Yandex Metrica

Esnafa 5 yıl erken emeklilik fırsatı: Prim gün sayısı SSK'lılar ile eşitlendi! Bağkur prim gün sayısı kaça düştü?

Esnafa 5 yıl erken emeklilik fırsatı: Prim gün sayısı SSK'lılar ile eşitlendi! Bağkur prim gün sayısı kaça düştü?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının çıkmasıyla beraber, ilk etapta 2.5 milyon; toplamda 5 milyon vatandaş yaş şartını beklemeden emekli olabilecek.

Ekonomi

23.01.2024, 20:51

Mart ayında başlayan emeklilik başvurularının ardından 1.5 milyon vatandaş SGK müdürlüklerinden başvurularını tamamladı. 1 milyonu da nisan ayı itibariyle emekli aylıkları bağlandı. Milyonlarca kişiye büyük bir fırsat olan EYT'yi bazı vatandaşlar da yüksek prim gün sayısından dolayı kaçırdı. 

EYT yasası; Bağkur ve SGK'lı çalışanlar arasında prim eşitsizliğini gündeme getirdi. Mevcut uygulamaya göre, Bağkur'lu bir vatandaşın emekli olabilmesi için 9 bin gün, SGK'lının emekli olabilmesi için de 7 bin 200 gün gerekiyor. Bu eşitsizliği ortadan kaldıracak düzenlemede son aşamaya gelindi. 

Kendi işinin patronu olmak isteyenlere müjde! İŞKUR'dan 500 bin TL'ye kadar hibe desteği! Bakan Işıkhan detayları açıkladı! Kendi işinin patronu olmak isteyenlere müjde! İŞKUR'dan 500 bin TL'ye... Haberi Görüntüle

KÜÇÜK ESNAFA 7200 GÜN MÜJDESİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile yaptığı görüşmenin detaylarını paylaştı. Palandöken, SGK’nın kurulma motivasyonunun SSK – BağKur ayrımını ortadan kaldırmak olduğunu, bu nedenle emeklilik için prim gün sayısının eşitlenmesi gerektiğini ifade etti.

Bendevi Palandöken, pek çok başlıkta artık detayların netleştiğini fakat bir sonraki görüşmelerin seçimden sonraya kalacağını ifade etti. Palandöken, gelinen noktada BağKur’lu küçük esnafın emekli olmak prim gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200 günde düşeceğini açıkladı.

Kabine bugün toplanıyor! Yeni torba yasanın detayları belli oldu: 3600 ek gösterge, 5 yıl erken emeklilik, taşerona kadro.... Kabine bugün toplanıyor! Yeni torba yasanın detayları belli oldu: 3600... Haberi Görüntüle

1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİYİ KAPSAYACAK 

Bendevi Palandöken, prim gün sayısı düzenlemesinden 1 milyondan fazla küçük esnafın faydalanabileceğini söyledi. Palandöken, yeni düzenleme kapsamında BağKur’lunun prim gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200 güne düşürüleceğini açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, düzenlemeyi yaparken esnafın yanında kaç kişi çalıştığının belirleyici olacağını açıklamıştı. Buna göre, yanında kimse çalışmayan veya az kişi çalışanla, yanında 10 kişi çalışan işverenin emeklilik koşulları aynı olmayacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading