen rejimin yargılanması lazım. Rejimi bitirecek siyasi sürecin hızlanması gerekiyor. Suriye'de sivilleri katliamlardan koruyan ve katilleri yargılayan demokratik bir yapının oluşması lazım. Uluslararası toplumun rejimin katliamlarını kınaması yeterli değil. Rejime baskılar artırılmalı."

ABD 'REJİM AYAKTA KALSIN' DEMİŞTİ

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı, Beşar Esed ve ailesinin mal varlığına ilişkin Kongre'ye bir rapor sundu. Raporda Esed ailesinin tahmini mal varlığının 1-2 milyar dolar olduğu ifade edildi. Esed ailesinin varlıklarını paravan isimler altında veya şeffaf olmayan mülkiyet anlaşmaları yoluyla elinde tuttuğu ve net mal varlığı hakkında ancak 'kesin olmayan bir tahmin' sağlanabileceği kaydedilen raporda 1-2 milyar dolarlık varlığın Beşar Esed, eşi, erkek kardeşi, kız kardeşi, kuzenleri ve amcasına ait olduğu kaydedildi. 2012-2013 döneminde Suriyeli muhalifler ülkenin yüzde 80'ine hakim durumdayken ve Esed hükümetinde görevli bakanlar, hatta başbakan dahi ülkeden kaçmışken Washington, Esed'i 'devirmeme' kararı almış, dönemin ABD Başkanı Barack Obama CIA'nın Esed'e yönelik sabotaj planlarının hiçbirini onaylamamıştı. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!