Yandex Metrica

NATO-Rusya savaşına doğru: Ukrayna'da gelişmeler hayra alamet değil

NATO-Rusya savaşına doğru: Ukrayna'da gelişmeler hayra alamet değil

Rusya'nın 'nükleer'e varan tehditleri ABD ve İngiltere'ye geri adım attırmadı. Ukrayna'ya şimdi gelişmiş silah sistemleri yağmur gibi yağıyor. NATO destekli Kiev, savunma pozisyonundan taarruz safhasına geçerse durum bir NATO-Rusya savaşına dönüşebilir.

Dünya

23.01.2024, 19:12

Rusya-Ukrayna savaşının boyut ve kapsamı genişliyor. ABD Başkanı Joe Biden, Kongre'den aldığı onayla tam 33 milyar doları Ukrayna cephesine yatırdı. Onlarca NATO ülkesi Kiev yönetimini askeri açıdan desteklemeye devam ediyor. Moskova'nın nükleer silah tehditleri karşısında geri adım atmayan İngiltere ise 'Rus saldırganlığını durdurma' hedefiyle Ukrayna'ya hem asker hem silah yolluyor. 

ABD istihbaratına göre şimdiye dek 15 bin, Ukrayna kaynaklarına göre ise 20 bine yakın askerini kaybeden Ruslar, savaşın bundan sonraki safhasında zor bir süreç yaşayacak gibi görünüyor. Çünkü Rusya'yı zayıflatmak için Ukrayna savaşının devam etmesi gerektiğini düşünen Amerikan-İngiliz bloku, Rus ordusunu işgal ettiği bölgelerden atmak için harekete geçti. 

Bu amaç doğrultusunda Ukrayna ordusuna taktik taarruz silahları verilmeye başlandı. ABD daha öncekilerin aksine Kiev'e bu kez 155 mm'lik obüsler gönderiyor. Bölgeye 90 adet obüs ile 183 bin tane top mermisinin gönderildiği belirtiliyor. Kara hakimiyeti için çok etkili olan bu silahların dışında Ukrayna ordusu yeni Javelin tanksavar silahlarıyla da teçhiz ediliyor. İngiliz NLAW'larıyla birlikte Amerikan Javelin'ler Rus zırhlılarını yok etmede iki aydır etkili bir performans sergiledi. 

Endonezya'daki Ruang Yanardağı'nda volkanik patlama: Binlerce kişi tahliye ediliyor Endonezya'daki Ruang Yanardağı'nda volkanik patlama: Binlerce kişi tahliye ediliyor Haberi Görüntüle

KİEV ŞİMDİ DAHA AVANTAJLI 

Kiev güçleri şimdiye dek 'hantal' bir görüntü sergileyen Rus ordusuna karşı insansız hava araçları konusunda da avantajlı. Ukrayna ordusunun elinde Türk yapımı Bayraktar TB2'ler dışında Switchblade adlı Amerikan kamikaze drone sistemleri bulunuyor. Ukrayna ordusu bu kamikaze İHA'ları şimdiye dek etkili biçimde kullanmayı başardı. Son partide bu drone'lardan 700'ü aşkın miktarda gönderildiği sanılıyor. Ukrayna, ABD'den MQ-9 Reaper tipi SİHA'lar da talep etti ancak bu sistemin akıbetine ilişkin açık kaynaklarda henüz bir veri yok. 

ABD'den Humwee, M113 gibi zırhlı personel taşıyıcıların yanında Ukrayna, Almanya'dan Gepard ismiyle bilinen çift namlulu uçaksavarlar edindi. Kiev'e bağlı birimlere yakın hava savunma yeteneği kazandıran bu araçların yanında, cephede bol miktarda MANPADS de (omuzdan atılan hava savunma sistemi) bulunuyor. Ayrıca bölgeye sevk edilen platformlar arasında 16 adet Mi-17 helikopteri de var. Bu helikopterler daha çok personel taşıma amaçlı kullanılıyor. 

Rusya'nın Ukrayna'ya yardım eden güçleri vurmakla tehdit etmesiyle sonuçlanan bu süreç, iki ülke arasındaki meseleyi önce bölgesel sonrasında da küresel bir kriz durumuna dönüştürebilir. Taraflar birbirlerine sık sık 'nükleer silah' hatırlatması yaparken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise 'Ukrayna dektekçilerini yıldırım hızında vuracak silahlara sahip olduğunu' söylüyor. Amiral gemisi Moskova'nın da batırılmasıyla ağır bir darbe alan Rusya eğer bu savaşı devam ettirmekten vazgeçmez ve saldırganlığını sürdürürse bunun bedelini tüm dünya ödeyebilir. 

ABD'den İsrail'in savaş kararına ilişkin açıklama: Sürece dahil değiliz ABD'den İsrail'in savaş kararına ilişkin açıklama: Sürece dahil değiliz Haberi Görüntüle

RUS ASKERLER MARIUPOL'DE BÖYLE VURULDU

Rusya haftalardır kuşatma altında tuttuğu stratejik Mariupol kentinde bile henüz tam anlamıyla kontrol sağlayamadı. Kentte Azovstal diye bilinen demir-çelik fabrikasının bulunduğu bölgede çekilen bir görüntü, Rus askerlerin durumunu net bir şekilde gözler önüne serdi. Mariupol Belediye Başkanı Petro Andryushchenko tarafından paylaşılan görüntüler, sanayi bölgesinde Ukrayna askerlerine yönelik operasyon yapmaya kalkışan Rus askerlerinin ateş altında kaldığını gösteriyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading