Yandex Metrica

Türkiye’nin müttefikliği ABD’den daha güvenli

Türkiye’nin müttefikliği ABD’den daha güvenli

Yerli ve milli silahlar Ankara'nın bölgedeki ağırlığını artırıyor. 24 adet SİHA alan Polonya'da “Türkiye’nin müttefikliği ABD’den güvenli” yorumu yapılıyor. 

Dünya

23.01.2024, 17:30

Konvansiyonel savaş doktrinini ciddi biçimde sarsan Türk yapımı SİHA’lar, Ankara’nın politik arenadaki ağırlığını artırıyor. Milli silahlı insansız hava araçları Katar, Libya, Azerbaycan, Ukrayna ve Tunus’un ardından Avrupa Birliği ve NATO üyesi Polonya’ya da ihraç edildi. Havacılıkta derin bir geçmişe sahip Varşova’nın 24 adet Bayraktar TB2 SİHA siparişi vermesiyle bu ülkenin gündemi bir anda Türkiye’ye çevrildi. Polonya haber sitelerinde şimdi, “Türkiye’nin müttefikliği ABD’den daha güvenli” yorumları yapılıyor. 

O ZİYARET ÇOK ÖNEMLİYDİ

Wgospodarce haber portalında “Polonya-Türkiye arasındaki önemli yakınlaşma” başlığıyla yayımlanan yazıda gazeteci Arkady Saulski, Türkiye’nin ABD’ye göre daha güvenilir bir müttefik olacağını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Polonya Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'yi ziyaretinin önemi ve bu ülke ile ilişkilerin güçlü bir şekilde artması, göründüğünden çok daha önemlidir. Bu sadece bir nezaket ziyareti değildi. Bu ziyaret çok önemli jeopolitik öneme sahipti. Polonya hâlâ doğudaki en büyük tehdit olarak Rusya’yı görüyor. Rusya ile ilişkiler gergin. Güvenliğimiz için Rusya ile çıkarları ters olan bir ülkeyle müttefik olmalıyız. ABD, bu konuda güvenilir bir ortak değil. ABD Rusların işine gelecek kararlar alıyor. Güvenliğimizi bu ittifak üzerinden inşa etmek saflıktır. Türkiye ile böyle bir tehlike yok. Türkiye ile ilişkilerimizi sıkılaştırıyoruz.”

TB2’YE ÖVGÜLER YAĞDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Sebastian Duda arasında 24 Mayıs’ta imzalanan bir dizi anlaşma, iki ülke arasında ‘stratejik ortaklık’ dönemini başlatmıştı. Gelişmeleri yorumlayan Polonya Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Politika Bürosu Başkanı Krzysztof Szczerski, Polityce isimli haber sitesine verdiği demeçte Baykar üretimi Bayraktar TB2’ye övgüler dizdi. TB2’lerin alımıyla Polonya savunmasında önemli bir boşluğun doldurulacağını belirten Szczerski, şu açıklamayı yaptı: 

“Bu SİHA’ların satın alınması, Savunma Bakanlığı'nın konseptlerindeki önemli bir boşluğu dolduruyor. Yerli sanayi bu boşluğu dolduramaz ve Türk teklifi en iyilerden biri. Bu ekipman, küresel pazarda neredeyse rakipsizdir. Aynı zamanda, savaş alanında etkinliğini gösteren bir ekipmandır. Yeni eylem fırsatları elde ediyoruz. Türkiye, NATO’nun ve Avrupa’nın güvenliği için önemli. Çok az insan bu ziyaretin gerçekten ne ifade ettiğine ne anlama geldiğine odaklanıyor.” 

BU SİLAHI BEKLİYORDUK

TB2’lerin satın alınmasını sürecin başından beri heyecanla destekleyen Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak ise "Askerlerimiz, 10 yıldan fazla bir süredir Türk SİHA'sı TB2 gibi bir silahı bekliyorlardı" dedi. "Türk SİHA'sı TB2'ler son derece modern bir silah" ifadesini kullanan Blaszczak, Türk ordusunun modern teçhizatlarla donatılmış NATO'daki en büyük ikinci ordu olduğunu hatırlattı. TSK’ya ait F-16’ların çok yakında Polonya’da görev yapacağının altını çizen Blaszczak, “Türk F-16 savaş uçakları NATO kapsamında yürütülen Baltık Hava Polisliği görevi için çok yakında Polonya'nın Malbork kentindeki hava üssünde konuşlandırılacak. Polonya olarak bizim yanımızda olan müttefiklerimizle dayanışma içerisinde olacağız. Ortak eğitim ve caydırıcılık konusunda Türkiye ile aramızda bir yakınlaşma var çünkü bizlerin işbirliği muhtemel saldırganı caydırmaya hizmet ediyor" diye konuştu. 

BALTIK GÖREVİ BAŞLIYOR 

Polonyalı Bakan, iki ülke arasındaki işbirliğinin hem Polonya'nın hem Türkiye'nin hem de NATO'nun doğu kanadının güvenliğinin yararına olduğunu ifade etti. Malbork Hava Üssü’nde konuşlanacak Türk F-16'larının sayısına ilişkin bilgi verilmezken, önümüzdeki günlerde başlaması beklenen görevin 2021 yılının eylül ayına kadar sürmesi öngörülüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading