Yandex Metrica

ABD Yunan'ı Türkiye ile savaştırmaya kararlı: O zırhlı araçlara yenileri eklenecek

ABD Yunan'ı Türkiye ile savaştırmaya kararlı: O zırhlı araçlara yenileri eklenecek

Amerikan büyükelçisi Geoffrey Pyatt'ın "Tarihin en büyük yığınağı" dediği Dedeağaç sevkiyatları sürüyor. Yunan donanmasını modernize eden ABD, 'vekil savaşçı'sının kara ordusunu Türkiye'ye karşı güçlendirmek için M1117 zırhlıları hibe ediyor.

Gündem

01.02.2024, 21:35

ABD Yunanistan'ı silahlandırmaya devam ediyor. Girit'ten Dedeağaç'a dek ülkeyi adeta bir garnizona çeviren Amerikan ordusu, Atina'ya son olarak 'M1117' olarak bilinen çok amaçlı zırhlı araçlar gönderdi. 

Yunan donanmasını modernize etmekte olan ABD aynı zamanda 4 adet de fırkateyn satmak için bu ülkeyle geçtiğimiz aylarda 9,4 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştı. 

Türkiye paranoyasıyla batılı silah şirketlerine sarılan Atina, bir kısmı kullanılmış 24 adet Rafale tipi savaş uçağı almak için de Fransa'ya 3,5 dolar ödeyeceğini taahhüt etmişti. 

ABD'nin yönlendirmesiyle Ege Denizi'ndeki adaları anlaşmalara aykırı olarak silahlandırmaya devam eden Yunanlılar, Türkiye sınırına 20 kilometre uzaklıktaki Dedeağaç'ı da Amerikan ordusuna tahsis etti. 

2021 Temmuz'unda bir kısmı tank olmak üzere 400'ü aşkın zırhlı aracı Dedeağaç Limanı'na getiren Pentagon, geçtiğimiz kasım ayında da bölgeye 1200 zırhlı araç ve 120 saldırı helikopteri sevk edileceğini duyurmuş, bu kapsamda intikallere hız verilmişti. 

Kamuda tasarruf dönemi başladı: Makam aracı yerine artık otobüs var! Kamuda tasarruf dönemi başladı: Makam aracı yerine artık otobüs var! Haberi Görüntüle

'TARİHİN EN BÜYÜK YIĞINAĞI' 

ABD'nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, Türkiye sınırındaki bu yığınak hakkında şunu söylemişti: "Savunma anlaşmasının kuralları gereği Yunanistan ile askeri alandaki işbirliğimizi hızla geliştiriyoruz. Tarihin en büyük yığınağı Dedeağaç Limanı ve üs bölgesine yapılacak."

ABD ile yenilenen 5 yıllık savunma işbirliği anlaşması çerçevesinde 5 bin Amerikan askerinin daha Yunanistan'a gelmesi bekleniyor. 

Yunan ordusunun kullanması için bu ülkeye teslim edilen 130 adet M1117 sınıfı zırhlı araçlara önümüzdeki günlerde yenileri eklenecek. ABD'nin Atina Büyükelçisi Pyatt, sözkonusu araçların Yunanistan'a verilecek 1200 adet zırhlı araç yardımı kapsamında olduğunu ve sevkiyatların devam edeceğini bildirdi. 

Pyatt, "1200 zırhlı personel taşıyıcı ABD tarafından Yunanistan'a ücretsiz sağlanıyor. ABD-Yunanistan savunma ittifakı her zamankinden daha güçlü" dedi. 

M1117 kodlu taktik tekerlekli zırhlı araçlara (TTZA) değişik özellikte silah sistemleri entegre edilebiliyor. Alçak irtifa uçaksavar silahı, Javelin tipi antitank sistemi ve 90 mm'lik top bunlardan birkaçı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading