Yandex Metrica

Tunus'un ardından sıra Kuveyt'e mi geldi?

Tunus'un ardından sıra Kuveyt'e mi geldi?

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Said'i kullanarak 'yumuşak darbe' yaptıran İsrail-BAE ittifakı şimdi gözünü Kuveyt'e dikti. BAE'de yönetime yakın bir yazarın tehdit dolu paylaşımı Kuveytlileri teyakkuza geçirdi.

Dünya

23.01.2024, 17:44

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'e 'yumuşak darbe' yaptıran Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) şimdi gözünü Kuveyt'e diktiği ve bu ülkede de bir dardenin altyapısını hazırladığı iddia ediliyor. 

Kuzey Afrika, Arap Yarımadası ve Ortadoğu'da ABD-İsrail çıkarlarına direnen bütün ülkeleri devlet dışı aktörler ve yerli işbirlikçilerle hedef alarak istikrarsızlaştıran Muhammed bin Zayed yönetimindeki BAE, Kuveyt'te yönetimi değiştirmek için darbe planlıyor. 

BAE'li ünlü yazarlardan Hüseyin Muşarbek'in sosyal medya hesabından paylaştığı şu mesaj, Kuveyt'te yönetimi tedirgin etti: "Bugün Tunus'ta uyandık, yarın da Allah'ın izniyle Kuveyt'te uyanacağız. Amin deyin."

Cabir es-Sabah'ın geçtiğimiz yıl vefatının ardından Kuveyt emirliğine getirilen Nevvaf es-Sabah, darbe söylentilerinin ardından teyakkuze geçti. 

BAE yönetimine yakın yazarın tehdit dolu paylaşımının ardından Kuveyt eski Savunma Bakanı Nasır Duveyle, halk ve hükümete şu çağrıyı yaptı: "Ey Kuveyt halkı. Ülkenizi, anayasanızı ve gelecek nesillerinizi korumaya hazırlanın. Darbeye karşı hükümet halka silah dağıtmalıdır."

İsrail-BAE ittifakının Kuveyt'te planladığı darbenin ne şekilde tertipleneceği merak konusu. Kuveyt'in durumunun da Tunus'taki sürece benzemesinden endişe ediliyor.

Türkiye'den çifte standarda tepki! ABD'nin İnsan Hakları Raporu sert ifadelerle eleştirildi Türkiye'den çifte standarda tepki! ABD'nin İnsan Hakları Raporu sert ifadelerle... Haberi Görüntüle

TUNUS DARBESİ NASIL OLDU?

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said, elindeki yetkileri kullanarak bir darbeye imza atmış ve Başbakan Hişam el-Meşişi ile birlikte Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi'yi görevden alıp, milletvekillerinin dokunulmazlıklarını da kaldırmıştı. 

Yaptıklarının anayasaya uygun olduğunu savunan Kays Said, Tunus Anayasası'nın 80. maddesinde aksi yöndeki hükme rağmen Meclis'in feshine cüret etti. 

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said

'Sivil' görünümlü darbenin ardından Tunus askerleri, Nahda Lideri Raşid el-Gannuşi'yi başkanı olduğu Meclis'e sokmadı. Askerlere destek veren Kays Said, sokak eylemleri sırasında güvenlik güçlerine ateş edilirse aynı şekilde karşılık göreceğini bildirdi.

Tunus'taki darbe aylar öncesinden işaretler vermeye başlamıştı. Kays Said, geçtiğimiz nisan ayında kendisini 'başkomutan' ilan etti. 

Tunus siyasetinde BAE emrinde çalışan karanlık profil: Özgür Anayasa Partisi Başkanı Abir Musi

Bundan bir ay sonra dünyaca ünlü Middle East Eye haber sitesi, Cumhurbaşkanı Said'in ülkede yumuşak bir darbe planladığını yazdı. David Hearst imzalı habere göre darbenin ardından, BAE destekli Özgür Anayasa Partisi Başkanı Abir Musi'nin 'terör örgütü lideri' olmakla itham ettiği Nahda Lideri, aynı zamanda Meclis Başkanı Gannuşi ile ona bağlı milletvekilleri tutuklanacaktı. 

Nahda Lideri Raşid Gannuşi'nin darbe yönetimi tarafından hedef alınma olasılığı bulunuyor. 

'Yumuşak darbe'nin ardından sokakta direniş mesajı veren Gannuşi, BAE destekli darbeyi düzenleyenlerin oyununu görerek İhvan üyelerini sokaktan çekti. Sokakta kan dökülmemesi ve olası provokasyonların önüne geçmek için bu adımı atan Nahda Lideri, kendisinin halen Meclis Başkanı olduğunu ve ülkenin bir an önce normalleşmesi çağrısında bulunuyor. 

Ancak Kays Said'e darbe aklını verenlerin yeni hamleler yapacağına ilişkin işaretler gelmeye başladı. Birkaç gün önce El Cezire'nin başkentteki ofisi sivil giyimli devlet görevlilerince basıldı, ofis dağıtıldı, gazetecilerin çalışması da engellendi. Ardından iki bağımsız milletvekili gözaltına alındı. Middle East Eye sitesinde darbeden önce yayınlanan haberde dile getirilen iddiaların gerçekleşmesinden endişe ediliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading