Yandex Metrica

Türkiye, Fatih Sultan Mehmet tuğralı 'vakfiye' için Interpol'e başvurdu

Türkiye, Fatih Sultan Mehmet tuğralı 'vakfiye' için Interpol'e başvurdu

Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü, söz konusu eserin Türkiye'ye iade edilmesi için Interpol'e başvurarak çalışma başlattı.

Genel

15.02.2024, 15:45

İngiltere'de başkent Londra'da düzenlenen bir müzayedede satışa çıkarılacağı öğrenilen ve üzerinde Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet Han'ın tuğrası olan Zağanos Paşa Vakfı'na ait vakfiyenin, 1918-1920 yıllarında İngilizler'in İstanbul'u işgal ettiği sırada kaçırılan eserler arasında olduğu değerlendirildi. 

Suluca köyü nerede? Tarkan'ın Trendyol reklamındaki köyler (Kürkçüler, Yürekli, Dağcı) hangi ilde? Suluca köyü nerede? Tarkan'ın Trendyol reklamındaki köyler (Kürkçüler, Yürekli, Dağcı)... Haberi Görüntüle

21 EKİM'DE MÜZAYEDEYE ÇIKACAK

Balıkesir'deki Zağanos Paşa Vakfı'nın hem kuruluş amacı hem de kuruluş şartlarının bulunduğu Hicri 866 tarihli (1462) vakfiye, İngiltere’de başkent Londra'da bir hafta sonra müzayede de satışa çıkacak. Fatih Sultan Mehmet Han'ın tuğrasının olduğu vakfiye 'Besmele' ile başlıyor. Vakfiye, Arapça el yazısı ve siyah mürekkeple yazılmış ve vakıf kurucularının isimleri de yer alıyor. Kırmızı dokuma ile bir kısmı güçlendirilen vakfiyenin en son satırında ise tarih var. 114 santim uzunluğunda ve 20,5 santim genişliğindeki eserin açılış fiyatının 80 bin paund (980 bin TL) olduğu öğrenildi.

Görüntüler infial uyandırdı! Bakanlık harekete geçti: Çocuklara Dilan Polat taklidi yaptırılanlara jet soruşturma! Görüntüler infial uyandırdı! Bakanlık harekete geçti: Çocuklara Dilan Polat taklidi... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE INTERPOL'E BAŞVURDU

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü Tescil Dairesi Başkanlığı ile Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan  araştırmada, vakfiyenin 1918-1920'li yıllarında İstanbul'un İngilizler tarafından işgali süresince kaçırılan eserler arasında olduğu belirtildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde Zağanos Paşa Vakfı'nın bütün yazışmalarının olduğu, yalnıca 'vakıf senedi' olarak da bilinen söz konusu 'vakfiye'nin kayıp olduğu ifade edildi. 

Uzun süredir aranan vakfiyenin Londra'daki müzayedede satışa çıkarılacağının ortaya çıkması üzerine Türkiye, iade için girişimlerde bulundu. Buna göre, Vakıflar Genel Müdürlüğü Tescil Dairesi ile Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Dairesi Başkanlıkları, eserin Türkiye'ye iadesi için Interpol'e başvuruda bulundu.

Diğer taraftan, Osmanlı'nın son dönemi ile Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında bu şekilde kaçırılmış, hibe edilmiş veya satılmış 22-23 eser bulunduğu, bu eserlerin tespit edilmesine ilişkin de çalışmaların sürdüğü, tespit edildikçe de iade edilmeleri için çalışma yapıldığı kaydedildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading