Yandex Metrica

Sıkıyönetim nedir, ne demek? Sıkıyönetim hangi durumlarda ilan edilir?

Sıkıyönetim nedir, ne demek? Sıkıyönetim hangi durumlarda ilan edilir?

Rusya Ukrayna arasındaki gerilim gittikçe artıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusuna saldırı başlattıktan sonra Ukrayna sıkıyönetim ilan etti. Peki sıkıyönetim nedir, ne demek? Sıkıyönetim hangi durumlarda ilan edilir? 

Dünya

20.02.2024, 14:46

Rusya Ukrayna arasındaki gerilim artmaya devam ederken Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy halkını sakin olmaya çağırırdı ve sıkıyönetim ilan ettiklerini duyurdu. Bunu üzerine internette sıkıyönetim nedir, ne demek? Sıkıyönetim hangi durumlarda ilan edilir? aramaları yapılmaya başlandı. Peki sıkıyönetim nedir, ne demek? Sıkıyönetim hangi durumlarda ilan edilir? 

Haniye-Erdoğan zirvesi dünya manşetlerini süsledi: İsrail basını kritik görüşmeyi işte böyle gördü: Siyasi sembolizm Haniye-Erdoğan zirvesi dünya manşetlerini süsledi: İsrail basını kritik görüşmeyi işte... Haberi Görüntüle

SIKIYÖNETİM NEDİR, NE DEMEK?

Sıkıyönetim; salgın hastalık, tabii afet, ağır ekonomik bunalımlar ve sıkıyönetimi gerektiren hallerin daha hafifinin görüldüğü zamanlarda ilan edilen yönetim şeklidir. Bu durum olağanüstü hal ile aynı şey değildir. Sıkıyönetim, olağanüstü halin ilânını gerektiren nedenlerden daha vahim sebeplerle açıklanan, geçici olarak temel hak ve hürriyetlerin kısmen veya tamamen durdurulması anlamına gelir. Anayasada öngörülen haklara aykırı tedbirler alınmasına olanak tanıyan ve kolluk yetkilerinin askerî makamlara geçmesi sonucunu doğuran bir olağanüstü yönetim şeklidir.

Sıkıyönetim ilânı işlemi, olağanüstü hal ilânı işlemi gibi hukukî şekil olarak bir Bakanlar Kurulu kararıyla alınır. O nedenle, sıkıyönetim ilânı kararı da tüm Bakanlar Kurulu kararlarının tâbi olduğu usûle dahildir. Bakanlar Kurulu kararları bir kolektif işlemdir. Sıkıyönetim ilân kararı, Cumhurbaşkanının, Başbakanın ve istisnasız bütün bakanların iradelerini aynı anda ve aynı yönde açıklamaları ile meydana gelir. Dolayısıyla olağanüstü hal ilân kararında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bütün bakanların imzalarını içerir.

Sıkıyönetim ilân kararı Resmî Gazetede yayımlanarak ilan edilir. sıkıyönetim, aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 127'nci maddesine göre sıkıyönetim ilân kararı Başbakanlık tezkeresi ve TBMM'nin onayına sunulur. Görüşme sırasında siyasî parti grupları veya en az yirmi milletvekillerinin imzası ile sıkıyönetim süresinin kısaltılması veya uzatılması hakkında önerge sunabilir. Oylamadan önce önerge sahibi beş dakikayı aşmamak şartıyla söz alabilir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading