Yandex Metrica

Kırkikindi yağmurları nedir? Kırkikindi yağışları ne zaman yağar? 

Kırkikindi yağmurları nedir? Kırkikindi yağışları ne zaman yağar? 

Kırkikindi yağmurları ilkbahar ve yaz aylarında hava sıcaklıklarının değişkenliği sebebiyle oluşur. Mevsimsel bir yağış olan kırkikindi yağışları halk arasında 40 gün sürdüğü konuşulur. Aniden bastırması ve kısa sürmesiyle bilinen kırkikindi yağmuru, ikindi vaktinde başlar. Peki kırkikindi yağmurları nedir? Kırkikindi yağışları ne zaman yağar? 

Genel

25.04.2024, 14:54

Yaz mevsimiyle kırkikindi yağmurları başladı. 40 gün sürdüğüne inanılan kırkikindi yağmurları aniden bastırması ve kısa sürmesiyle bilinir. İkindi vaktinde başlayan bu yağışlar yıldan yıla değişiklik gösterir. Kırkikindi yağmurlarını merak edenler internette kırkikindi yağışlarını araştırıyor. Peki kırkikindi yağmurları nedir? Kırkikindi yağışları ne zaman yağar?

Rambo Berk (Ferhat Yılmaz) kimdir? Rambo Berk (Ferhat Yılmaz) kimdir? Haberi Görüntüle

KIRKİKİNDİ YAĞMURLARI NEDİR?

Kırkikindi yağmurları, Anadolu'da kış ve yaz başlarında çoğunlukla öğleden sonra, ikindi saatlerinde gerçekleşen konveksiyonel yağışlara halk arasında verilen isimdir. Mevsimsel bir yağış olan kırkikindi yağışları halk arasında 40 gün sürdüğü düşünülür. Bu düşüncenin bilimsel bir dayanağı bulunmamaktadır. Bu konveksiyonel yağışların dönem aralıkları sinoptik koşullara göre yıldan yıla değişiklik gösterir. Isı kapasitesi, albedo gibi özellikleri bakımından farklı karakteristiklerdeki araziler, güneş ışınlarından farklı dozlarda etkilenir ve atmosferik sınır tabakanın ısınması da alttaki yüzeye göre değişiklik gösterir. Bu değişiklik, yere yakın tabakada bir heterojenlik meydana getirir ve oluşan yoğunluk farkı, daha düşük yoğunluktaki (genellikle fazla ısınan) hava parselinin yükselmesini tetikler.

22 Nisan bugün okul var mı? 22 Nisan'da okullar açık mı? 22 Nisan bugün okul var mı? 22 Nisan'da okullar açık... Haberi Görüntüle

KIRKİKİNDİ YAĞMURLARI NE ZAMAN YAĞAR?

Konveksiyonel yağışlar, çoğunlukla ikindi vakti başladığı ve 40 gün yağdığına inanıldığı için kırk gün, ikindi vakti yağan yağışlar olarak Kırkikindi yağışları denmiştir.

Oluşan konveksiyon yeterince güçlü olduğunda gökgürültülü fırtına oluşur. Bu durumda düşey rüzgar kayması ve troposferin üst seviyelerindeki soğuk hava da etkilidir. Kırkikindi yağışları da diğer konvektif yağışlarda olduğu gibi kısa süreli ve ani bastıran sağanaklar olarak görünür. Çoğunlukla birkaç saati geçmez ancak önemli bir miktarda su bırakır. Koşullar uygun ise dolu da gelişebilir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading