Yandex Metrica

DOLAR

32.20

%-0 expand_less

EURO

35.06

%-0.1 expand_more

ALTIN

2503.40

%0.11 expand_less

BIST

10643.58

%0 expand_less

BTC ($)

66294.29

%0.2 expand_less

Sitede Ara

Huawei'ye ABD ambargosu: Çip satışı yapan şirketlerin lisansları iptal edildi

Huawei'ye ABD ambargosu: Çip satışı yapan şirketlerin lisansları iptal edildi

Ticaret savaşları kızışıyor! ABD hükümeti, ABD'li çip üreticilerinin belirli ürünleri Çinli teknoloji devi Huawei'ye ihraç etmesine olanak tanıyan bazı lisansları iptal ettiğini açıkladı.

Dünya

16.05.2024, 20:15

ABD Ticaret Bakanlığı hangi izinlerin iptal edildiğini belirtmedi ancak bu hamle, Huawei'nin Intel tarafından oluşturulan bir çiple desteklenen yapay zeka özellikli bir bilgisayarı piyasaya sürmesinin ardından geldi. Amerikalı çip üreticisi Intel, BBC News'in yorum talebine yorum yapmayı reddetti. BBC ayrıca duyuruya yanıt vermek için Huawei ve San Diego merkezli çip devi Qualcomm ile de temasa geçti.

ABD, Çin ordusuyla bağları olduğu iddiasını gerekçe göstererek 2019'dan bu yana Huawei'ye bilgisayar çipleri gibi teknoloji ihracatını kısıtladı. ABD Ticaret Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, "Huawei'ye ihracat için belirli lisansları iptal ettik" dedi ancak hangi izinlerin geri çekildiği konusunda ayrıntı vermedi.

İki ay sonra yeniden: Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları barış anlaşması için bir araya geldi İki ay sonra yeniden: Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları barış... Haberi Görüntüle

HUAWEI'YE KISITLAMA

Bazı ABD'li milletvekilleri, Huawei'nin MateBook X Pro dizüstü bilgisayarının geçen ay piyasaya sürülmesinin ardından Başkan Joe Biden yönetimini eleştirmişti. Cumhuriyetçi Kongre üyesi Elise Stefanik bir sosyal medya paylaşımında, "Hata yapmayın, Kongre'deki Cumhuriyetçiler onları sorumlu tutmasaydı Biden Yönetimi bu eylemi yapmazdı" dedi.

Huawei, ABD'nin ticari kısıtlamalarından ağır darbe aldı ancak yakın zamanda geri dönüş yaptığı görüldü. Çinli şirket, özellikle Ağustos ayında Mate 60 Pro akıllı telefonunun piyasaya sürülmesinden sonra yeniden canlanma yaşadı.

2019 yılında Donald Trump'ın başkanlığı sırasında ABD'li yetkililer Huawei'yi sözde "varlık listesi"ne ekledi. Bu, özellikle Çin ordusu tarafından kullanılacağı endişesi nedeniyle ABD şirketlerinin bazı teknolojileri ihraç etmek veya aktarmak için hükümetten lisans alması gerektiği anlamına geliyor. Ancak o dönemde Intel ve Qualcomm'un da aralarında bulunduğu bazı ABD şirketlerine, Huawei'ye 5G ile ilgisi olmayan teknoloji sağlamaları için lisanslar verildi.

Kanser tedavisi gören İngiltere Kralı 3. Charles, görevini Galler Prensi William'a devretti Kanser tedavisi gören İngiltere Kralı 3. Charles, görevini Galler Prensi... Haberi Görüntüle

"EKONOMİK ZORBALIK"

Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerilim yoğunlaşırken ABD, son yıllarda birçok Çinli teknoloji firmasına kısıtlamalar getirdi.  Bu ayın başlarında Başkan Biden, Çinli ana şirket tarafından satılmadığı sürece TikTok video uygulamasını ülkede yasaklayabilecek bir yasayı imzaladı. TikTok, yasayı engellemek için Salı günü dava açtı. Pekin, Washington'un kendi şirketlerine yönelik eylemlerini 'ekonomik zorbalık' olarak nitelendirerek kınadı.

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading