banner2

SGK düğmeye bastı! Bildirmeyene 6471 TL ceza uygulanacak

SGK, ev hizmetlerinde çalışanların sigortalarının bildiriminin yapılmaması halinde 1 brüt asgari ücret tutarı kadar para cezası uygulamak için harekete geçti.

Ekonomi 19.10.2022, 15:55
Abone ol
SGK düğmeye bastı! Bildirmeyene 6471 TL ceza uygulanacak

Ev hizmetlerinde çalışan kişilere, çalıştığı süreye karşılık gelen günler için sigorta bildirimi yapılması gerekiyor. Bu bildirimin yapılmaması durumunda izinsiz işçi çalıştıranlara para cezası uygulanıyor.

İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Yavuz Kurt, çalışanları ve işverenlere sigorta ve prim konusunda açıklamalar yaparak bilgiler verdi.

BU DETAYA DİKKAT

Yavuz Kurt “5510 sayılı Kanunun ek 9’uncu maddesi ile ev hizmetlerinde çalışanlar, ay içerisinde çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar ile 10 günden az çalışanlar şeklinde ikiye ayrılmakta olup bu çerçevedeki sigortalılarımız 4/a yani eski adıyla SSK çerçevesinde sigortalı sayılacaktır” dedi. Aynı zamanda kimlerin de sigortalı sayılmayacağı konusuna değinen Kurt, “Üçüncü derece de dahil bu dereceye kadar işverenin hısımları olan anne, baba, çocuk, kardeş, amca, hala, dayı ve teyze gibi akrabalar, ev hizmeti işlerini ifa etseler dahi işverenle aynı konutta birlikte yaşadıkları sürece ev hizmetleri çerçevesinde sigortalı sayılmayacaklardır. Ancak üçüncü dereceye kadar hısımlar ev hizmetinde çalışıp, aynı evde birlikte yaşamıyorlar ise sigortalı sayılmaktadırlar. Bu hısımlar dışında kalan ve ev hizmetlerinde çalıştırılmak üzere işe alınanlar, aynı evde ikamet etseler dahi ev hizmetleri çerçevesinde sigortalı sayılır” diye konuştu.

CEZA: BRÜT ASGARİ ÜCRET TUTARI

Ev hizmetinde çalışanların sigortalı bildiriminin yapılmaması halinde işverene her bir sigortalı için 1 brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacağını söyleyen Yavuz Kurt, bunun yanında hizmetlerin bildirilmediğinin sonradan tespiti halinde süresinde ödenmemiş tüm primler gecikme zammı ve faizi ile birlikte tahsil edileceğini belirtti. Kurt, ev hizmetleri çerçevesindeki sigorta primlerinin banka yoluyla ödenebileceğini veya 10 günden az çalışanlar için geçerli olmak üzere GSM hizmet sağlayıcılar tarafından iş kazası ve meslek hastalığı priminin faturaya yansıtılabileceğini ancak bunun yapılabilmesi için kullanılan hattın mobil ödemeye açık olması gerektiğini söyledi. (İHA)

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!