Yandex Metrica

Bakan Çavuşoğlu: 22 gemi Karadeniz'de bekliyor

Bakan Çavuşoğlu: 22 gemi Karadeniz'de bekliyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dış politikadaki gelişmeleri değerlendirdi. Çavuşoğlu Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Karadeniz'de Türkiye'ye ürün getiren 22 geminin bekletildiğini söyledi. Çavuşoğlu, "Bu gemilerin gelmesi için güvenli bir koridorun oluşması lazım." dedi

Gündem

23.01.2024, 19:10

CNN TÜRK canlı yayınındaTarafsız bölge programında Ahmet Hakan'ın sorularını yaıtlayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu dış politikadaki sıcak gelişmeleri Tarafsız Bölge’de Ahmet Hakan'a değerlendiriyor.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle:

İstanbul'da ulaşım çilesi! İBB'nin ''metro'' işbilmezliği vatandaşları mağdur etti: 27 saatlik arıza! İstanbul'da ulaşım çilesi! İBB'nin ''metro'' işbilmezliği vatandaşları mağdur etti: 27... Haberi Görüntüle

PUTİN  VE ZELENSKİ TÜRKİYE'YE GELECEK Mİ?

Putin ve Zelenski şartlar oluşursa bir araya gelecek.

Bilge Yılmaz İYİ Parti'den istifa mı etti? Bilge Yılmaz İYİ Parti'den ayrıldı mı? Bilge Yılmaz İYİ Parti'den istifa mı etti? Bilge Yılmaz İYİ... Haberi Görüntüle

KARADENİZ'DE 22 GEMİ BEKLİYOR

Müzakere sürecindeki son durum hakkında bilgiler alıyoruz. Aynı şekilde sahadaki durum var. Maruipol'da önemli bir kısmın kontrolünü Rusya aldı. Orada sivillerin bir katliam olmadan buradan çıkarılması konusunda iki taraf anlaşırsa ne olacak, bize ne düşer, bunları konuşuyoruz. Aynı zamanda limanda, mayınlar yüzünden çıkamayan gemilerimiz var. Bizim 22 tane gemimiz var. Bir kısmı geldi. Cumhurbaşkanımız da her iki lidere söylüyor. Fakat aralarında bir mutabakat sağlanamadı, mayınlardan ya da güvenli koridorun açılamamasından dolayı.

İstanbul'daki görüşmelerden sonra savaşın bu kadar uzayacağını düşünmüyorduk. Bu savaşın devam etmesini isteyenler var. NATO'ya bağlı ülkelerden savaşın devam etmesini isteyenler var. Savaş devam etsin Rusya zayıflasın istiyorlar. Olan Ukrayna'ya oluyor.Ukrayna'yı rekabet alanı olarak görmemek lazım. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı kabul edilemez. Güvenlik garantileri ve diğer konulara geldiğimiz zaman bu savaşın devam etmesine yönelik bir kanaat oluştu bizde. Trajik görüntüler geldikten sonra bunun devam etmemesi lazım.

Putin'in Rusya'da hedefleri var. Bizim kabul etmediğimiz sebepler ama kendisine göre haklı olduğunu düşüyor. Sonuçta müzakere ettikleri konuların içinde zor konular var.

Antalya'daki görüşmede bir sonuç çıkmayacağını biliyorduk ama onları bir araya getirmek önemliydi. Bizimle yapılan görüşmelerde söyledikleri konuşmalara baktığımızda umutlarımız artmıştı. Biz de ona göre açıklamalar yapmıştık. Katliam görüntüleri gelince ortamı gerginleşti. İstanbul anlaşmasından uzaklaştılar.

Her şeye rağmen iki tarafta müzakerelere devam etmek için görüşmeler yaptılar. İki taraf şu anda da müzakerelere devam ediyorlar. Arka kapı diplomasisi de liderler arasında devam ediyor.  Zelenski "Görüntülere rağmen ülkenin Cumhurbaşkanı olarak görüşmelere devam etmem lazım" dedi.
Zelenski savaş başlamadan önce de Putin ile bir araya gelmek istiyordu. Savaş başladıktan sonra her Cumhurbaşkanımızla konuştuğunda Putin ile bir araya gelmek istediğini belirtiyordu. Zelenski ve Putin'in Antalya'da bir araya gelmesi hala masada. İkisi de görüşme için olumlu mesajlar veriyorlar fakat şartlar oluştuğunda.

CHP'de torpil furyasına tam gaz devam! Hak-hukuk-adalet söylemleri rafta kaldı: CHP’li vekilden ağabeyine makam koltuğu! CHP'de torpil furyasına tam gaz devam! Hak-hukuk-adalet söylemleri rafta kaldı:... Haberi Görüntüle

GÖÇMEN SAYISI 5 MİLYONA YAKIN

Yaklaşık 3.7 milyon Suriyeli göçmen var. Diğer sorunlu bölgelerden de Türkiye'ye gelenler oldu. Düzenli, düzensiz göçmenler 5 milyona yakın. Bazıları ülkelerine döndü. Bazıları Batı ülkelerine gittiler.

Uzun yıllardır süren uzun bir konu. BM, AB'yle yapılan insani bir işbirliği var. Bu soruna ne açıdan baktığınız önemli. Bu işi siyasete alet etmemek gerek. Bir olgu bu. Türkiye'de bu kadar göçmen var. Suç işlenme olarak baktığınız zaman Türkiye ortalamasına göre değerlendirmek gerekir. Siyasetçilerin abarttığı düzeyde mi ona bakmak gerekir.

Şartlar oluştuğu zaman, insanların ülkelerine dönmesini de sağlamak lazım. Bunu da sağ görüşlü olarak yapmak lazım. İnsan haklarına saygılı, kendi hukukumuza göre bu yapılmalı.

Uğur Dündar'a babalık davası açmıştı! Rapor tarihlerinde uyuşmazlık çıktı! Dilara Gülatan itiraz etti Uğur Dündar'a babalık davası açmıştı! Rapor tarihlerinde uyuşmazlık çıktı! Dilara... Haberi Görüntüle

"CAN GÜVENLİKLERİNİ GARANTİ ALTINA ALMAK GEREKİYOR"

İnsanları can güvenliği konusunda garanti altına almak lazım. İnsanlar ülkesine döndükten sonra temel ihtiyaçlarını karşılamak gerekiyor. Rejim af ilan ettiğini söylüyor, herkes dönsün diyor ancak bölgede sıkıntılar var. En önemlisi can güvenliği. Döndükten sonra temel ihtiyaçlarının da karşılanacağından emin olmaları lazım.

Biz Türkiye olarak göçmenleri göndermeye devam ediyoruz. Bu sene gönderilen göçmen sayısı ilk 3 ayda 21 bin. Avrupa Birliği Türkiye'nin aldığı tedbirleri desteklemeye devam ediyor. 127 bin göçmen engellendi.

Uçuruma yuvarlanan minübüs alev alev yandı! Çok sayıda ölü ve yaralı var! Uçuruma yuvarlanan minübüs alev alev yandı! Çok sayıda ölü ve... Haberi Görüntüle

SAVAŞIN İLK GÜNÜ

 O gün Kazakistan'a gitmiştim. Afrika dönüşü Kazakistan'a gittim. O akşam testim pozitif çıktı. O sabah Ankara ile temasımı kurdum. Cumhurbaşkanımız ben dahil tüm arkadaşlarımızı toplantıya çağırdı. Bir taslak metin hazırladık. Ankara'da Ukrayna savaşıyla ilgili kriz masası oluşturduk.Sadece bir iki saat erken döndük. Çünkü görüşmelerimiz video konferans yoluyla oldu. Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Külliye'de bir toplantı oldu. Biz de oradan destek verdik. Metni gördük. Açıklamamızı yaptık. Akşama da Türkiye'ye döndüğümde yoğun mesaimiz başlamış oldu.

Adalet Bakanı Tunç'tan mülakat sorusu iddialarına sert tepki: Büyük bir yalan... Adalet Bakanı Tunç'tan mülakat sorusu iddialarına sert tepki: Büyük bir... Haberi Görüntüle

DENGELİ DIŞ POLİTİKA

Böyle bir pozisyonda kalmamız gerektiği ilk toplantıda kararlaştırıldı. İki tarafla ilişki bir günde kurulmaz ki. Bunun bir altyapısı geçmişi var. Geçmişte NATO-AB ülkeleri bizim Rusya ile ilişkilerimizi sorgulamıyor muydu? Bu dönem herkes dengeli dış politikamızı takdir etmeye başladı. Rusya ile bu tecrübe kolay değil. Bir çok yerde karşı karşıya gelerek bu tecrübe oluştu. Sonuçta farklı konularda görüş ayrılığınız olsa da o güvenin tesis edilmesi de açık şeffaf politikalardan kaynaklanır. Biz anlaşamadığımız konularda Rusya'ya açık olduk. Kırım'ın tanımayacağımızı ifade ettik. Biz barış için çalışacağımızı Cumhurbaşkanımız en başında açıkça ifade etti. Her konuda olduğu gibi en başından beri açık, net, dengeli, ilkeli bir tutum sergiledik.

Cem Yılmaz ve Serenay Sarıkaya neden ayrıldı, olay ne? Cem Yılmaz ısırılmış kurabiye olayı ne? Cem Yılmaz ve Serenay Sarıkaya neden ayrıldı, olay ne? Cem... Haberi Görüntüle

GARANTÖRLÜK

Ukrayna, "Ben tarafsızlığı kabul ediyorum, NATO'ya üye olmuyorum ama benim de güvenliğim garanti altına alınsın istiyorum" Zelenski NATO'nun 5. maddesini garantörlükteki gibi olmasını istedi. Talep böyle ama bu öneriyi kabul eden bir ülke yok. ABD, İngiltere, Kanada kabul etmiyor. Türkiye de tabi kabul etmiyor.

P5, + Almanya + Türkiye garantör olsun istiyor. Buna kimse karşı değil. Ama Ukrayna'nın NATO'nun 5. maddesi gibi bir garantörlük istemesini kimse kabul etmiyor. Bizim asker göndermemiz de söz konusu değil. Baktığınızda garantörlerin içinde Rusya da var. Garantörleri Rusya'dan gelecek tehditlere göre ayarlayacaksanız problem yok. Ukrayna ben tarafsızlığı kabul ediyorum dediği zaman, olağan şüpheli Rusya. İki yan yana yaşayan ülkenin ileride daha iyi komşuluk varsayılırsa o zaman normal. Biz de garantör ülkelerden biri olabiliriz dedi Türkiye. Ama NATO'nun 5. maddesine garantör olabiliriz demedik. Bu şart daha sonra geldi.

NATO'nun 5. maddesi garanti gibi olmayacağı kesin. Peki ne olacak? Türkiye burada da sorumluluk aldı. Biz Türkiye olarak önce Rusya'nın dışında P4 ülkeleriyle görüşüyoruz. NATO içinde uzman kafa yoruyorlar. Alternatif olarak neler olabilir buna çalışıyoruz.

Ayrıca biz Rusya'nın Ukrayna'dan çekilmesi, yaptırımların bir kısmının gevşetilmesi de gündeme gelecek. Bu konuda yaptırım uygulayan Avrupa ve ABD ile de görüşüyoruz. Garantilerin ne olduğu konusunda bir durum yok. İki tarafın da anlaşması lazım.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading