Yandex Metrica

Sitede Ara

Son dakika: Asgari ücrette flaş gelişme! Toplantı tarihi belli oldu

Son dakika: Asgari ücrette flaş gelişme! Toplantı tarihi belli oldu

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammına ilişkin ilk toplantı bugün gerçekleşti. Asgari ücret görüşmelerinde ilk toplantı 7, ikinci toplantı 14 Aralık'ta yapılacak. Peki, bugün 2023 asgari ücretin tespiti noktasında hangi gelişmeler oldu? İşte tüm detaylar...

Ekonomi

23.01.2024, 20:07

Asgari ücret tespit komisyonunun çalışma takviminin belirleneceği toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda bugün yapıldı. Toplantıya Bakan Vedat Bilgin, TİSK Genel Başkanı Özgür Burak Akkol ve TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay katıldı. Öte yandan toplantı öncesi bakanlık binasına AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş'da ziyarette bulundu.

Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısının 7, ikinci toplantısının ise 14 Aralık'ta yapılacağını açıkladı.

4A, 4B, 4C sigortalara yeni düzenleme: 2024 Güncel emeklilik şartları neler? 4A, 4B, 4C sigortalara yeni düzenleme: 2024 Güncel emeklilik şartları... Haberi Görüntüle

"ASGARİ ÜCRET ARTTI DİYE İŞÇİ ÇIKARMANIN ÖNÜNE GEÇMEK LAZIM"

Atalay'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Ne zaman rakam konuşulsa raflarda fiyatlar artıyor. Geçen sene bu vakitlerde peynir 35 liraydı, şu anda 140-150 lira. İşini düzgün yapan marketler var ama işini düzgün yapmayanlar da var. Bunu en iyi emekli, işsiz, işçi biliyor. İnşallah tarafları memnun edecek rakam çıkarsa, arzumuz üçümüz beraber imza atalım ama arzu etmediğimiz rakam olursa o masada olmayacağımızı yine ifade ediyoruz.

Asgari ücret geçim ücreti oldu bu ülkede. 10 yıldır, 20 yıldır teknik elemanlar var, uzmanlar var, onların konumu var. Çalışma hayatının beklediği sorunlar var, vergi ile ilgili sıkıntılar var.

Bunların tamamı ocak ayının ortası ya da sonunda çözülmeli. İşçiler bunu bekliyorlar. Taşerondaki arkadaşlar bekliyor. Asgari ücret kadar onlar da önemli. Vergi dilimi var. Haziran başında yüzde 20'ye giriyoruz. Bununla ilgili düzenleme bekleniyor. Asgari ücretle çalışanlar, teknik elemanların durumu ne olacak? Hükümetin bir şey yapması lazım, asgari ücret arttı diye işçi çıkarmanın önüne geçmek lazım"

Borçluların borcunu devlet kapatacak: TBMM'den sicil affına onay çıktı mı? Borçluların borcunu devlet kapatacak: TBMM'den sicil affına onay çıktı mı? Haberi Görüntüle

"ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYACAĞIZ"

Toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, ise işverenlerin elini taşın altına koyacağını belirterek şu açıklamalarda bulundu:

Bugün gündemimizde Asgari Ücret yok. Sürecin ilk günü. Hem süreci hem de takvimi detaylandıracağız. Komisyon hem işçi, hem devlet hem de işveren tarafını temsil ediyor. Yakın zamanda ilk toplantısını yapacak. Son 2 asgari ücretteki üçlü imza sürecini önemsiyorum.

Ortak mutabakatın devam etmesini düşünüyoruz. Buna inanıyoruz. Bu dönemde işverenler olarak üçlü imza için elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz.

31 Aralık'ın son gecesine kadar beklemeye gerek olmadığını düşünüyoruz. Toplantılar uzun geçiyor. Komisyon detaylı verilere görüşlere bakıyor. Geçtİğimiz dönemlerde de ifade ettim. Komisyonun çok taraflı değerlendirmeler yaptığını, iyi niyetle ortak hedefe nasıl ulaşabiliriz.

Yeteri kadar rakam zikrediliyor. Sabah programlarıyla başlıyor geceye kadar sürüyor. Gerçekçi olmayan, yüksek ya da alçak. Bu bir süreç. Çıkacak rakamı bilmiyorum. Buradaki iyi niyetimize inandığınızı biliyorum.

KFC Türkiye'de kapanacak mı, çekiliyor mu 2024? KFC satışları mı düştü, neden çekilecek? KFC Türkiye'de kapanacak mı, çekiliyor mu 2024? KFC satışları mı... Haberi Görüntüle

NUMAN KURTULMUŞ: TATMİN EDİCİ BİR ASGARİ ÜCRET AÇIKLANACAĞINI ÜMİT EDİYORUM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bir ziyarette bulunan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise 2023 yılı asgari ücret ile ilgili sürecin bugün itibarıyla başlayacağını belirterek şöyle konuştu:

"Tabii ki bir rakam söylemem ama sonuçta asgari ücretin nasıl tespit edileceği bellidir. Üçlü mekanizma içerisinde herkes kendi teklifini getirecek ve Türkiye'nin ekonomisinin genel dengeleri içesinde burada makul bir asgari ücretin belirlenmesine çalışılacaktır. Hükümet olarak burada bizim temel meselemiz, özellikle son dönemde bu içinden geçtiğimiz olağan dışı şartların vatandaşımızın alım gücünü azaltmaması için, nasıl geçen yıl bir yıl içinde iki kez zam yapıldığıysa, bu asgari ücrette de hakikaten vatandaşımızın iyi olduğu, tatmin edici bir asgari ücret açıklanacağını ümit ediyorum. Burada Sayın Cumhurbaşkanı'mızın ve hükümetimizin ana fikri, vatandaşımızı hayat pahalılığının altında ezdirmemektir. Vatandaşımızın alım gücünü artıracak, destekleyecek bir ücretin bu komisyon çalışmaları sonucu ortaya çıkacağını düşünüyorum."

65 yaş aylığı, engelli ve evde bakım maaşı alanlar dikkat: Destek ödemelerinde rakam değişiyor 65 yaş aylığı, engelli ve evde bakım maaşı alanlar dikkat:... Haberi Görüntüle

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücrete yapılacak zam, komisyon toplantılarının sonrasında belli olacak. Ancak olası zam oranlarına göre yapılacak zamlar şu şekilde:

yüzde 30 zam gelirse olası maaş; 7.150 TL,

yüzde 35 gelirse; 7.425 TL,

yüzde 40 gelirse; 7.700 TL,

yüzde 45 gelirse; 7.975 TL,

yüzde 50 gelirse; 8.250 TL,

yüzde 60 gelirse; 8.800 TL olacak.

ABD'li dev banka tahminini değiştirdi: Altında yükseliş devam edecek mi? ABD'li dev banka tahminini değiştirdi: Altında yükseliş devam edecek mi? Haberi Görüntüle

YENİ ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, asgari ücret süreciyle ilgili şunları söyledi: "Masaya oturulduğunda tarafların beklentileri belirlenmiş olacak. Yapılacak görüşmelerde Asgari Ücret Tespit Komisyonu bir rakama ulaşacak. Tarafların daha kısa sürede anlaşıp asgari ücreti erken bir zamanda, geçen yıl olduğu gibi belki açıklama ihtimalini kuvvetle muhtemel görüyorum. Kararın da oy birliğiyle çıkma ihtimalini yüksek görüyorum."

5 yıl önceden emekli olabileceksiniz: 1 Milyon vatandaşı işgilendiren karar! Prim gün sayısı 9000'den 7200' düşürülüyor! 5 yıl önceden emekli olabileceksiniz: 1 Milyon vatandaşı işgilendiren karar!... Haberi Görüntüle

HAK-İŞ 10 BİN TL İSTEDİ

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Öz, “Asgari ücret ile çalışan 7 milyon vatandaşımızın ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için en azından 10 bin lira gibi bir rakamın verilmesi gerekir” dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading