Yandex Metrica

Nikol Paşinyan casus yazılım Pegasus'u kullanıyor! Ermenistan muhalefetini izletmiş

Nikol Paşinyan casus yazılım Pegasus'u kullanıyor! Ermenistan muhalefetini izletmiş

Ermeni basınında çıkan iddialar Nikol Paşinyan yönetiminin İsrail merkezli casus yazılım Pegasus'u kullandığına yönelik emareleri güçlendirdi. Paşinyan, Pegasus'a sahip olmak için birkaç ay önce tam 7 milyon dolar ödemiş.

Dünya

05.04.2024, 20:34

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın İsrail merkezli casus yazılım Pegasus'u kullandığı yönündeki iddialar artıyor. Ermenistan Başbakanlığı'nın teknik donanımının iyileştirilmesi amacıyla devlet bütçesinden pay ayrılmasına dair yasa teklifinin onaylandığı gün Erivan medyasında ilginç haberler yayınlandı. 

Haberlere göre Erivan yönetimi, satın alınan teknik donanım arasında Pegasus programının da olduğunu bildirdi. Birkaç gün önce de Ermeni güvenlik uzmanı Ruben Muradyan Facebook sayfasında şunları yazdı: "Ermenistan'da birkaç kişi, telefonlarına Pegasus yüklenmiş olduğuna dair Apple şirketinden uyarı mesajı aldı. Bu kişilerden biri eski Ulusal Güvenlik Servisi şefi, muhalif Memleket Partisi'nin lideri Arthur Vanetsyan'dı. Vanetsyan, Pegasus'la sadece kendisinin değil yakınlarının da hedeflendiğini söylüyor."

Paşinyan'ın Pegasus'la hedef aldığı isimlerden biri, eski Ulusal Güvenlik Servisi Şefi Arthur Vanetsyan.

Paşinyan yönetiminin İsrail'den Pegasus satın aldığına yönelik iddialar ilk olarak geçtiğimiz yaz aylarında yayınlandı. Nikol Paşinyan'ın bu amaçla İsrailli NSO Group'a 7 milyon dolar ödediği belirtiliyor. Apple'dan gönderilen güvenlik mesajları, basında çıkan iddialar ve Erivan yönetiminin 'teknik iyileştirme' kılıfı altında ayırdığı son ödenek, Pegasus'la yürütülen casusluğun kapsamının genişletilebileceğine dair işaretler oldu. 

İsrail merkezli casus yazılım Pegasus, hedeflediği telefona sahibinden habersiz gizlice gönderildikten sonra telefondaki hemen hemen her şeyi kontrol altına alıyor. Şimdiye dek 50 binin üzerinde insanın izlenmesi için kullandıldığı ortaya çıkan Pegasus, e-posta, mesajlar, fotoğraf ve vidyolara erişebiliyor; telefonun kamera ve mikrofonunu aktive ederek görüntü ve sesi anlık olarak başka yerlere gönderebiliyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading