Yandex Metrica

Petrol ve doğalgaz çıkaracağız: Libya'dan sonra sırada 3 ülke daha var!

Petrol ve doğalgaz çıkaracağız: Libya'dan sonra sırada 3 ülke daha var!

Türkiye'nin Libya ile yaptığı hidrokarbon ve maden anlaşmalarına yakında 3 ülke daha eklenebilir. İlk sırada, karasularında dev petrol rezervine sahip Somali var.

Ekonomi

05.02.2024, 11:20

Türkiye'nin Libya'da attığı dev adım Doğu Akdeniz'i sarsmaya yetti. Kanıtlanmış 49 milyar varil petrol rezerviyle Afrika'nın en zengin yataklarına sahip ülkesi olan Libya, doğalgaz bakımından da Afrika'daki en büyük 5. ülke konumunda. 

Ankara-Trablus hattında imzalanan anlaşmalarla birlikte Türkiye hem Libya denizinde hem de bu ülkedeki geniş arazilerde her türlü arama-sondaj faaliyetinde bulunabilecek. 

Gabar'a iki sondaj kulesi daha: Koca Yusuf TP1500'e yeni arkadaşlar gelecek: Hedef 100 bin varil... Gabar'a iki sondaj kulesi daha: Koca Yusuf TP1500'e yeni arkadaşlar... Haberi Görüntüle

30 TRİLYON DOLARLIK REZERV!

Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, Libya ile imzalanan anlaşmaların 30 trilyon dolarlık potansiyel barındırdığına dikkat çekerek "Ülkenin kuzeyinde 30 trilyon dolarlık gaz olduğu söyleniyor. Yunan şirketleri burnumuzun dibine sokulabilir. Acilen faaliyete başlamalıyız" diyor.

Pastanın büyüklüğünü net bir şekilde ortaya koyan bu rakam, Libya'nın kalkınma sürecinde bu ülkeye yapılacak yatırımlar ve diğer madenler düşünüldüğünde çok daha fazla büyüyebilir. Türkiye'nin varlığından ötürü Trablus üzerinde bir türlü kontrol sağlayamayan ABD ve Avrupa ülkeleri ise yapılan anlaşmaları tersine çevirmek için fırsat kolluyor. 

Ankara, bir süredir ABD'ye uzattığı zeytin dalının karşılık bulmaması üzerine Doğu Akdeniz ve Afrika'da kararlı adımlar zincirine yenilerini eklemeye hazırlanıyor. Libya'daki hidrokarbon yatakları ve madencilik anlaşmalarına yakında yeni Afrika ülkeleri de eklenebilir.

Karadeniz'de doğalgazdan sonra petrol müjdesi! Bakan Bayraktar üç ili işaret etti Karadeniz'de doğalgazdan sonra petrol müjdesi! Bakan Bayraktar üç ili işaret... Haberi Görüntüle

LİBYA'DAN SONRA SOMALİ Mİ?

Türkiye'nin 2011 yılından beri kalkınması için özel önem verdiği ve terör örgütleriyle mücadele amacıyla binlerce askerini eğitmekte olduğu Somali, bu ülkelerin başında geliyor. Karasularında çok zengin petrol yataklarına sahip durumdaki Somali'nin 500 milyar dolar değerinde rezerve sahip olduğu biliniyor. Şimdiye dek Somali deniz alanının sadece 5'te 1'inde sismik tarama yapıldı ve bulunan, kanıtlanmış rezerv 35 milyar varil boyutunda. Bölgede 75 milyar varillik potansiyel olduğu belirtiliyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 yıl önce Somali yönetiminin "Bizim petrolümüzü Türkiye çıkarsın" teklifi yaptığını açıklamıştı. Somali'ye yakında Deniz Kuvvetleri'nin korumasında araştırma gemisi gönderileceği ileri sürülüyor. Ülkenin başkenti Mogadişu'da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yurtdışındaki en büyük kara üssü bulunuyor. 

Somali Savunma Bakanı Muhammed Nur'un geçtiğimiz nisan ayındaki şu ifadeleri dikkat çekmişti: "Şu anda Türkiye'ye ihtiyacı olan biziz. Ancak bir fırsat olduğunda Türkiye'ye, başkalarının sahip olamayacağı bir şans vereceğiz. Çünkü en çok ihtiyacımız olduğunda bize yardım ettiler." 

7 Mayıs mazot indirim son dakika | Mazota bu gece indirim yapılacak mı? 7 Mayıs mazot indirim son dakika | Mazota bu gece... Haberi Görüntüle

YENİ ANLAŞMALARIN İŞARETLERİ VAR 

Güvenlik uzmanı Mete Yarar'a göre Libya anlaşmasının benzeri çok yakında Somali'yle yapılacak ve bu anlaşmaları Sudan'la Etiyopya izleyecek. "O ülkelerle arka arkaya madencilik anlaşmaları imzalanacağına ilişkin işaretler var" diyen Yarar, yılda 75 milyar dolarlık enerji ithal eden bir ülke konumundaki Türkiye'nin yurtdışındaki maden yatırımlarını doğru kullanabilmesi halinde ekonomik sıçrama yapabileceğine işaret etti. 

Türkiye'nin Kaddafi döneminde Libya'da petrol araması yaptığına ve hangi bölgede rezerv bulunduğunun bile belli olduğuna dikkat çeken Yarar, "Sondajların öncelikli olarak denizde değil karada yapılacağını düşünüyorum" diye konuştu. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading