1999-2000-2001-2002'de sigorta girişi yapılanlara emeklilik yolu açıldı! SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı yararlanabilecek! İşte şartlar
EYT düzenlemesi sonrasında milyonlarca vatandaş emekli olmaya hak kazandı. Özellikle çalışma hayatında yer alan EYT'lilerin çalışma,sigorta ve prim gün sayısı için detaylar araştırılıyor. Çalışırken emeklilik başvurusu mümkün olmadığı için çıkış çalışanlar iş yerinden çıkışını vermek zorunda. Burada kod 8 ile çıkış yapıldığında EYT'lilerin tazminat hakkı korunmuş oluyor. Diğer yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı çalışanlarını yakından ilgilendiren dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 23 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla 3 yıldan az hizmeti bulunan Emekli Sandığı ve Bağ-Kur çalışanlarının 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlamalarına rağmen EYT kapsamında olmadıklarına dair haberlerlere ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.
"EMEKLİLİK YAŞ KOŞULU KALDIRILMIŞTIR"
Bakanlık duyurusunda şu ifadeler yer aldı: "Resmi Gazete'de 03/03/2023 tarihinde 7438 sayılı Kanunla yayımlanan; 08/09/1999 (dahil) tarihinden önce çalışmaya başlayanların emekliliğe hak kazanma koşullarından sigortalılık süresi ve/veya prim ödeme süresi/hizmet yılı koşulu korunarak, 23/05/2002 tarihindeki hizmet sürelerine bakılmaksızın tüm sigortalılar (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve Banka Sandıklarına tabi olarak çalışmaya başlayan) bakımından emeklilik yaş koşulu kaldırılmıştır. Bu nedenle, kamuoyunda "EYT Düzenlemesi" olarak adlandırılan Kanunun 23/05/2002 tarihi itibarıyla 3 yıldan az hizmeti bulunan Emekli Sandığı ve Bağ-Kur çalışanlarını kapsamadığı ve bu durumdaki çalışanların mağdur edildikleri iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır, bu bağlamda söz konusu vatandaşlar da düzenleme kapsamındadır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."
KOD 8 İLE ÇIKIŞ YAPMAK İŞE GİRİŞİ KOLAYLAŞTIRACAK
EYT yasasının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından başvuru süreci de hız kesmeden sürüyor. Başvurular sırasında özellikle çalışan emekliler için yapılması gereken ek işlemler de bulunuyor. Buna göre ilk etapta işten çıkış belgesi alınıyor ve sonra başvuru tamamlanıyor. Çalışırken emeklilik başvurusu yapılamadığından çıkış yaptırmak zorunlu. Burada Kod 8 ile çıkış yapıldığında emeklilik için ayrılmış olan EYT'lilerin tazminat hakkı da korunuyor.O yüzden Kod 8 ile çıkış yapmak tekrar işe girişi de kolaylaştıracağından çok önemli.
Buna göre SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) 30 gün içinde aynı işyerine başvuran EYT'liler için daha az ödeniyor. Ancak tekrar SGDP ile işe giriş için Kod 8 ile çıkış yapılması gerekiyor..Kod 8 (Emeklilik, yaşlılık veya toptan ödeme nedeniyle) ile çıkış yapıldıktan sonra sigortalı çalışma hayatına devam edilecekse, tahsis talebini yani emeklilik müracaatını yaptıktan sonraki güne ya da daha ileri bir tarihe emekli olarak (SGDP) işe giriş bildirgesi verilebiliyor..
ÖRNEK: EYT süreci kapsamında 03.03.2023 tarihinde Kod 8 ile çıkışı yapılan ve aynı gün (03.03.2023) emeklilik müracaatı yapan sigortalı için 04.03.2023 tarihine SGDP'li (Sosyal Güvenlik Destekleme Primi) olarak işe giriş bildirgesi verilebilir.
FARKLI SEBEP KULLANILIRSA
Emeklilik hakkı elde etmesine rağmen çalışanın işten çıkışında Kod 8 uygulanmamışsa ya da başka bir sebeple çıkış yapılmışsa yine tahsisi talebi (emeklilik müracaatı) yapmak şartıyla işe giriş bildirgesini emeklilik başvuru tarihinden sonraki güne ya da daha ileri bir tarihe Tüm Sigorta Kollarına tabi işe giriş bildirgesi verip akabinde güncelleme menüsünden sigortalı kolunu 8-SGDP (Sosyal Güvenlik Destekleme Primi) olarak değiştirmek yeterli olacaktır.
ÖRNEK: EYT süreci kapsamında 03.03.2023 tarihinde 8 kodu dışında işten çıkışı yapılan ve aynı gün (03.03.2023) emeklilik müracaatı yapan sigortalı için 04.03.2023 tarihine Tüm Sigorta Kollarına tabi işe giriş bildirgesi verip akabinde güncelleme menüsünden 8-SGDP (Sosyal Güvenlik Destekleme Primi) olarak güncelleme yaparak işlemi sonlandırabilirsiniz.
AYNI AY GİRİLMEMESİNİN SEBEBİ
Birçok işyerinde çıkış yapılmasına rağmen aynı ay içinde SGDP ile giriş yapılamamıştı. Bu durumun sebebi ize Kod 8'in kullanılmaması.
8 çıkış kodu dışında bir nedenle çıkış yapılması halinde SGDP işe girişi vermeye çalışıldığında henüz emekli aylığı bağlanmadığından SGDP işe giriş mümkün olmamakta..
Bu şekilde işe giriş yapmak isteyenlere uyarı yazısı çıkıyor.
Bu uyarıyı gördüğünüzde tüm sigorta kollarına tabi işe giriş işlemi yapıp daha sonra güncelleme yapıldığında SGDP girişi gerçekleşiyor. Bu yüzden tüm EYT'li çalışanlar için Kod 8 ile çıkış vermek hem işlemleri kolaylaştırıyor hem de çalışanın hakkını korumuş oluyor.
SGDP GİRİŞİ YAPARKEN DİKKAT
SGDP işe girişi yapılabilmesi için şu aşamaları dikkat etmek gerekiyor:
1) İşten çıkışının 8 kod ile yapılmış olması,
2)Tahsis talebinin (emeklilik müracaatı) yapılmış olması,
3) SGDP işe giriş bildirgesinin emeklilik müracaatının yapıldığı sonraki gün ya da ileriki bir tarih olarak gerçekleşmesi.
✖ Aynı iş yerinde nasıl devam edilir?
Emeklilik nedeniyle işten çıkışın ardından işveren ile çalışan yeni sözleşme yapacak. Ancak işveren, yeniden işe aldığı personelinin maaşını düşük bildirirse SGK teftişiyle karşılaşabilecek.
✖ Prim desteği kimlere veriliyor?
EYT'lilerin aynı iş yerinde devam etmesinin desteklenmesi için işverenin prim yükü düşürüldü. Burada 30 günlük bir süre verildi.
İşverenlerin emekli çalışan için ödediği yüzde 24.5'lik sosyal güvenlik destek primi (SGDP), EYT düzenlemesiyle emekli olacak çalışan 30 gün içinde işe yeniden başlarsa yüzde 19.5 olarak uygulanacak.