Yandex Metrica

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Zorunlu hale getirildi

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Zorunlu hale getirildi

Ev sahibi ve kiracı olan herkesi ilgilendiren yeni gelişme duyuruldu. Kira uyuşmazlıklarında getirilen arabulucu zorunluluğunun detayları belli oldu. Peki arabuluculuk ücretsiz mi? Arabuluculuğa nasıl başvurulur? Detaylar haberimizde...

Ekonomi

23.01.2024, 19:23

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini yaygınlaştırılacağını belirterek, "Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğu zorunlu hale getireceğiz" sözlerine yer verdi. 

2 milyon 781 bin 858 dosyadan 1 milyon 930 bin 328’inde anlaşma sağlanan arabuluculuk kira anlaşmazlıklarında da uygulanacak. İşçi-işveren, tüketici ve ticari uyuşmazlıkların kısa sürede çözüme kavuşturulmasını sağlayan arabuluculuk kiraların ödenmemesi ya da tespitine ilişkin uyuşmazlıklarda mülk sahipleri ile kiracılar dava açmadan önce arabulucuya başvurması gerekecek. Hükümetin bu hamlesi sonrası kirada arabuluculuğun ayrıntılarını Posta gazetesi Avukat Arabulucu Tuğba Güzel Karlıdağ’a sordu.

Ücretsiz doğalgaz! Bakan Bayraktar duyurdu: 5 milyar 195 milyon ödeme hesapta Ücretsiz doğalgaz! Bakan Bayraktar duyurdu: 5 milyar 195 milyon ödeme... Haberi Görüntüle

BAŞVURU NASIL YAPILIR?

"Kirada arabuluculuk nasıl devreye girecek, vatandaş nereye başvuracak?" sorusuna yanıt veren Avukat Arabulucu Tuğba Güzel Karlıdağ, "Kira sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurmak zorunlu hale gelecektir. Uyuşmazlık yaşayan taraflar, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına başvurabilecekleri gibi yetkinliğine ve bilgisine güvendikleri bir arabulucuya veya arabuluculuk merkezine de başvurabilirler." ifadelerini kullandı.

Üçe katlayacak! Dolar o tarihte rekora gidecek Üçe katlayacak! Dolar o tarihte rekora gidecek Haberi Görüntüle

MAHKEMEDEN DAHA HIZLI ÇÖZÜLÜYOR

Kira anlaşmazlıklarında da uygulanacak arabuluculuğun 4 hafta gibi bir sürede sonuçlandığını belirten Karlıdağ, “Kira sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklar için arabuluculuk yoluyla çözmek taraflar açısından Mahkemeden çok daha hızlı ve ekonomik olacaktır. Tarafların icra takipleri ile uğraşmaları ve tahliye sürecinde mağdur olmalarının önüne geçilerek anlaşma yoluyla sorunlar çözüme kavuşturulmuş olacaktır. “ şeklide konuştu.

İstanbul - Antalya arasına yeni hızlı tren hattı geliyor! Bakın iki il arası kaç saate düşecek İstanbul - Antalya arasına yeni hızlı tren hattı geliyor! Bakın... Haberi Görüntüle

ARABULUCULUK HİZMETİ ÜCRETSİZ

Arabuluculuk ücretiyle ilgili de bilgi veren hukukçu Tuğba Güzel Karlıdağ, “Dava şartı arabuluculuk işlerinde taraflar arabuluculuk görüşmelerinde anlaşamazlarsa arabulucuya bir ücret ödemezler. Bu durumda arabuluculuk ücreti devlet tarafından ödenir ve davada haksız çıkan taraftan alınır. Anlaşma durumunda ücret, aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde ödenir. Ücret, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenir. Arabuluculuk Ücret Tarifesi, Arabuluculuk Daire Başkanlığının resmi web sitesinde yer almaktadır.” bilgisini paylaştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading