Yandex Metrica

BDDK bu çağrıya uyarsa dolar tepetaklak olur: Ciro sınırını 5 milyona düşürün

BDDK bu çağrıya uyarsa dolar tepetaklak olur: Ciro sınırını 5 milyona düşürün

Türkiye'nin faiz-kur-enflasyon sarmalından kurtulması yolunda atılan adımların önündeki en büyük engel döviz stokçuları. Devletin 'üretime yatır' diyerek verdiği 1 trilyon krediyi bile dövize çevirip istifleyenlere karşı yeni önlem paketinin devreye alınması gerekiyor.

Ekonomi

03.02.2024, 10:23

Ekonomi dünyasında Merkez Bankası Başkanı Şahab Kavcıoğlu'nun sözleri yankılanmaya devam ediyor. Türkiye'de bazı şirketler ve işadamları, devletin sunduğu ucuz kredi imkanını kötüye kullanarak, aldığı Türk Lirası'nı dövize çevirip istifliyor. Kavcıoğlu, 24 Şubat'tan beri kredilerle stoklanan paranın 55 milyar dolar olduğu bilgisini vermişti. 

Üretim ve istihdamda değil dolar stoklamakta kullanılan 1 trilyon lira için devletin harekete geçmesi bekleniyor. Türkiye'yi faiz-kur-enflasyon sarmalından kurtarmak isteyen ekonomi yönetiminin önündeki en büyük engel 'içimizdeki' stokçular. Dışarıda enerji krizi ve savaşla boğuşan hükümet, içeride de döviz ve faiz lobisiyle mücadele ediyor. 

Altın Uzmanı Şirin Sarı'dan gram altın için yatırımcılara uyarı: Dikkat etmezseniz... Altın Uzmanı Şirin Sarı'dan gram altın için yatırımcılara uyarı: Dikkat... Haberi Görüntüle

BDDK YENİ ADIM ATMALI 

Yeni Şafak'ta yayınlanan habere göre Türkiye'de bankalarda 240 milyar dolarlık döviz bulunuyor. Bu paranın 148 milyar doları şahıslara ait ve yatırım/üretim yerine paradan para kazanmak için kullanılıyor. Devletin verdiği kredileri dövize çevirip stoklayan kesim de hem doların yükselmesine neden oluyor hem de enflasyonun artmasına çanak tutuyor. 

Ülkede iğneden ipliğe her şeye zam yapılmasının nedenlerinden biri olan döviz stokçuluğu, ekonominin önündeki en büyük engel durumunda. Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu (BDDK), stokçuluk yapanlara 24 Haziran 2022 tarihinde bir miktar yaptırım uyguladı ve hesaplarında 15 milyon lira ve üzeri döviz varlığı olanlarla, şirket cirosu ile aktif büyüklüğünün yüzde 10'undan fazla dövizi bulunanların TL kredi kullanamayacağını açıkladı. 

Bakan Şimşek 'Türkiye sahalara döndü' diyerek duyurdu: 'Güçlü bir program uyguluyoruz' Bakan Şimşek 'Türkiye sahalara döndü' diyerek duyurdu: 'Güçlü bir program... Haberi Görüntüle

İSTİFLENMİŞ DÖVİZ KİMİN KASASINDA?

1,5 aydır yürürlükte olan düzenlemenin etkisi sınırlı oldu. Düzenleme haberiyle birlikte Dolar/TL seviyesi 17,35’ten 16,50’ye kadar düşse de aradan geçen sürede Dolar/TL eski seviyesinin de üzerine çıktı. 15 milyon lira sınırının 5 milyon liraya indirilmesi, ciro şartındaki oranın ise yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürülmesi ve düzenlemenin şahıslara ait hesapları da kapsaması şart.

Bazı büyük firmaların “Borcum var, onun için dolar alıyorum” diyerek piyasadan çektikleri dolarların önemli bir kısmını kayıt dışına çıkararak kasalara taşıyor.

Hangi şirketin düzenlemeyi by-pas etmek için kredilerle aldıkları dolarları kasalarda tuttuğu merak ediliyor. Aynı gruba ait şirketlerin birbiriyle olan organik bağı ve şirketlerin ortak ve yöneticileriyle olan parasalı ilişkisinin incelenmesi gerektiği belirtiliyor. Hem kayıt dışına çıkarılan paranın izini sürerken, hem de bankaların kredi kullandırırken 'grup riski' kuralını işletmesinin önemine dikkat çekiliyor. 

BIST 100 güne yükselişle başladı! 25 Nisan hangi hisse senetleri yükselişte? BIST 100 güne yükselişle başladı! 25 Nisan hangi hisse senetleri... Haberi Görüntüle

KİŞİSEL HESAPLAR KAPSAMA ALINSIN

Bankalardaki döviz hesaplarındaki paranın 148 milyarı şahıslara ait. Bu kadar yüksek miktardaki bir kaynağı bankalarda döviz olarak tutan dolar milyonerleri de ucuz buldukları için konut, yat ve araba gibi harcamaları için TL cinsi kredi almaktan geri durmuyor. Şahıs hesaplarındaki dövizlerin de ekonomiye kazandırılması için şirketler için yapılan düzenleme kapsamına alınması büyük önem taşıyor.

Ekonomide dengeli büyüme meyvesini verdi: Küresel ihracatta tarihi zirve! Ekonomide dengeli büyüme meyvesini verdi: Küresel ihracatta tarihi zirve! Haberi Görüntüle

STOKLAR ERİRSE HERKES RAHATLAR

Stok yaparak doları yükselten şirketler, vadesi gelmemiş döviz cinsindeki borçları nedeniyle daha fazla ödeme yapmak zorunda kalıyor. Kendi kendine zarar anlamına gelen bu durumdan kurtulmak için stokçular, ellerindeki dövizi satarak kurları aşağı çekebilir. TL’nin güçlenmesiyle firmalar, daha düşük maliyetle hammadde alma imkânına kavuşur.

Cem Yılmaz ne kadar, kaç TL nafaka veriyor? Cem Yılmaz'dan nafaka açıklaması Cem Yılmaz ne kadar, kaç TL nafaka veriyor? Cem Yılmaz'dan... Haberi Görüntüle

MİLLETİN REFAHINI ÇALIYORLAR 

Hükümetin üretim ve istihdamı desteklemek için kamu bankaları üzerinden sunduğu kredilerin amacına uygun şekilde kullanılması gerektiğini belirten Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, küresel çapta yaşanan ekonomik sıkıntılarla mücadelede gelişmiş ülkeler başta olmak üzere bütün dünyada zorluklar çekildiğini söyledi. 

Orhan Aydın

Aydın, "Yeni ekonomi modeli ile de yüksek döviz karşısında kayıpların önlenmesine yönelik kur korumalı TL mevduat hesapları açılmıştır. Döviz stokçuluğu yapmak yerine risk fazlası dövizler TL’ye çevrilerek burada kullanılabilir. Benzer şekilde ihracatçıya ve yatırımcıya yönelik düşük faizli ve uzun vadeli birçok kredi imkânı da sunulmuştur" dedi. 

Türkiye’de ekonomik refaha giden yolun ve metodun belli olduğunu aktaran Orhan Aydın, "Kaynakları israf etmeden yatırım ve üretime yönelerek kalkınmamızı artırmalıyız. Bu bağlamda herkesin bilinçli olması, plan ve programlarını buna göre yapması gerekmektedir. Buna rağmen elinde risklere karşı yeterli döviz bulunurken, ucuz kredi çekip bunu döviz alarak bir nevi döviz stokçuluğu yapan firmalar şunu iyi bilmelidirler ki, bunu yaparken ülkemizin bekasından ve halkımızın refahından çalmaktadırlar. Açıkça bir ihanetin içinde olmaktadırlar" diye konuştu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading