Yandex Metrica

Havacılıkta dev anlaşma: Airbus ve Rolls Royce Türkiye'de üretecek! 20 milyar dolarlık iş geliyor

Küresel havacılık sektöründe Türkiye'nin payını artıracak 20 milyar dolarlık imza önümüzdeki günlerde atılacak. Türk Hava Yolları, Airbus'a sipariş verdiği 350 uçağın önemli parçalarının Türkiye'de üretilmesini şart koştu. 70 milyar doları bulan siparişin 20 milyar doları yerli üretim yoluyla bu ülkede kalacak.

Ekonomi

29.04.2024, 14:02

Türk Hava Yolları (THY) sivil havacılık ve motor üretiminde yerli firmalara güç verecek dev bir anlaşmanın hazırlığını yapıyor.

Fransız Airbus şirketine 350 adet yolcu uçağı siparişi veren THY, hem uçaklar hem de uçağa güç veren motorların önemli parçalarının Türkiye'de üretilmesini şart koştu. 

Böylelikle 70 milyar doları bulan THY siparişinin önemli bir kısmı Türk şirketler tarafından karşılanacak. Airbus ve Rolls Royce firmalarıyla 28 Nisan'da anlaşma imzalanacak. 

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, "Türk firmaları için 20 milyar dolarlık iş kapısı aralayacağız" diyor. Türkiye'de sivil havacılık alanında üretim yapan 30 kadar firmanın da imza töreninde yer alacağını söyleyen Bolat, "Üretimi Türkiye'ye getirmek üzere önemli bir anlaşma imzalayacağız" müjdesini veriyor. 

Ahmet Bolat

Altının yönü yeniden değişti! Fed Başkanı'nın açıklamaları piyasaları yeniden hareketlendirdi! İşte 17 Nisan 2024 güncel altın fiyatları... Altının yönü yeniden değişti! Fed Başkanı'nın açıklamaları piyasaları yeniden hareketlendirdi!... Haberi Görüntüle

TÜRK ŞİRKETLERİNE DAHA ÇOK PAY DÜŞECEK

THY'nin 2023 bilançosuna ilişkin basın toplantısında konuşan Bolat, imza sonrası benimsenecek üretim sistemini şöyle anlattı: 

"TEI, TUSAŞ ve HAVELSAN gibi kamu şirketlerinin de aralarında bulunduğu firmalar Airbus ile Rolls Royce’a uçak ve motor parçası üretecek. THY, Airbus ve Rolls Royce arasında üçlü bir komite kurulacak. Koordinatör THY olacak. Bu komite, anlaşmanın üretim sahalarına yansımasını takip edecek.

Uçak üreten firmalar uçaktaki her bir kritik parçanın en az iki üreticisinin olmasını istiyor. Bu üretimin sürekliliği için çok önemli bir kriter.

Türk şirketleri daha çok parça üretecek. Küresel havacılık sanayiindeki payımızı artıracağız. İmzalayacağımız 20 milyar dolarlık anlaşmanın ülkemiz ekonomisine katkısını artırarak devam ettirme hedefimiz var. Kasım 2023'te verdiğimiz 350 uçak siparişi kapsamında ilk geniş gövde uçağı Ağustos 2025'te teslim alacağız."

Kamuda tasarruf paketi yolda! Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz açıkladı: Önceliğimiz enflasyonu düşürmek Kamuda tasarruf paketi yolda! Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz açıkladı: Önceliğimiz enflasyonu... Haberi Görüntüle

TÜRK HAVA YOLLARI'NIN UÇAK SAYISI

"100. Yıl Stratejimiz çerçevesinde 2033'te 800 uçağı aşan bir filoya sahip olmayı hedefliyoruz. THY küresel havacılık sektöründeki darboğaza rağmen geçtiğimiz yıl filosuna 46 adet uçak ekledi ve yüzde 12'lik artışla uçak sayısını 440'a yükseltti. Bu yılın ilk çeyreğinde alınan 9 uçakla birlikte THY filosundaki uçak sayısı 449'a çıktı."

Türk Hava Yolları 2023 yılında 83,4 milyon yolcu taşıdı. Bunun 30 milyonunu yurt içi yolcular oluşturdu. 2023'te bilançoya 6 milyar dolar kâr yazdıran Türk Hava Yolları önümüzdeki yıl ortaklara temettü dağıtmayı planlıyor. 

Masadaki formüller: Temmuz ayında emekli maaşına ne kadar zam gelecek? Masadaki formüller: Temmuz ayında emekli maaşına ne kadar zam gelecek? Haberi Görüntüle

DÜNYANIN 4. BÜYÜK KARGO TAŞIMACISI

24 kargo uçağı ve 416 yolcu uçağıyla 133 ülkedeki 364 noktada hava kargo hizmetleri sunan THY, geçen yıl taşıdığı ücretli kargo miktarını 2019'a göre yüzde 16 artırdı.

Son 10 yılda kargo taşımacılığındaki pazar payını 3 katından fazla artıran Turkish Cargo, IATA verilerine göre, 2023'te dünyanın en büyük 4. hava kargo taşıyıcısı olarak başarısını sürdürdü.

Gram altın güne düşüşle başladı: 22 Nisan Pazartesi güncel altın fiyatları Gram altın güne düşüşle başladı: 22 Nisan Pazartesi güncel altın... Haberi Görüntüle

DEPREM BÖLGESİNE 1000 KONUT THY'DEN

Türk Hava Yolları, Maraş merkezli depremin ardından yaptıklarıyla da göz doldurdu. THY, depremzedeler için 2 milyar liralık bağışın yanısıra ihtiyaç sahiplerine bağışlanmak üzere 1000 adet konut için gerekli ödemeyi 2024'ün ilk çeyreğinde AFAD'a teslim etti.

35,7 milyar doları aşan toplam varlığıyla geçtiğimiz yıl Türkiye'ye 16,3 milyar dolar tutarında ihracat geliri kazandıran THY, 8,1 milyar dolarlık net döviz katkısıyla Türk ekonomisine can simidi oldu. 

Habere Tepki Ver

56

0

0

1

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Ekonomi


Loading