Yandex Metrica

CHP'li Uzgel'den aynı nakarat: Ne işimiz var Somali'de?

CHP'li Uzgel'den aynı nakarat: Ne işimiz var Somali'de?

Türkiye'nin proaktif dış politika hamlelerine eleştirilerde bulunan CHP Dışişleri Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, CHP'nin de destek verdiği İsveç'in NATO üyeliğine verilen destekten Gazze'deki ateşkes çağrılarına, Mısır'la ilişkilerin normalleşmesinden Somali'yle yapılan anlaşmaya kadar çeşitli konularda eleştirilerde bulundu.

Gündem

27.03.2024, 21:02

Cumhuriyet Halk Partisi Dışişleri Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, partisinin genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında hükümetin yürüttüğü dış politikayı eleştiren Uzgel, geçmişteki söylemleri tekrarladı. 

Türkiye'nin Gazze'deki ateşkes çağrılarından ve bölgedeki barışın garantörü olmak istemesinden rahatsızlık duyan Uzgel, "Türkiye’yi niye garantör yapsınlar Gazze’de? Bunun zemini nedir? Erdoğan’ı kim garantör olarak istesin?" şeklinde konuştu. 

SSB'den BAYKAR'a atılan iftira ve algı operasyonlarıyla ilgili açıklama: Hiçbir destek ve hibeden bulunulmadı! SSB'den BAYKAR'a atılan iftira ve algı operasyonlarıyla ilgili açıklama: Hiçbir... Haberi Görüntüle

NE İŞİMİZ VAR SOMALİ'DE?

Türkiye ile Somali arasında 8 Şubat'ta savunma ve güvenlik konularını da içeren Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmaya ilişkin açıklamalarda bulunan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, "Kardeş Türkiye'ye, bölgedeki barış, istikrar ve refahın sağlanmasına yönelik sarsılmaz ve zamanında destek ve bağlılıklarından dolayı derin şükranlarımızı sunuyoruz." demişti. Somali Başbakanı Hamza Abdi Barre de anlaşmayı "tarihi" olarak nitelendirerek "Somali, uluslararası arenada gerçek bir müttefike, bir dosta ve bir kardeşe sahip olacak." ifadesini kullanmıştı. Anlaşmayla ilgili bir açıklama da Somali Enformasyon Bakanı Daud Aweis'ten gelmişti. Aweis, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Kabine, NATO üyesi ve Somali'nin yakın müttefiki Türkiye ile imzalanan savunma işbirliği anlaşmasını onayladı. Bu dönüm noktası niteliğindeki 10 yıllık anlaşma, Somali hükümetinin egemenliğini koruma çabalarını önemli ölçüde güçlendirecek." ifadesini kullanmıştı. Somali ie Türkiye arasındaki anlaşmada iki ülke arasında ortak bir deniz kuvvetleri oluşturulması öngörülüyor. Yapılan açıklamada bu kuvvetlerin Somali sularını 10 yıl boyunca koruyacağı ve deniz kaynaklarının geliştirilemsine katkı sağlayacağı belirtildi. 

Yapılan bu anlaşmaya da karşı çıkan İlhan Uzgel, "Ege’yi Doğu Akdeniz’i hallettiniz sırada Somali mi var? Neyin taşeronluğunu üstlendiniz Somali’de? Bize aynı Libya senaryosunu mu satmaya çalışıyorsunuz?" diyerek söz konusu nlaşmadan duyduğu rahatsızlığı ikrar etti. 

Erdoğan'dan 1915 mesajı: Tarihte yaşananlar vicdan rehberliğinde ele alınmalı! Erdoğan'dan 1915 mesajı: Tarihte yaşananlar vicdan rehberliğinde ele alınmalı! Haberi Görüntüle

IRAK'IN PKK'YI YASADIŞI ÖRGÜT İLAN ETMESİNDEN DE RAHATSIZ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Irak'ta Bağdat yönetimiyle yaptığı görüşmelerden de mutsuz olan Uzgel, "Sayın Fidan, buradan çağrıda bulunuyorum Irak’ta planınız nedir? Bunları ya kamuoyu ile ya da bizimle paylaşın." dedi. Türkiye'nin PKK'nın çevre ülkelerdeki etkinliğinin kırılmasına yönelik politikalarından rahatsızlık duyan İlhan Uzgel, "Burada diplomatik bir aktivite var bunu görüyoruz takip de ediyoruz." ifadelerini kullandı. Türkiye ile Irak arasında ortak bir bildiri imzalanmış bildiride Irak, terör örgütü PKK'yı yasaklı örgüt olarak kabul etmişti. 

ABD önce Gazze'ye baksın! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 1915 olayları üzerinden asılsız iddialara sert tepki ABD önce Gazze'ye baksın! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 1915 olayları üzerinden asılsız... Haberi Görüntüle

LİBYA'DA, DOĞU AKDENİZ'DE NE İŞİMİZ VAR?

CHP, daha önce Türkiye'nin Mavi Vatan stratejisine de eleştirilerde bulunmuş Libya'yla yapılan anlaşmalara, Doğu Akdeniz'e gönderilen gemilere karşı çıkmıştı. Partinin önde gelen isimleri Azerbaycan-Ermenistan savaşında Azerbaycan'ı destekleyen Türkiye'nin politikasına ağır eleştiriler getirmişti.

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

4

0

0

1

İdris Kartal

TRHaber.com - Gündem


Loading