Yandex Metrica

Akaryakıt fiyatları neden artıyor? İşte herkesin merak ettiği o sorunun cevabı

Akaryakıt fiyatları neden artıyor? İşte herkesin merak ettiği o sorunun cevabı

Brent petrol, geçtiğimiz haftadan itibaren küresel resesyon endişeleriyle birlikte yükseliş ivmesine girdi. Bu yükseliş akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıdı. Öte yandan OPEC+'in petrol üretimini azaltma karının ardından artan olası enerji krizi endişesi, akaryakıt fiyatlarını artıran bir diğer etken oldu.

Ekonomi

23.01.2024, 19:55

Brent petrol, piyasadaki enerji krizi endişesiyle birlikte son 2 haftada yüzde 16'lık bir artış kaydetti. Brent petroldeki artışa bağlı olarak akaryakıta bir haftada 4. zam yapıldı. 

Piyasa yapıcıları tarafından uluslararası referans olarak kabul edilen brent petroldeki yükseliş, akaryakıt zamlarında ana etken olsa da tek etken değil.

Son dakika: Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararını açıkladı Son dakika: Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararını açıkladı Haberi Görüntüle

82,44 DOLARA KADAR GERİLEMİŞTİ

Brent petrol, ABD ekonomisindeki resesyon endişelerinin artması ve OPEC grubunun  5 Ekim'de gerçekleştirdiği toplantıda günlük petrol üretimini kasım ayından itibaren 2 milyon varil azaltma kararı almasının da etkisiyle 82,44 dolardan 96,19 seviyesine kadar fırladı.

OPEC ve OPEC +'nın üretimi azaltma kararı piyasalarda petrol arzı endişelerini beraberinde getirdi. ABD Başkanı Joe Biden, OPEC'e karşı hamlede bulunarak ABD'nin stratejik petrol rezervinden 10 milyon varil petrolü piyasaya sunma talimatı verdi.

Merkez Bankası rezervleri 128,4 milyar dolara yükseldi! Merkez Bankası rezervleri 128,4 milyar dolara yükseldi! Haberi Görüntüle

AB ÜLKELERİNDEN RUS PETROLÜNE TAVAN FİYAT YAPTIRIMI

Biden'ın stratejik petrol rezervini Rus petrolünden daha pahalı bir fiyata sunmasının ardından Avrupa Birliği üye ülkeleri, Rus petrolünün üçüncü ülkelere satışına tavan fiyat getirilmesini de içeren 8'inci yaptırım paketini kabul etti.

Akaryakıt fiyatlarının artmasındaki etkenlerden biri de koronavirüs salgınının yarattığı arz endişesinin fiyatları baskılamaya devam etmesi oldu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading