Yandex Metrica

Yüzsüz Amerika'nın yeni pazarlık konusu Karadeniz! İlişkileri düzeltmek istiyorlar(mış)

Yüzsüz Amerika'nın yeni pazarlık konusu Karadeniz! İlişkileri düzeltmek istiyorlar(mış)

Senatörler Jeanne Shaheen ile Mitt Romney, Türkiye ile ilişkilerin düzeltilmesi yolunun araştırılması için Kongre'ye yasa tasarısı sundu. Gerekçe ise Karadeniz'e açılmak isteyen Washington'un Ankara'nın onayına ihtiyaç duyması...

Dünya

23.01.2024, 19:36

ABD Kongresi'nde Türkiye'ye gereğinden fazla düşmanlık yaptıklarını düşünen bazı isimler 'ilişkilerin yeniden inşa edimesini' talep eden bir >yasa tasarısı hazırladı.

Senatör Jeanne Shaheen ile Mitt Romney tarafından hazırlanan tasarıda, Türkiye'nin 24 Şubat sonrası Boğazlar'ı ulaşıma kapatarak Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri kapasitesini kısıtladığı ve Karadeniz'e ulaşmak için Türkiye'nin vazgeçilmez önemde olduğu, bu gibi nedenlerle Ankara ile ilişkilerin toparlanması gerektiğinden bahsediliyor. 

Mitt Romney

Altında hem Demokrat Shaheen'in hem de Cumhuriyetçi Romney'in imzası bulunan 'partiler üstü' tasarı Karadeniz'in güvenliği için Türk-Amerikan ilişkilerinin onarılması gerektiğini ileri sürüyor. 

Tasarıyı National Journal adlı yayın organında yayınlayarak buna ilişkin uzmanların görüşlerine başvuran Amerikalı gazeteci Cristina Maza, Ukrayna'daki Rus işgaliyle birlikte batı açısından önemi daha da artan Karadeniz için Türkiye'nin önemine vurgu yapıyor. 

Kiev yönetiminden Aleksi Goncharenko'nun "Karadeniz'de olabilecek en iyi şey Amerikan donanmasının varlığı olurdu" sözlerine yer veren Maza, birçok uzman ve milletvekilinin Türkiye ile ilişkiler konusunda Joe Biden yönetimine baskı yaptığını ifade etti. 

"Washington'un Karadeniz'e savaş gemisi göndermesi için NATO müttefiki Türkiye'den yeşil ışık alması gerekecek" diyen Maza, Kongre gündemine bu yıl içerisinde gelmesi beklenen tasarıya da bu gözle bakılması gerektiğini ifade ediyor. 

Jeanne Shaheen

Amerikan basınına göre bilhassa Cumhuriyetçi senatörler Türkiye'nin NATO içerisinde kalmaya devam etmesi konusunda Joe Biden yönetimini uyarıyor. Cristina Maza, haberinde ABD'nin Avrupa Kuvvetler Komutanlığı'nı (EUROCOM) yapmış emekli general Ben Hodges'un görüşlerine de yer verdi. 

Ben Hodges

"Birçok başkan döneminde Türkiye ile ilgili kötü kararlar aldık. Şu anda Türkiye ile olan ilişkimiz korkunç" diyen Hodges, Ankara-Washington hattında tansiyonun düşürülmesi gerektiğine inanıyor. Amerikalılar savaş ortamında Karadeniz faktörünün önemini görüp Türkiye ile ilişkilerin değerine vurgu yapıyor. Onlara göre 'eğer Rus donanmasının hareketlerini kontrol etmek istiyorlarsa' Ankara ile olan ilişkiler stratejik öneme sahip.

Bu yöndeki iddia ve haberlere sosyal medyada binlerce kişi tepki gösterdi. ABD'nin Karadeniz'i de bataklığa çevirip Türkiye'yi kuşatmanın aracı haline getireceğini belirten vatandaşlar, Yunanistan'a verilen silahları ve Suriye'de PKK/YPG terör örgütüne Amerikan ordusunun desteğini hatırlatıyor. 

Pek çok kişiye göre, 15 Temmuz darbe girişiminin arkasındaki asıl güç olan Washington bundan sonra ne yaparsa yapsın, Ankara ile ilişkileri onarmak imkansız derecede zor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading