Yandex Metrica

Rusya, Kapalı Maraş gelişmesinden rahatsız oldu

Rusya, Kapalı Maraş gelişmesinden rahatsız oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Kapalı Maraş'ın bir bölümünün daha açılacağı bilgisini paylaşmasından sonra bir açıklama da Rusya'dan geldi.

Dünya

23.01.2024, 17:41

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ziyaretinde Kapalı Maraş'ın bir bölümünün daha açılacağı yönündeki açıklamalarından sonra Batılı ülkelerin endişeleri yeni, bir boyut kazandı.

'TEK TARAFLI DÜZENLEME' SAVUNMASI

Kapalı Maraş'la ilgili kendinde söz hakkı gören bir diğer ülke de Rusya oldu. Kıbrıs sorununun eskisi gibi uluslararası hukuk çerçevesi temelinde çözüme kavuşturulmasını desteklerdiklerini belirten Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri ve kapalı Maraş bölgesiyle ilişkili durumu yakından izliyoruz. Söz konusu bölgenin statüsünün değiştirilmeye devam etmesinin endişe yaratmaması beklenemez. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olacak biçimde gerçekleştirilen ve müzakereleri yeniden başlatılmasını zorlaştıran tek taraflı eylemlerin tamamını kabul edilemez buluyoruz. Mevcut müzakereler ya da çözüm modeli üstünde tek taraflı yeni düzenlemeler yapılması fikrini desteklemiyoruz. Nihai çözümün, dışarıdan baskı olmadan ya da hazırlanmış formüller dayatılmadan halkların kendisi tarafından bulunması gerektiğine inanıyoruz. Söz konusu görüşlerimizi, hiçbir istisna olmaksızın tüm partnerlerimize iletiyoruz." dedi.

Rusya'nın, gereksinim duyulan istikrar kazandırıcı rolünü düşünerek, Birleşmiş Milletler barış gücünün Kıbrıs'ta barışın desteklenmesi adına yürüttüğü eylemleri desteklediğini savunan Zaharova, "Kıbrıs sorununun nihai çözümü için halklar arasında görüşmelerin bir an önce yeniden başlatılmasının, Maraş konusunda da uzlaşı sağlanmasına yardımcı olacak atmosferin oluşmasına olanak vereceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

İsrail ordusundan Lübnan'ın güneyine yoğun hava saldırısı: Hizbullah hedefleri vuruldu İsrail ordusundan Lübnan'ın güneyine yoğun hava saldırısı: Hizbullah hedefleri vuruldu Haberi Görüntüle

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs'ta 20 Temmuz'da gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda, "Müzakerelerin iki toplum arasında değil, iki devlet arasında yürütülmesinin de zamanı gelmiştir" ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan ayrıca, 1974'teki Kıbrıs Barış harekatı sonrası 'hayalet kent'e dönüşen Kapalı Maraş bölgesinin bir kısmının da yeniden yerleşime açılacağını belirtmişti.

Kaynak: En Son Haber
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading