Yandex Metrica

Türk Ocakları kurucusu kim? Türk Ocakları kim tarafından, ne zaman kuruldu?

Türk Ocakları kurucusu kim? Türk Ocakları kim tarafından, ne zaman kuruldu?

Türk Ocakları gündemde yerini aldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Türk Ocakları hakkında konuştu. Bu olay sonrasında Türk Ocakları günün en çok arananları arasına girdi. Peki Türk Ocakları kurucusu kim? Türk Ocakları kim tarafından, ne zaman kuruldu?

Genel

27.03.2024, 09:57

Türk Ocakları vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Milliyetçi Hareket Partisi Devlet Bahçeli konuşmasında Türk Ocaklarından bahsetti. Bu olay sonrasında Türk Ocakları kurusu araştırılmaya başladı. Peki Türk Ocakları kurucusu kim? Türk Ocakları kim tarafından, ne zaman kuruldu?

İstanbul'un göbeğinde dehşet! Okuldan atılan öğrenci müdürünü silahla vurdu! İstanbul'un göbeğinde dehşet! Okuldan atılan öğrenci müdürünü silahla vurdu! Haberi Görüntüle

TÜRK OCAKLARI NE ZAMAN KURULDU?

Türk Ocağı Kuruluş tarihi olarak 1911 ve 1912 yılı verilse de genel olarak 1912 yılında kurulduğu kabul edilmektedir. Türk Ocaklarının ilk adımları Askeri Tıbbiye öğrencileri tarafından 1911 senesinde atıldığı bilgisi Yusuf Akçura tarafından aktarılmaktadır.

1912 yılının sonbaharında Balkan Savaşları sebebiyle Türk Ocağı'na ilişkin bakış açısı iki anlamda farklılaştı. Ocaklar Osmanlı İmparatorluğu'nun muhtelif toplumlarına ayrılık sokmakla suçlanıyorken, bir taraftan da artan milliyetçiliğin odak noktası haline gelecekti. Maddi imkanların kısıtlılığı bu süreçte ocakların başkanı olan Ahmet Ferit Tek'in istifası ve Edebiyatı cedidenin öne çıkan kalemlerinden Hamdullah Suphi Tanrıöver'in başkanlığı ve Yusuf Akçura'nın ikinci başkanlığa gelişi takip edecekti. Cumhuriyet döneminde maarif bakanı ve milletvekili olarak görev alacak olan Tanrıöver, ocakların kapanışa kadar kesintisiz başkanlık görevinde bulundu ve onun zamanında zirvesi 1927 senesi olmak üzere bir canlanma ve gelişme yaşandı.

Ülke içinde "vatanda ocaklı" denen ve Osmanlıcılık gibi kimlik bunalımlarına cephe almış bir kitle ile ocağa olan ilginin artması sonrasında düzenli konferans ve etkinlikler Divanyolu'ndaki binadan Beyazıt'taki bir konağa taşınma gerçekleşti ve burası merkez olarak kullanıldı. Belirlenen Türk Ocağı Nizamnâme-i Esâs ve Dâhilisi'nde ocakların amacı şu şekilde açıklandı: "Türklerin millî terbiye ve ilmî, içtimaî, iktisadî seviyelerinin terakki ve ilâsıyla ırk ve dilinin kemâline çalışmaktadır."

Ocak nizamnâmesinde belirlenen "Türk dilinin kemâline çalışmak" amacı belirgin olarak ocağın dergisi olan Türk Yurdu'ndan yayımlanan makalelerde kendini göstermektedir. Ocağın bu dönemdeki dil tasavvurunda İstanbul Türkçesi hiçbir sınıfa veya taşraya ait olmadığından önemli sayılmış ve geçer lisan sayılmıştır. Cumhuriyet öncesi ocaklarda kadınların toplumsal yaşama katılımı konusunda teorik tartışmalar yapılsa bile genel manada bir program oluşturulamamıştır. Teorik tartışmalarda Sovyetler Birliği'na bağlu Türkî devletlerdeki gelişmeler, çağdaşlaşma düşüncesi ve eski Türk kültürüne atıflar görülmekteyken bir programın ortaya konulmaması Peyami Safa gibi gibi yazarlarce eleştiri konusu olmuştur

Diyanet'ten hacı adayları için duyuru: Kafile ve uçuş bilgileri belli oldu! Diyanet'ten hacı adayları için duyuru: Kafile ve uçuş bilgileri belli... Haberi Görüntüle

TÜRK OCAKLARI KURUCUSU KİM?

Türkiye'de tek partili dönemin sivil toplum kuruluşlarını denetim altına alması sonucu 10 Nisan 1931 tarihinde kapatılan Türk Ocakları tek partili dönemin kapanması ve Türkiye'de çok partili dönemin başlaması sonrasında Hamdullah Suphi Tanrıöver liderliğinde 10 Mayıs 1949 tarihinde İstanbul'da yeniden açıldı. 18 yıllık aradan sonra tekrar faaliyete geçen Türk Ocakları'nın üst kadrosunda Hasan Ferit Cansever, Burhanettin Develioğlu, Ahmet Mazhar Akifoğlu, Fethi Erden, Ragıp Nurettin Ege, Tevfik Noyan, Cevat Mustafa Emecan ve Cemil Behçet isimleri bulunuyordu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading