Yandex Metrica

The Economist'in Afganistan yorumu: Biden'ın çöküşü

The Economist'in Afganistan yorumu: Biden'ın çöküşü

Çaresiz Afganların görüntülerini paylaşan dergi, yaşananlardan ABD Başkanı Joe Biden'ı sorumlu tuttu. Afganistan'dan kaotik şekilde ayrılmanın sorunları derinleştireceği kaydedildi.

Dünya

23.01.2024, 17:50

Londra merkezli haftalık Economist dergisi, Taliban'ın ele geçirdiği Afganistan'ın başkenti Kabil'de yaşananları kapağına taşıdı. Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın pistinde ilerleyen ABD Hava Kuvvetleri'ne ait askeri uçağın görüntülerine yer verilen haberin görselinde, Afganların ülkeden kaçma umuduyla uçağın etrafını sardığı anımsatıldı.

Londra merkezli The Economist, Afganistan'da kontrolün Taliban'ın eline geçmesini 'Biden'ın çöküşü' olarak yorumlarken, ülkede yaşananlardan da ABD Başkanı Joe Biden'ı sorumlu tuttu.

Dünyaca ünlü The Economist, 21 Ağustos haftasısı için hazırladığı sayının kapağında "Biden'ın Çöküşü" başlığıyla beraber, "Afganistan ve Amerika için bu ne anlamına geliyor?" ifadelerine yer verdi. Afganistan'daki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın pistindeki ABD Hava Kuvvetleri'ne ait askeri uçağa ait fotoğrafaların olduğu kapakta, insanların Afganistan'dan kaçmak amacıyla uçağa tutunduğu görüntülere de yer verildi.

Bakan Fidan duyurdu: Türkiye ve Irak arasında 20'den fazla anlaşma imzalanacak! Bakan Fidan duyurdu: Türkiye ve Irak arasında 20'den fazla anlaşma... Haberi Görüntüle

ABD'NİN BAŞARISIZLIĞI VURGUSU

Afganistan'da yaşananları yorumlayan dergi, "Taliban, Amerika'nın Afganistan'ı yeniden şekillendirmek için 20 yıllık misyonunun çöküşünü senaryolaştırmış olsaydı, bundan daha üzücü görüntüler olmazdı." ifadeleriyle ABD'nin Afganistan'daki başarısızlığına dikkat çekti.

Taliban'ın kontrolüne geçen ülkeden kaçmak isteyen Afganların uçaklara tutunduğu ve yere düştükleri görüntüleri eleştiren dergi, "Öyle korkunç bir çıkmaza girdiler ki, hızla giden uçağın tekerleklerine tutunmak en iyi seçenek gibi görünüyordu." yorumu yaptı.

ABD Başkanı Biden'ın, Afganistan'a uzun yıllardır ciddi miktarda para ayırdıklarını ( 2 trilyon dolar) anımsatan dergi, buna karşın sayısız Afganın ve 2 binden fazla Amerikalının öldüğünü vurguladı.

Son dakika... Füzeler ateşlendi: Hizbullah'tan İsrail'e güçlü saldırı Son dakika... Füzeler ateşlendi: Hizbullah'tan İsrail'e güçlü saldırı Haberi Görüntüle

"AMERİKA'NIN AFGANİSTAN BAŞARISIZLIĞI ŞAŞIRTICI DEĞİL"

ABD'nin güven ve inandırıcılığını kaybettiğini öne süren dergi, haberinde "Amerika'nın Afganistan'ı demokrasiye dönüştürmede başarısız olması şaşırtıcı değil. Amerika'nın düşmanlarını caydırma ve dostlarına güven verme gücü azaldı. İstihbaratı kusurluydu, planlaması kaskatıydı, liderleri kaprisliydi ve müttefiklere olan ilgisi asgari düzeydeydi.

Biden, Afganistan'ın ABD'nin Çin ile rekabeti gibi daha acil sorunlarda oyalama olduğunu öne sürerek geri çekilmeyi savundu. Ancak Biden, Afganistan'dan kaotik bir şekilde ayrılarak, diğer sorunların üstesinden gelmeyi zorlaştırmış olacak." ifadelerini kullandı.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading