Yandex Metrica

SGK düğmeye bastı! Bildirmeyene 6471 TL ceza uygulanacak

SGK düğmeye bastı! Bildirmeyene 6471 TL ceza uygulanacak

SGK, ev hizmetlerinde çalışanların sigortalarının bildiriminin yapılmaması halinde 1 brüt asgari ücret tutarı kadar para cezası uygulamak için harekete geçti.

Ekonomi

12.03.2024, 11:29

Ev hizmetlerinde çalışan kişilere, çalıştığı süreye karşılık gelen günler için sigorta bildirimi yapılması gerekiyor. Bu bildirimin yapılmaması durumunda izinsiz işçi çalıştıranlara para cezası uygulanıyor.

İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Yavuz Kurt, çalışanları ve işverenlere sigorta ve prim konusunda açıklamalar yaparak bilgiler verdi.

Asgari ücrete ara zam yok: Peki emekli maaşlarına zam olacak mı, ne kadar olacak? Asgari ücrete ara zam yok: Peki emekli maaşlarına zam olacak... Haberi Görüntüle

BU DETAYA DİKKAT

Yavuz Kurt “5510 sayılı Kanunun ek 9’uncu maddesi ile ev hizmetlerinde çalışanlar, ay içerisinde çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar ile 10 günden az çalışanlar şeklinde ikiye ayrılmakta olup bu çerçevedeki sigortalılarımız 4/a yani eski adıyla SSK çerçevesinde sigortalı sayılacaktır” dedi. Aynı zamanda kimlerin de sigortalı sayılmayacağı konusuna değinen Kurt, “Üçüncü derece de dahil bu dereceye kadar işverenin hısımları olan anne, baba, çocuk, kardeş, amca, hala, dayı ve teyze gibi akrabalar, ev hizmeti işlerini ifa etseler dahi işverenle aynı konutta birlikte yaşadıkları sürece ev hizmetleri çerçevesinde sigortalı sayılmayacaklardır. Ancak üçüncü dereceye kadar hısımlar ev hizmetinde çalışıp, aynı evde birlikte yaşamıyorlar ise sigortalı sayılmaktadırlar. Bu hısımlar dışında kalan ve ev hizmetlerinde çalıştırılmak üzere işe alınanlar, aynı evde ikamet etseler dahi ev hizmetleri çerçevesinde sigortalı sayılır” diye konuştu.

Altın fiyatlarında düşüş sürüyor: 23 Nisan Çarşamba gram altın ne kadar oldu? Altın fiyatlarında düşüş sürüyor: 23 Nisan Çarşamba gram altın ne... Haberi Görüntüle

CEZA: BRÜT ASGARİ ÜCRET TUTARI

Ev hizmetinde çalışanların sigortalı bildiriminin yapılmaması halinde işverene her bir sigortalı için 1 brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacağını söyleyen Yavuz Kurt, bunun yanında hizmetlerin bildirilmediğinin sonradan tespiti halinde süresinde ödenmemiş tüm primler gecikme zammı ve faizi ile birlikte tahsil edileceğini belirtti. Kurt, ev hizmetleri çerçevesindeki sigorta primlerinin banka yoluyla ödenebileceğini veya 10 günden az çalışanlar için geçerli olmak üzere GSM hizmet sağlayıcılar tarafından iş kazası ve meslek hastalığı priminin faturaya yansıtılabileceğini ancak bunun yapılabilmesi için kullanılan hattın mobil ödemeye açık olması gerektiğini söyledi. (İHA)

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading