Yandex Metrica

Rusya'dan Suriye'de yeni adım

Rusya'dan Suriye'de yeni adım

Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov, dün, Şam'da Beşşar Esed ile yaptığı görüşme sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Rusya-ABD arasında yakınlaşma mı var?

Dünya

23.01.2024, 21:56

Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov, dün, Suriye’nin başkenti Şam’da Beşşar Esed ile yaptığı görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.

Borisov, Şam’daki görüşmede Esed’e, “Rusya’nın Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine tamamen saygı duyduğunu ve halkın BMGK’nın 2254 sayılı kararı çerçevesinde kendi geleceğini belirleme hakkını desteklediğini gayet iyi biliyorsunuz” dediğini aktardı.

Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılan zirveye dair de bilgi verdiğini aktaran Borisov, zirvede iki liderin Suriye’ye ilişkin bakış açılarının birbirine yaklaştığını bildirdiğini kaydetti.

2254 sayılı karar

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından 2014 yılında Suriye’ye ilişkin alınan 2254 sayılı uluslararası karar, Suriye’de Esed rejimi yetkililerinin yer almadığı bir Tam Yetkili Geçici Yönetim kurulunun Esed sonrası geçiş sürecini yönetmesini ön görüyor.

Dört süreçten oluşan kararın diğer 3 süreci ise yeni Anayasa hazırlanması, mültecilerin gönüllü bir şekilde geri dönmesine uygun güvenli ortamın sağlanması ve BM gözetiminde tarafsız ve şeffaf seçimlerin yapılmasını şart koşuyor.

Rusya, her ne kadar teknik olarak kararı kabul etse de söz konusu karara uymayarak, Esed rejimine sivil yerleşim alanlarında işlediği katliamlarda destek veriyor.

Roma zirvesi genişletilmiş olacak

Öte yandan, Arap medyasında yer alan bilgiye göre önümüzdeki günlerde İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirilecek Suriye meselesinde çalışan Uluslararası Küçük Grup toplantısında yeni davetliler olacak.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in ilk kez katılacağı toplantıya, Rusya’nın yanı sıra, Türkiye ve BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen’in de katılacağı bildirildi.

Suriye ile ilgili çalışan Uluslararası Küçük Grup, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Suudi Arabistan, Ürdün ve Mısır’dan oluşuyor.

Roma’da yapılacak Küçük Grup toplantısına söz konusu ülkelerin Dışişleri Bakanları’nın yanı sıra, Türkiye ve Rusya’nın Dışişleri Bakanları’nın da katılması bekleniyor.

İnsani yardımlar meselesi

Küçük Grup toplantısında tartışılacak konuların başında BMGK’nın Suriye’ye insani yardımların Esed rejimi kontrolü dışındaki sınır kapılarından ulaştırılmasını ön gören kararın süresinin uzatılması olduğu bildiriliyor.

Rusya, kararın uzatılması için yapılan BMGK oylamasında veto hakkı kullanırken, ABD ve Avrupa ülkeleri, finansör taraflar olarak yardımların rejim kontrolündeki bölgelerden değil Türkiye’deki sınır kapılarından geçirilmesini istiyor.

Blinken’in Roma’daki toplantıda Rus tarafını veto kullanmaktan vazgeçmeye ikna etmeye çalışacağı, Rus tarafının ise buna karşılık ABD’den Esed rejimine uyguladığı yaptırımları hafifletmesini isteyeceği iddia ediliyor.

Geçtiğimiz hafta yapılan Putin-Biden zirvesi sonrası Biden, Suriye’deki insani yardım meselesine değinmiş ve görüşmenin olumlu bir hava yakalandığını ifade etmişti.


Loading