Yandex Metrica

Lübnan'da benzin krizi.. Hizbullah tehdit etti

Lübnan'da benzin krizi.. Hizbullah tehdit etti

Lübnan'da benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oluşurken, Esed rejimine benzin kaçıran Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah stokçuları tehdit etti.

Dünya

23.01.2024, 17:32

Aylardır yeni hükümetin kurulamadığı Lübnan’da ekonomik krize bağlı olarak akaryakıt sıkıntısı da büyüyor.

Ülkede, başkent Beyrut başta olmak üzere birçok kentte akaryakıt istasyonlarında uzun kuyruklar oluşurken, vatandaşlar istasyon sahiplerinin stok yaptığını iddia ediyor.

Sosyal medya ağlarında benzincilere isyan eden Lübnanlılar, “İstasyon sahipleri yalnızca bir tankeri kullanıyor. Diğer tankerler dolu olmasına rağmen kullanılmıyor” iddialarını dillendiriyor.

Hizbullah’tan tehdit

Öte yandan, Lübnan’daki İran destekli Şii Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, dün, örgütün resmi kanalı el-Menar’ın kuruluş yıldönümü programında duruma dair değerlendirmelerde bulundu.

Programda yaptığı konuşmasında, benzin kuyruklarını “rezalet” olarak niteleyen Nasrallah, “Biz halkımızın bu rezaleti çekmesine razı değiliz. Eğer bu böyle devam ederse ve başka çıkar yol yoksa İran’a gider benzin alıp Beyrut limanına getiririz. O zaman hükümet engelleyebiliyorsa engellesin” dedi.

Konuşmasında ülkede benzin sorununun yanı sıra gıda ve ilaç sorunu da olduğunu belirten Nasrallah, “Lanetliler” olarak nitelediği stok yapan çevreleri tehdit etti. 

Nasrallah, “Stokçular lanetli fesadçılar, sizi tespit edeceğiz” dedi.

Buna karşılık yerel kaynaklar, Hizbullah militanlarının Lübnan’dan Suriye’ye akaryakıt kaçırdığına dair çok sayıda videoyu sosyal medya ağları üzerinden yayımlıyor.

Döviz yok

Yerel paranın dolara endeksli olduğu Lübnan’da, hükümetin kurulamaması ve sokak olayları nedeniyle yaşanan ekonomik kriz yüzünden döviz bulunamıyor.

Ülkede 17 Ekim 2020’den beri hükümet kurulamazken Fransa, taraflara hükümetin kurulması için baskı uyguluyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2020 yılı sonunda 2 kez Lübnan’ı ziyaret ederek tarafları hükümeti kurmak için teşvik etmişti.

Suriye’deki iç savaşta Esed rejiminin yanında halk isyanını bastırmak için müdahale eden Hizbullah örgütü ise hükümetin kurulamamasının baş sorumlularından biri olarak gösteriliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading