Yandex Metrica

Türkiye'ye yatırım patlaması! Antalya Serbest Bölge'de boş yer kalmadı

Türkiye'ye yatırım patlaması! Antalya Serbest Bölge'de boş yer kalmadı

Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye'ye uluslararası yatırımları patlattı. Rus ve Avrupalı şirketlerin önceliğinde ise Antalya var. Serbest Bölge yetkilileri, kendilerini arayan yatırımcılara, arazi sıkıntısından ötürü şimdilik olumsuz cevap vermek zorunda kaldıklarını söylüyor. Yetkililer 'acil arazi' çağrısı yapıyor.

Ekonomi

04.04.2024, 11:46

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Türkiye'ye yatırım için adeta akın var. 24 Şubat'ta başlayan savaşla birlikte hem bu ülkelerde bulunan yabancı sermaye panik içinde bölgeden çıkıp Türkiye'ye yöneldi hem de Rus ve Ukraynalı şirketler transfer seferberliğine girişti. 

Bu durumu anlamak için sadece Antalya Serbest Bölge'ye bakmak yeterli. Yatırım için yer başvurusunda bulunan Rus ve Ukraynalı firmalar şu an tesis kuracak arazi bulamıyor. Medikal, elektrik-elektronik, makine, teknoloji, tekne ve yat, tekstil, mobilya gibi birçok sektörde yatırım için Antalya Serbest Bölge'ye gelenler çoğunlukla elleri boş dönerek arayışlarını başka şehirlerde devam ettiriyor. 

Antalya'da son 3 ayda 223 adet çok ortaklı şirket kuruldu. Listede 34 şirketle Ruslar ilk sırada bulunuyor. Antalya Serbest Bölge A.Ş. Genel Müdürü Zeki Gürses "Yatırım için arazi bulamadığımızdan belli yatırımlarda çok ciddi engel var ve çok acil arazi oluşturulması gerekiyor" diyor. 

88 firmanın bulunduğu bölgede yeni yatırım alanı kalmadığını, hem yerli hem de yurt dışından ciddi düzeyde talep olduğu için kentte mevcut Serbest Bölge'ye entegre olabilecek ikinci bir yer arayışı içinde olduklarını belirten Gürses, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası o bölgeden pek çok şirketin Türkiye'ye gelmekte olduğunu dile getirdi. 

58-61 yaş arası ve altındakilere ERKEN EMEKLİLİK! Erken emeklilikte yeni düzenlemeler neler 2024? 58-61 yaş arası ve altındakilere ERKEN EMEKLİLİK! Erken emeklilikte yeni... Haberi Görüntüle

ARAYANLARIN YÜZDE 90'I YABANCI 

Rusya ve Ukrayna dışında İngiltere, Avrupa Birliği ülkeleri ve yerli yatırımcı taleplerinin de yoğun olduğunu kaydeden Gürses, şunları söyledi:

Zeki Gürses

"Günde 2-3 yatırımcı yer için bizi arıyor ve yüzde 90'ı yabancı firma. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yatırımcı talebinde çok büyük artış oldu. Çünkü bölgede en güvenilir liman Türkiye görülüyor. Antalya'ya savaş bölgesinden gelenlerin çoğu iş insanları ve ticaretlerini sürdürebilmek için hemen her sektörden Antalya'ya talep var. Antalya'yı talep etmelerinin nedeni de turizm ve yerleşik yaşam açısından en yakın tanıdıkları ve sevdikleri şehir olması."

Üzerine ev tapusu olanlar belediyeye koştu! Bir evi olanlara belediye 1.536 TL para iadesi yapacak! Üzerine ev tapusu olanlar belediyeye koştu! Bir evi olanlara belediye... Haberi Görüntüle

İLK TERCİHLERİ ANTALYA OLUYOR 

"Rusya ve Ukrayna'dan gelen yatırımcının turizmdeki yakın ilişki nedeniyle önceliği Antalya oluyor. Talepler arasında medikal, elektrik-elektronik, makine, teknoloji, tekne ve yat, tekstil, mobilya gibi birçok sektör var. 2 ülkeden fabrika tarzı yatırım amaçlı toplam talep 15'i buluyor. Her gün irili ufaklı firmaların arayış içinde olduğu, şu an yer verilemese bile imkan yaratıldığında iletişime geçmek için bir takip kaydı oluşturuldu. Shiplift ve travel lift yatırımlarıyla 90 metreye kadar yatlar yapılabilecek olması nedeniyle özellikle yat üretimi için İstanbul Tuzla bölgesinden de 3 büyük yatırımcıdan yer başvurusu aldık."

Et fiyatlarına tarihi zam: Bu fiyatları insanı vejeteryan yapar: Kuşbaşı ve kıyma fiyatları cep yakıyor Et fiyatlarına tarihi zam: Bu fiyatları insanı vejeteryan yapar: Kuşbaşı... Haberi Görüntüle

YABANCI ŞİRKET SAYISINDA İKİNCİ 

Savaş sonrası kentin iki ülkeden de göç aldığını kaydeden Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin ise Antalya'nın yabancı şirket sayısı bakımından İstanbul'un ardından 5 bine yakın yabancı ortaklı şirket sayısıyla 2’nci olduğunu kaydetti. Çetin, "Nüfusa ve ticaret hacmine göre baktığımızda ise birinci sırada. ATSO olarak Türkiye'de üye sayısına göre en çok yabancı şirketi kuran odayız, üyemizin yüzde 8.5'i yabancı ortaklı" ifadelerini kullandı. 

Davut Çetin

Son 3 ayda Antalya'da kurulan yabancı ortaklı şirket sayısının 223 olduğunu, 34 şirketle Rusya'nın ilk, 29 şirketle Almanya'nın 2’nci, 24 şirketle İran'ın 3’üncü sırada olduğunu söyledi. Çetin, "3 aylık verilerde Ukrayna-Rusya savaşının etkisi çok görülmüyor ama 4,5 ve 6'ncı ay verilerinde bunu çok daha net söyleyebiliriz" dedi. Hem Rusya’dan hem Avrupa’dan yatırım talepleri geldiğini söyleyen Çetin, şunları söylüyor:

Altın fiyatlarında yeni rekor: Altın uzmanlarından yorum: 3000 TL çok kısa sürede... Altın fiyatlarında yeni rekor: Altın uzmanlarından yorum: 3000 TL çok... Haberi Görüntüle

TOROSLAR'LA SAHİL ARASINDA SIKIŞTIK

"Antalya'nın en büyük sorunu arazi kıtlığı, yatırım yapılacak, OSB, serbest bölge kurulacak alanlarda ciddi sıkıntımız var. Bir tarafımızı Toroslar kapattı, bir tarafımız deniz, arada sıkıştık. Yatırım için arazi bulamadığımızdan belli yatırımlarda çok ciddi engel var ve çok acil arazi oluşturulması gerekiyor. Antalya çok ciddi bir cazibe merkezi, çok ciddi bir yatırım iştahı var ama maalesef yatırım yapılacak arazide büyük sıkıntı yaşıyoruz."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading