Yandex Metrica

İBB tuğrayı sildi! 2. Abdülhamid Han'ın tuğrası restorasyonda kazındı

İBB tuğrayı sildi! 2. Abdülhamid Han'ın tuğrası restorasyonda kazındı

İBB İstanbul Beşiktaş'ta bulunan Hamidiye Çeşmesi'ni restore etti. Ancak yenilemenin tamamlanmasıyla büyük bir tarihi saygısızlık ortaya çıktı. Restorasyon sırasında çeşmede bulunan 2. Abdülhamid Han'ın tuğrasının bulunduğu kısım kazınarak boş bırakıldı.

Genel

28.01.2024, 16:50

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Koruma Daire Başkanlığı, Beşiktaş Yıldız'da bulunan Hamidiye Çeşmesi'ni restorasyona aldı.

Son dakika: Malatya’da yolcu otobüsü şarampole devrildi! Çok sayıda yaralı var Son dakika: Malatya’da yolcu otobüsü şarampole devrildi! Çok sayıda yaralı... Haberi Görüntüle

VANDALLIK ÜSTÜNE BİR DE SAYGISIZLIK

1902 yılında Sultan 2.Abdülhamid tarafından Hamdiye Su kaynağı üzerinde bulunan güzergahta yaptırılan çeşme 2013 yılında Vandallar tarafından tahrip edilmişti.  Çeşme üzerinde bulunan Abdülhamid Han tuğrası da şahıslar tarafından kazındı.

İBB çeşme için iyileştirme çalışması başlattı. Restorasyon çalışmaları temmuz ayında tamamlandı.

Ancak ortaya bir skandal çıktı. İBB yönetimi sağında ve solunda Osmanlıca Hamidiye Çeşmesi yazan yapının üst tarafında bulunan 2. Abdülhamid Han'ın tuğrasını hiçe saydı. Aslına uygun olarak gerçekleştirilmeyen restorasyonda, tuğra kısmı boş bırakıldı.

Tuğra kısmı tamamen kazınarak boş bırakıldı.

Rambo Berk (Ferhat Yılmaz) kimdir? Rambo Berk (Ferhat Yılmaz) kimdir? Haberi Görüntüle

SKANDALA TEPKİ VAR

Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid'in 4. kuşak torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, İBB tarafından restore edilen Hamidiye Çeşmesi'nin orijinalinde bulunan Abdülhamid tuğrasına yer verilmemesine tepki gösterdi.

Osmanoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, İBB'nin, Beşiktaş Yıldız'da Sultan Abdülhamid Han'ın 1902 yılında yaptırdığı Hamidiye Çeşmesi'nin üzerindeki tuğrayı restorasyon bahanesiyle yerine koymadığını aktardı: "Bunun adı barbarlıktır, bunun adı vandallıktır, bunun adı ecdadımıza ve tarihimize düşmanlıktır. Yetkililerden bunun hesabının kanun nezdinde ağır bir şekilde sorulmasını kamuoyu ve Osmanoğlu ailesi adına talep ediyorum. Sizin gücünüz ancak taşlardan dedemin tuğrasını silmeye yeter, bu necip milletin yüreğinden dedemin sevgisini silmeye asla ve kat'a yetmez."

Milyonlarca araç sahibi için son dakika uyarısı: Uymayana 35.119 TL para ve trafikten men cezası! Milyonlarca araç sahibi için son dakika uyarısı: Uymayana 35.119 TL... Haberi Görüntüle

YILDIZ HAMİDİYE ÇEŞMESİ BEŞİKTAŞ'TA

Sultan 2. Abdülhamid tarafından 1902 yılında yaptırılan çeşme, Beşiktaş Yıldız Caddesi'nde yer alıyor. Yıllar içerisinde tahrip olan ve orijinalinde bulunan Abdülhamid tuğrası silinen çeşme, İBB tarafından restore edildi. Restorasyonu tamamlanan çeşmede, orijinalinde bulunan tuğraya yer verilmediği görüldü.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading