Yandex Metrica

Dev bakır madenini işletecek firma belli oldu! Elazığ'a tesis kurulacak

Dev bakır madenini işletecek firma belli oldu! Elazığ'a tesis kurulacak

Cumhuriyet tarihinde keşfedilmiş en büyük bakır sahası için ihale yapıldı. Bölgenin en geniş maden cevherini Port Madencilik işletecek. Maden çıkarmanın yanında Elazığ'a bakır ürünleri işleme tesisi de kurulacak.

Ekonomi

24.03.2024, 00:28

Elazığ halkının heyecanla beklediği bakır madeni ihalesi sonuçlandı. Toplam değeri 20 milyar doları aşan 30 milyon tonluk bakır rezerv sahasını Port Madencilik A.Ş. işletecek. Elazığlı esnaf ve işadamlarının dile getirdiği talepler de karşılandı. Buna göre şirket, çıkaracağı madeni aynı bölgede işlemek için 'uç ürün' tesisi kuracak. 

Elazığ ile Adıyaman illeri sınırları içerisinde bulunun ve cumhuriyet tarihinin en büyük bakır madeni olarak görülen rezerv alanı için daha önce ertelenen ihale bugün yapıldı. Açık artırma yöntemiyle yapılan ihaleye Port Madencilik Ticaret AŞ ile Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi AŞ katıldı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce (MAPEG) yapılan ihale Genel Müdürlük Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Teminat ve tekliflerin kapalı zarf usulüyle komisyona sunulmasının ardından iki şirketin de aynı teklifi vermesi sonucu açık artırmaya gidildi.

Emeklilere özel ayrıcalıklar TBMM gündeminde: 16 milyon emekliyi kapsıyor! Çalışmalar hızlandı Emeklilere özel ayrıcalıklar TBMM gündeminde: 16 milyon emekliyi kapsıyor! Çalışmalar... Haberi Görüntüle

2 MİLYAR 205 MİLYAR LİRA

Çelikler şirketi 2 milyar 100 milyon liralık teklif verirken Port Madencilik ise bu rakamı 2 milyar 205 milyon liraya çıkardı. Diğer firma bu rakamı artırmayınca ihale Port Madencilik'te kaldı. İhale şartnamesinde Elazığlı esnaf ve işadamlarının talepleri de karşılandı. Buna göre ihaleyi kazanan Port Madencilik, 3 yıl 11 ay 28 gün içerisinde kente bakır işleme tesisi yapacak. 

Mevcut yan uç ürün tesis kapasitesini artırmayı taahhüt eden firma, buna ek olarak yeni bir 'uç ürün' ve 'yan uç ürün' tesisi kuracak. Tesislerde kullanılacak yerli ekipman oranı en az yüzde 66 olacak. Elazığ ve özellikle Maden ilçesinde binlerce gence iş kapısı olacak dev yatırıma en kısa sürede başlanması bekleniyor.

Üniversite öğrencileri dikkat! Öğrenci destek ödemeleri başladı: 5 bin TL hesabınıza yatacak Üniversite öğrencileri dikkat! Öğrenci destek ödemeleri başladı: 5 bin TL... Haberi Görüntüle

PORT MADENCİLİK KİMİN?

Elazığ-Adıyaman illeri dahilinde bulunan 'ER:3419460' sayılı Türkiye'nin en büyük bakır madeni sahasında üretim ihalesini kazanan Port Madencilik A.Ş., Ticaret Sicil Gazetesi'ne göre Şeref Cengiz ile Halil İbrahim Bacacı'ya ait görünüyor. Şeref Cengiz aynı zamanda Cengiz Holding Yönetim Kurulu Üyesi. Cengiz Holding'in Samsun'da da bir bakır işleme/izabe tesisi bulunuyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading