Yandex Metrica

Türkiye'nin iliğini sömürenleri açıklayın: Merkez Bankası Başkanı 'ucuz kredi kullanıp 55 milyar dolar istiflediler' demişti

Türkiye'nin iliğini sömürenleri açıklayın: Merkez Bankası Başkanı 'ucuz kredi kullanıp 55 milyar dolar istiflediler' demişti

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun sözleri ekonominin gündemine bomba gibi düştü. AK Parti'li Külünk, bankalardan ucuz kredi çekip bunu dövize yatıran şirketlerin açıklanmasını, hatta bu firmalar hakkında soruşturma açılmasını istedi.

Ekonomi

23.01.2024, 19:37

Merkez Bankası Başkanı Şahab Kavcıoğlu, İstanbul Sanayi Odası Meclisi'nde sarf ettiği sözlerle ekonomi dünyasını sarstı. Rusya ile Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat'tan beri üretim ve istihdamı desteklemek üzere firmalara ucuz kredi imkanı sağladıklarına dikkat çeken Kavcıoğlu, devletin sunduğu fırsatların kötü niyetli kullanıldığına işaret etti. 

Lila Kağıt halka arz katılım endeksine uygun mu? Lila Kağıt halka arz ne zaman? Lila Kağıt halka arz katılım endeksine uygun mu? Lila Kağıt... Haberi Görüntüle

KREDİ ÇEKİP 55 MİLYAR DOLAR STOKLADILAR

Şahab Kavcıoğlu

24 Şubat'tan haziran ayına kadar bazı firmaların ucuz TL kredisi kullanıp bununla 55 milyar dolarlık döviz aldığını söyleyen Kavcıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Liralaşma stratejimiz içerisinde bütün kesimlerin zararını da finanse edecek şekilde Merkez Bankası kaynaklar çıkarıyor. 'Dövizlerinizi bozun' diyoruz. Şimdi 1 trilyon lira verilmiş bir kaynak var. O zaman o kaynak nerede ona bakacağız. Ben biliyorum nerede olduğunu, bir kısmı döviz aldı. Biz bu rakamları takip ediyoruz."

"Türkiye serbest piyasa ama hem bu kullanılan paralarla döviz alacağız hem de gidip ucuz kredi alacağız. Alamadığımız zaman da şikayet edeceğiz. Bu olmaz, bu haksızlık. Bunların hepsinin listesi var bende. Birebir hepinizle paylaşabilirim. Sanayi Odası üyeleri de var. İTO'nun üyeleri de var. ATO'nun üyeleri de var, ASO’nun üyeleri de var. Türkiye'nin bütün odaları var."

Merkez Bankası'nın açıklamasından sonra hesaplar sil baştan değişti! İşte memur ve emekliyi temmuzda bekleyen zam oranı Merkez Bankası'nın açıklamasından sonra hesaplar sil baştan değişti! İşte memur... Haberi Görüntüle

HESABINDA 100 MİLYON DOLAR VARKEN...

"Türkiye önemli bir dönemden geçiyor. Finansman kaynak israfının önüne geçilmesi gerek. Bu kaynağın üretim ve yatırım, istihdam ve ihracat için harcanması gerekiyor. Yanlış yapanlar varsa onlar kendilerine çekidüzen verecekler. Ben Merkez Bankası Başkanı olarak Türkiye’de üretim ve yatırım yapacak, istihdam yaratacak, ihracatı artıracak tüm firmaların bu kaynaklardan yararlanması için bana ne düşerse yapmaya hazırım." 

"Hesabında 100 milyon dolar varken, 50 milyon dolar daha alıp hesabına koyanlara krediyi vermeyeceğiz. İSO'dan bütün her yere ilan ediyorum. O yüzde 10’un anlamı da bu. Biz kimsenin döviz almasına karışmıyoruz. Yüzde 10’un anlamı dediğim gibi hesabında çok fazla döviz varken yani riskini karşılayacak döviz varken yüzde 10’unu oraya tekabul ediyor. Hâlâ bankalardan ucuz kredi kullanıp döviz almanın önüne geçmektir. Buna başkanın buradaki odadaki yöneticilerin engel olması lazım. Bu dövizleri bozsunlar. Bir kısmını da bozsalar bugün döviz başka bir yere gelir. Bakın sadece 24 Şubat'tan haziran ayına kadar bankalarda ucuz kredi kullanan kurumsal firmaları söylüyorum, sadece 55 milyar dolar döviz aldılar."

Borsa bugün kapalı mı 24 Nisan? Borsa bugün açık mı, kapalı mı, işlem yapılır mı? Borsa bugün kapalı mı 24 Nisan? Borsa bugün açık mı,... Haberi Görüntüle

KREDİLERİN YÜZDE 80'İ 20 FİRMAYA GİTTİ

Kredilerin yüzde 80'ini 20 firmanın kullandığını açıklayan Kavcıoğlu, işletmelerin kasalarında döviz olduğu halde ilave kredi çekip döviz aldığına ve çoğunluğu İSO üyesi olan bu firmaların 90 milyar dolar parası bulunduğuna vurgu yaptı. Sözkonusu şirketlerin yurtdışında kayıtlı 20 milyar dolar parası olduğunu söyleyen Kavcıoğlu, bu şirketlerin tüm bunlara rağmen 15 milyar dolar kredi kullandığını belirtti. 

"Türkiye’de bir döviz hastalığı var. Hâlâ bankalardan ucuz kredi kullanıp döviz almanın önüne geçemedik. Merkez Bankası veya BDDK veya bankalar için 'Kredi vermiyor' deniyor. Ya el insaf. Hesabında 100 milyon dolar varken, 50 milyon dolar daha alıp hesabına koyma. Bunu vermeyeceğiz" diyen Kavcıoğlu, döviz stoklayanlara şöyle isyan etti:

"Kayıtsız olan para 500 milyar dolar deniyor. Türkiye'deki iş adamlarının yurt dışındaki parasının 500 milyar dolar olduğu söyleniyor. Bunun yüzde 10'u doğru olsa 50 milyar dolar eder!"

Kimse bunu beklemiyordu! Altını olanlar dikkat: Düşüş için tarih verildi Kimse bunu beklemiyordu! Altını olanlar dikkat: Düşüş için tarih verildi Haberi Görüntüle

KÜLÜNK: BU BİR SUÇ DUYURUSUDUR

Metin Külünk

AK Parti'li Metin Külünk, Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun açıklamalarının suç duyurusu niteliğinde olduğunu ve soruşturulması gerektiğini dile getirdi. Sosyal medya hesabından savcılara çağrı yapan Kavcıoğlu şunları yazdı: 

"Merkez Bankası Başkanı Sayın Kavcıoğlu'nun açıklamaları bir suç duyurusu niteliğindedir. Bu açıklamaların bir an önce soruşturulması ve ülke kaynaklarını gasp eden 20 şirketin bilgilerinin kamuoyu ile paylaşılması gerekiyor. İthalat ile alakasız kasasında fazla döviz bulunduran ve bununla yetinmeyip dış ticareti desteklemek adına verilen Eximbank kredilerini döviz stokçuluğu için kullanan şirketler kimlerdir? 90 Milyar Doları olduğu halde 15 Milyar Dolar kredi kullananlar kimlerdir?"

58-61 yaş arası ve altındakilere ERKEN EMEKLİLİK! Erken emeklilikte yeni düzenlemeler neler 2024? 58-61 yaş arası ve altındakilere ERKEN EMEKLİLİK! Erken emeklilikte yeni... Haberi Görüntüle

DÖVİZ STOKÇULUĞU YAPANLAR TEŞHİR EDİLMELİ

"Katma değer üretmeyen bir de üstüne devletin uygun finansman kaynaklarını yeterli dövizleri olduğu halde döviz stokçuluğu için heba edenler bunun hesabını hem millete hem devlete vermek zorundadır. Pandemi ve savaş gibi iki büyük küresel sorunla mücadele ederken devlete ve millete ihanet derecesinde hareket eden şirketlere karşı derhal mali inceleme ve hukuki süreç başlatılmalıdır. Devlet küresel ekonomik sıkıntıları aşmak için millet adına fedakarlık yaparken ülke kaynaklarını talan edenlerin durumu savaşta saf değiştirenlerin durumu gibidir. İddialar ve açıklamalar vahimdir. Gerçekler ortaya çıkarılıp hesabı sorulmalıdır."
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading