Yandex Metrica

Pandemi dönemi fesih kısıtlaması ve Kod-29

Pandemi dönemi fesih kısıtlaması ve Kod-29

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, işten çıkış bildirimlerinden Kod-29'a yönelik değerlendirmeler yaptı.

Genel

04.02.2024, 04:52

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, SGK'ya işçinin  "ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller" gerekçesiyle işten çıkarıldığını belirten Kod-29'la ilgili açıklamalar yaptı.

Diyanet'ten hacı adayları için duyuru: Kafile ve uçuş bilgileri belli oldu! Diyanet'ten hacı adayları için duyuru: Kafile ve uçuş bilgileri belli... Haberi Görüntüle

SAYISAL OLARAK GERİLEME SÖZ KONUSU

Önder, pandemi sürecinde iş aktinin feshedilmesine getirilen kısıtlama süreci ve öncesindeki dönemi Kod-29 açısından karşılaştırdı. Fesih yasağından önceki dönemde Kod-29'la işten çıkarılan çalışan sayısının 17 bin, fesih kısıtlamasının olduğu dönemde ise 15 bin civarında olduğuna dikkat çekerek, kısıtlamanın sayılarda azalma sağladığını vurguladı.

Rambo Berk (Ferhat Yılmaz) kimdir? Rambo Berk (Ferhat Yılmaz) kimdir? Haberi Görüntüle

HAKSIZLIKLAR YAPILDIYSA GİDERİLMELİ

İşverenlerin, işçiyi işten çıkarmak için SGK'ye bildirirken kullandıkları ve "ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeniyle işten çıkarma" anlamına gelen Kod-29 uygulamasını şöyle değerlendirdi:

"Kod-29'un, fesih yasağı döneminde işverenlerce işçiyi mağdur edecek şekilde kullanıldığı söylendi. Daha önceki dönemle fesih yasağı olan dönem arasındaki Kod-29'dan çıkışları karşılaştırdık, fesih yasağı olmayan dönemde 17 bin çalışana Kod-29'dan çıkış yapılırken, fesih kısıtı olan dönemde bu sayının 15 bin civarında olduğunu gördük. Aslında sayılarda artış dışında bir azalış da söz konusu. Ama tabii ki her işten çıkış feshi kendine özel. Tek tek incelenmesi lazım. Haksızlıklar yapıldıysa tabi ki giderilmesi lazım ama bizim SGK'den aldığımız raporlar, aslında (Kod-29'un) bu dönemde abartılı olarak kullanılmadığı yönünde."
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading