Yandex Metrica

Kılıçdaroğlu’nun ithal danışmanı Acemoğlu’ndan manipülatif oyunu: Çarpıtılmış verilerle algı...

Kılıçdaroğlu’nun ithal danışmanı Acemoğlu’ndan manipülatif oyunu: Çarpıtılmış verilerle algı...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, büyük fiyaskolara sahne olan "İkinci Yüzyıl Vizyonu" organizasyonunda Daron Acemoğlu, çarpıtılmış verilerle manipülatif bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye'nin büyüyen ihracat verilerini görmezden gelen Acemoğlu skandala imza attı ve çarpıtılmış verilerle kirli bir algı operasyonu yaptı. Hesaplamaya dayanmayan verilerle yaptığı sunumla büyük tepki çeken Acemoğlu'nun iddiasını Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı çürüttü. Resmi rakamlarla gerçek ortaya çıkarıldı.

Ekonomi

23.01.2024, 20:08

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda İkinci Yüzyıla Çağrı Buluşması düzenlendi. Kılıçdaroğlu'nun yeni ekonomi danışmanları çevrimiçi toplantıya bağlanırken, çeviri olmamasından dolayı salonun büyük bir çoğunluğu anlatılanları anlamadı.

Kılıçdaroğlu'nun danışmanı Daron Acemoğlu çarpıtılmış verilerle manipülatif sunumu tepki çekti. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Acemoğlu'nun oyunu ortaya çıkardı. 

Sahte altın alarmı! Darphane uyardı: Vatandaşlar ve kuyumcular bunlara dikkat etmeli Sahte altın alarmı! Darphane uyardı: Vatandaşlar ve kuyumcular bunlara dikkat... Haberi Görüntüle

ACEMOĞLU, BÜYÜYEN TÜRKİYE'Yİ GÖRMEZDEN GELDİ 

Daron Acemoğlu’nun grafiklerinde Türkiye’nin dış borcunun içerisinde kamu sektörünün borcu olduğundan çok daha fazla gösterilerek dezenformasyon üretti. Ancak grafiklerde belirtilenin aksine Türkiye’de dış borçta 2005’ten bu yana kamu sektörünün payı, her yıl özel sektörün payının gerisinde kaldı. 2021 yılında 441,1 milyar dolarlık dış borç stoğunun 179,8 milyar doları kamu sektörünün, 235,2 milyar doları özel sektörün, 26,1 milyar doları ise Merkez Bankası’nın borcu olduğu ortaya çıktı.. Özel sektörün borçlanması ise sanıldığının aksine olumsuz bir durum değil; yatırım yapılan sektörlere bağlı olarak ülkelerin büyümesi ve kalkınmasına katkı sunan olumlu bir gösterge olduğunu Acemoğlu, görmezden gelmeyi tercih etti.  

Günlük 150.000 metreküp doğalgaz çıkacak! Denizin altı rezerv kaynıyor: TPOA sondaj çalışmalarına başladı Günlük 150.000 metreküp doğalgaz çıkacak! Denizin altı rezerv kaynıyor: TPOA... Haberi Görüntüle

ÇARPITILMIŞ VERİLERLE SUNUM YAPTI

Acemoğlu sunumunda yer alan grafikte manipülatif verilerle gini katsayısını 2019 özelinde 0,42 seviyelerinde gösterdi. Söz konusu verilerin yanlış olduğu ise Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın resmi hesaplamalarıyla ortaya çıktı.

Türkiye'nin 2019'daki gini katsayısı Acemoğlu'nun çarpıtılmış verilerinin aksine 0,395 olarak kayıtlara geçti.

Kredi borcu olanlar yandı: BDDK yakın takibe alacak: Kara listeye girebilirsiniz: Kredi borcu olanlar yandı: BDDK yakın takibe alacak: Kara listeye... Haberi Görüntüle

CHP'NİN MANİPÜLE ETTİĞİ GİNİ KATSAYISI NEDİR?

Gini katsayısı, bir ülkenin milli gelirinin o ülkede yaşayan vatandaşlar arasında dağılımını ölçen istatistiksel bir hesaplamadır. İtalyan istatistikçi, Corrado Gini'nin geliştirdiği 'gini katsayısı' ülkenin eldeki zenginliğinin eşit paylaşılıp paylaşılmadığını ifade eder. 0 ile 1 arasında bir değere sahip olan Gini katsayısı; sıfır değerini aldığı ülkelerde milli gelirin bireyler arasında eşit paylaşıldığını, bir değerini aldığı ülkelerde ise milli gelirin tamamına yalnızca bir kişinin sahip olduğunu ifade eder.

Temmuz memur ve emekli maaşı netleşiyor: En düşük maaş ne kadar olacak? Temmuz memur ve emekli maaşı netleşiyor: En düşük maaş ne... Haberi Görüntüle

GRAFİKLERLE ALGI OPERASYONU

Daron Acemoğlu, fiyaskoya dönen vizyon toplantısındaki sunumunda 2008 yıllarına kadar düşük yoğunluklu teknoloji ürünlerinin ihracatının azaldığını, orta düşük ve orta yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının da arttığını grafikle ifade etti.

Bir de üzerine teknolojinin ihracattaki katkısının azaldığını ve düşük kaliteli büyümeyle devam edildiğini iddia etti.

İstanbul Havalimanı yine zirvede: Dünya devlerine büyük fark İstanbul Havalimanı yine zirvede: Dünya devlerine büyük fark Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN 2008'DEN 2021'E 2.5 KAT BÜYÜYEN İHRACATINI GÖRMEZDEN GELDİ

Gerçeklikten uzak bir yaklaşım sergileyen Acemoğlu, kullandığı grafiklerde Türkiye'nin ihracatının ne derece arttığını paylaşmayıp, 2008'den 2021'e Türkiye'nin ihracatının yaklaşık 2,5 katına ulaştığını görmezden geldi.

Ücretsiz doğal gaz desteği ne zaman sona erecek? 25 metreküp doğal gaz desteği sona erdi mi? Ücretsiz doğal gaz desteği ne zaman sona erecek? 25 metreküp... Haberi Görüntüle

TEMELSİZ VERİLER

Daron Acemoğlu'nun Türkiye'de Kurumsal Değişim başlığıyla 2000-2020 yılları arasında kurumsal reformları değerlendirdiği grafiğin ise hiçbir istatistiksel çalışmaya ve hesaplamaya dayanmayan verilerle yapıldığı anlaşıldı.

2000-2007 yılları arasında yolsuzluğun denetimi, hukukun üstünlüğü, sesini duyurabilme ve sorumluluk gibi kavramların kavramların başarıyla hayata geçirildiğini, ancak her ne hikmetse 2008 krizi sonrası bunların hiçbirinde kurumların başarılı olmadığını iddia eden Acemoğlu'nun gelişi güzel verilerle yaptığı sunum büyük tepki uyandırdı.

Borsa bugün kapalı mı 24 Nisan? Borsa bugün açık mı, kapalı mı, işlem yapılır mı? Borsa bugün kapalı mı 24 Nisan? Borsa bugün açık mı,... Haberi Görüntüle

ABDULLAH GÜL ÖDÜLLENDİRMİŞTİ

Daron Acemoğlu, klasik büyüme ve kalkınma teori ve modellerine farklı bir perspektifle yaklaşımı nedeniyle Sosyal Bilimler dalında 2013 yılı T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü kazanmış ve ödülünü dönemin cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün elinden almıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading