Yandex Metrica

Katolik dünyasının pedofili mezarlığı

Katolik dünyasının pedofili mezarlığı

Vicdanı olan sesini yükseltsin! Kanada Başbakanı, kilise okulu bahçesinden çıkan çocuk mezarlığı skandalı sonrasında çağrılara cevap vermeyen Vatikan'a isyan etti: Gerekirse daha sert önlemler alacağız

Dünya

29.01.2024, 05:57

Kanada, geçtiğimiz günlerde British Columbia eyaletine bağlı Kamloops'ta 1869-1978 yılları arasında faaliyet gösteren Kamloops Kızılderili Yatılı Kilise Okulunun bahçesinde 3 yaş ve üzerinde olduğu tespit edilen 215 çocuk ceseti kalıntılarının olduğu bir mezarlığın ortaya çıktığı haberleriyle gündemi sarsmıştı.

TONLARCA BELGE İMHA EDİLMİŞ

Konuyla ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Kanada'nın ülke tarihinin en karanlık sayfalarından biri olarak nitelendirilen yatılı kilise okulları ile ilgili tonlarca belgeyi imha ettiği ortaya çıktı.

CTV News’in yer verdiği habere göre, ailelerinden zorla alınıp, kiliselere ait yatılı okullara zorla yerleştirilen çocuklara ait en önemli kayıtların, Katolik dünyasının dini merkezi olan Vatikan ile Kanada devlet arşivlerinde bulunduğu belirtilirken, Vatikan’ın belgelerin açıklanması yönünde yapılan çağrıları reddettiği bilgisine de yer verildi.

BİR KATOLİK OLARAK HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise bir basın toplantısı düzenleyerek, Katolik dünyasına ve Vatikan'a çağrıda bulundu. Trudeau "Bir Katolik olarak, Katolik Kilisesinin bu konuda şimdi ve son yıllarda aldığı karardan derin hayal kırıklığına uğradım." dedi.

Trudeau, açıklamasında önemli bir detayı daha dile getirdi. Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'dan daha önce resmi bir özür ve Kanada'nın yatılı okul sistemiyle ilgili kayıtların yayınlanması da dahil olmak üzere bir dizi talepte bulunduğunu fakat bu taleplerinin  yerine getirilmediğini ifade etti. Trudeau, şöyle devam etti:

"Kiliseden (Vatikan’dan) hala direniş görüyoruz. Bence hepimiz, özellikle de ülke genelindeki Katolikler için yerel cemaatlerimize, piskoposlara, kardinallere ulaşmak için gerçekten önemli bir an olacak. Kilisenin bu konudaki rolü için adım atmasını ve sorumluluk almasını bekliyoruz. Gerekirse daha sert önlemler alacağız. Katolik Kilisesini mahkemeye vermeye başlamadan önce, dini liderlerin paylaşmaları gereken bir sorumluluk olduğunu anlayacaklarından çok umutluyum."

150 BİNDEN FAZLA ÇOCUK HEM AİLELERİNDEN HEM HAYATLARINDAN KOPARILDI

Bugüne kadar Kanada tarihinin en acılı sayfalarından bir olan ve en büyük çocuk istismarı olarak da tanımlanan Yatılı Kilise Okullarının ilki 1800'lerin başında açıldı ve sonuncusu da 1996 yılında kapatıldı. Ailelerinden zorla alınan ve yerleştirildikleri kiliselere ait yatılı okullarda tutulan bu çocukların çoğunluğu fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddet ile istismara uğradı.

Skandallar bu kadar değildi.Çünkü ülkede 2010'da kurulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonunun kayıtlarına geçen istismarların yanı sıra bazı çocukların üzerinde tıbbi deneyler yapıldığı da tespit edildi.

Kanada federal hükümeti, binlerce çocuğun açlık, soğuk ve tıbbi deneyler sonucu hayatını kaybettiği yatılı kilise okullarında yaşananlar için 2008 yılında mağdurlardan resmen özür dilemişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading