Yandex Metrica

Yunanistan'da Türkiye endişesi! Eastmed Projesi çöküyor

Yunanistan'da Türkiye endişesi! Eastmed Projesi çöküyor

Türkiye ve Mısır arasındaki yakınlaşma Doğu Akdeniz jeopolitiğinde Türkiye'nin elini güçlendirdi. Atina yönetiminin Türkiye ile herhangi bir kriz yaşamamak için EastMed Boru Hattı Projesi'ne alternatif aradığı ifade ediliyor. Yunan basınında çıkan bir yazı Türkiye fobisini de gözler önüne serdi.

Dünya

25.04.2024, 14:27

Türkiye ve Mısır masada. İkinci tur müzakerelerin ardından bir uzlaşmaya yakın gözüyle bakılıyor. Yakınlaşmanın birincil derecede etkilediği alan Doğu Akdeniz.

Doğu Akdeniz'den çıkarılacak gazı Avrupa'ya taşıması planlanan, Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs'ın anlaşmayla taraf olduğu ancak ABD ve AB'nin de desteklediği EastMed boru hattı projesi tehlikede. Yunan basınına göre, Miçotakis hükümeti EastMed'e alternatif arayışına girdi. Konuyla ilgili Simerini gazetesinde, Giannos Charalambidis imzası taşıyan dikkat çekici bir yazı yayınlandı. O yazıda Yunanistan'ın EastMed konusunda Türkiye'den korktuğu yorumunda bulunuldu.

yunan-basini-eastmed

Dünya Bankası'ndan Türkiye tahmini: Enflasyon düşecek ekonomi büyüyecek Dünya Bankası'ndan Türkiye tahmini: Enflasyon düşecek ekonomi büyüyecek Haberi Görüntüle

''YUNANİSTAN EASTMED'İ UNUTTURMAYA ÇALIŞIYOR''

Yazıda Türkiye'nin Kıbrıs meselesindeki kararlığı nedeniyle Yunanistan'ın EastMed'i kamuoyunda unutturmaya çalıştığı ifade edildi; "Atina çeşitli itirazları arka plana atarak EastMed sürecini ve kamuoyunu bu konuda uyutmuş görünüyor. Yunan hükümetinin EastMed karşısında Türkiye'nin vereceği tepkiden korktuğu doğru. Sonuçta Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Güney Kıbrıs'ı geçip Mısır üzerinden seçim yapma fikrinin ortaya çıkmasının ana nedeni buydu" ifadesi kullanıldı. 

Karabağ Azerbaycan'ındır! Bölge temizlendi: Rus ordusu da bölgeden çekilme kararı aldı Karabağ Azerbaycan'ındır! Bölge temizlendi: Rus ordusu da bölgeden çekilme kararı... Haberi Görüntüle

''ÇİPRAS DA TÜRKİYE'NİN TEPKİSİNDEN KORKTU''

Yazıda Aleksis Çipras döneminde de Türkiye'ye yönelik bir endişesnini olduğu dile getirildi, "Geçmişte Yunanistan'da iktidarın kaybedilmesinden kısa bir süre önce Başbakan Aleksis Çipras, hem Nikos Anastasiadis'e hem de İsrail eski Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya Ankara'nın EastMed inşaatına vereceği tepkilerden duyduğu korkuyu dile getirmişti" yorumunda bulunuldu. 

eastmed-yunanistan

Siftahı Kınalıada gemisi yaptı: Afrika turuna çıkan TCG Kınalıada Somali'ye demir attı Siftahı Kınalıada gemisi yaptı: Afrika turuna çıkan TCG Kınalıada Somali'ye... Haberi Görüntüle

''ATİNA'DA BİR TÜRK FOBİSİ VAR''

Makaleye göre güçlü bir savunma ve güçlü ittifaklar gerektiren, özel bir caydırıcı stratejiden başka seçenek bırakmayan Türk politikası nedeniyle Atina'da bir Türkiye fobisi var ve gelinen noktada, Kiriakos Miçotakis hükümeti Türkiye ile herhangi bir kriz yaşamamak için EastMed'e alternatif arayışında. 

yunanistan-gkry-israil

Başkentin sadece bir kaç km ötesinde katliam: Rusya füzeleri ateşledi: 14 öldü, 59 yaralı Başkentin sadece bir kaç km ötesinde katliam: Rusya füzeleri ateşledi:... Haberi Görüntüle

EASTMED NEDİR, ATİNA NEDEN ENDİŞELİ?

Eastmed, Doğu Akdeniz'den çıkarılacak gazı Avrupa'ya taşıması planlanan boru hattı projesi. Ocak 2020'de Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs enerji bakanları boru hatto projesinde imzaları attı. ABD ve AB'nin destek verdiği EastMed projesi, İsrail ve Kıbrıs açıklarından çıkarılacak doğalgazın Avrupa ülkelerine taşınmasını ve Avrupa'nın gaz ihtiyacının yüzde 10'unu karşılamasını öngörüyor.

Ancak Türkiye, boru hattı projesinin güzergahı üzerinde Libya ile deniz yetki alanları anlaşması imzalamıştı. Daha önce karşı bloklarda yer alan Türkiye ve Mısır'ın bir süredir yürüttüğü görüşmeler sonrası, Kahire yönetiminin Doğu Akdeniz politikasını gözden geçirmesi gerektiğine işaret ediyor. İşte Yunanistan'ı endişelendiren de bu nokta: Doğu Akdeniz’de olası bir Türkiye-Mısır işbirliği. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading