Yandex Metrica

Sırp lider Bosna Hersek'te siyasi krizi tırmandırıyor!

Sırp lider Bosna Hersek'te siyasi krizi tırmandırıyor!

Bosna Hersek Devlet Başkanlığının Sırp üyesi Milorad Dodik söylemleriyle siyasi krizi tırmandırıyor.

Dünya

23.01.2024, 18:13

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Milorad Dodik'in, 1992-1995'te yaşanan savaşı sonlandıran Dayton Barış Antlaşması'nın aslına dönülmediği takdirde ülkedeki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) bağımsızlığını ilan edeceğini söylemesi, ülkede devam eden siyasi krizin tuzu biberi oldu.

Dodik ve Sırp yetkililerin, eski Yüksek Temsilci Valentin Inzko'nun 23 Temmuz'da soykırım inkarını suç sayan bir yasa çıkartmasını boykot etmeleri kararıyla başlayan siyasi kriz, Sırp lider Dodik'in ayrılıkçı söylemleriyle giderek büyüdü ve Bosna Hersek'te yeniden savaş olur mu sorularını gündeme getirdi. 

Yüksek Temsilcilik Ofisi'nin aldığı tüm kararları yoksayan Dodik, Bosna savaşını bitiren Dayton Antlaşması'nın özüne dönülmezse, ordu ve yargı konusunda radikal adımlar atacağına dair tehditte bulundu. 

İran'dan İngiltere'ye nota: Büyükelçi Bakanlığa çağırıldı İran'dan İngiltere'ye nota: Büyükelçi Bakanlığa çağırıldı Haberi Görüntüle

AB VE ABD'DEN BOSNA HERSEK EGEMENLİĞİNE DESTEK 

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak Üyesi Sefik Dzaferovic, Sırp yetkililerin boykot kararına bir an önce son vermeleri gerektiğinin altını çizerek Dodik'in de siyaset sahnesinden çekilmesi gerektiğini belirtti.

Bosna Hersek'i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanlığı Özel Temsilcisi Matthew Palmer ve Avrupa Dış Eylem Servisi (EEAS) Müdürü Angelina Eichhorst, ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğüne destek verdiklerini ifade etti.

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt de Bosna Hersek'in egemenlik ve toprak bütünlüğünü tehlikeye atan söylemlere bir an önce son verilmesi gerektiğini söyledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading