Yandex Metrica

Erdoğan 'Dünya 5'ten büyüktür' demişti! BMGK reformu için Roma'da toplantı! Masada Türkiye de var

Erdoğan 'Dünya 5'ten büyüktür' demişti! BMGK reformu için Roma'da toplantı! Masada Türkiye de var

"Konsensus için Birlik (UfC)" grubu üyesi ülkeler Roma'da BMGK reformunu görüşmek üzere toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BMGK yapısında değişiklik gerekliliğine vurgu yapan "Dünya 5'ten büyüktür" söylemi dünya genelinde ses getirmişti.

Gündem

23.01.2024, 20:38

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) reformuna yönelik Türkiye'nin de aralarında bulunduğu "Konsensus için Birlik (UfC)" grubu üyesi ülkeler Roma'da toplandı.

Konuya ilişkin İtalya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, BMGK’da kapsamlı reformu savunan ve bu kapsamda oluşturulan "Konsensus için Birlik (UfC)" grubu üyesi ülkelerden gelen uzmanların toplandığı bildirildi.  "Konsensus için Birlik (UfC)" grubu üyesi ülkeler arasında Türkiye'nin yanı sıra, Arjantin, Kanada, Kolombiya, Kosta Rika, Malta, Meksika, Pakistan, Güney Kore, San Marino, İspanya ve İtalya var.

"Konsensus için Birlik (UfC)" grubu üyesi ülkelerden gelen uzmanlar İtalya’nın ev sahipliğinde BMGK reformuna yönelik teklifin temel ilkelerinin daha iyi tanıtılması konusunu görüştü.

Açıklamada, "Devam eden krizler ve artan çatışma sayısı, Güvenlik Konseyi'nde anlamlı bir reform ihtiyacını pekiştirdi. BMGK, uluslararası barış ve güvenliğin korunmasından sorumlu ana organdır. Şu anda, görevini etkili bir biçimde yerine getiren bir Güvenlik Konseyi’ne her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var." ifadeleri yer aldı.

Bakanlık açıklamasında, BMGK'nın daha temsil edilebilir, daha hesap verebilir, daha şeffaf ve daha etkili olması için Güvenlik Konseyinde acilen reform yapılması gerektiğinin altı çizildi.

UfC grubunun, BMGK’da daimi olmayan üyeliklerin arttırılmasını teşvik ettiği dile getirilen açıklamada, bunun yeterince temsil edilmeyen bölgelerden gelen BM üyesi devletler için daha fazla rotasyon ve erişime izin vereceği belirtildi.

Halihazırda 193 üyeden 60'ının henüz hiç BMGK'da görev yapmadığına işaret edilen açıklamada, Afrika, Asya-Pasifik, Latin Amerika ve Karayipler, Doğu Avrupa ve gelişmekte olan küçük ada devletleri dahil olmak üzere konseyde adil coğrafi dağılımın sağlanması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, UfC ülkelerinin bu kapsamda BMGK'ya yeni daimi üyelerin eklenmesine karşı olduklarını yinelediğine dikkat çekilirken, Konsey’in mevcut statüsünün, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki tarihsel koşullara dayandığı dolayısıyla ek ayrıcalıklı pozisyonların oluşturulmasının BM üyelik çıkarlarına zarar vereceği ifade edildi.

Bugünkü toplantıda UfC grubunun, birlikte çalışma konusundaki kararlılığının teyit edildiği ve halihazırda süren Hükümetlerarası Güvenlik Konseyi Reformu çalışmalarına aktif ve yapıcı şekilde katılmayı sürdüreceği bildirildi.

"DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politik bir doktrin haline gelen "Dünya 5'ten büyüktür" söylemi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yapısında değişiklik gerekliliğine vurgu yapıyor. Tümcedeki "5" Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri olan beş ülkeye gönderimde bulunmaktadır. Bu beş ülkenin veto hakkı doktrinin temel hedefidir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading