Yandex Metrica

İtalya'daki seçimlerde Müslüman ve Türk adaylar da yarışacak

İtalya'daki seçimlerde Müslüman ve Türk adaylar da yarışacak

İtalya'da seçmenlerin 3-4 Ekim'de sandık başına gideceği kısmi yerel seçimde Türk ve Müslüman adaylar da yerini aldı. İtalya'nın başkenti Roma'da belediye meclis üyeliği için adaylığını koyan ilk başörtülü Müslüman Mariam Ali, Roma'ya katkı vermeyi dilediğini ve gururlu olduğunu dile getirdi.

Dünya

23.01.2024, 18:03

İtalya'da pazar ve pazartesi günü yapılacak olan ve 10 milyonun üzerinde kişiyi ilgilendiren kısmi yerel seçimde yaklaşık 2,5 milyon kişi başkent Roma'nın hem Belediye Başkanını hem de belediye meclis üyelerini seçmek üzere sandık başına gidecek. 

Sol tandanslı Demos Partisi (Demokrasi Dayanışması) ise bir ilke imza attı. Demos Partisi, listelerinden Roma Belediye Meclis Üyeliğine başörtülü ilk aday Mariam Ali ve Roma ikinci bölge belediye meclisine aday olan Emin Öztürk, ilkin yaşanacağı seçimden önce AA'ya konuştu.

Macaristan'dan çarpıcı açıklama: Yeni bir dünya savaşı hazırlığı yapılıyor Macaristan'dan çarpıcı açıklama: Yeni bir dünya savaşı hazırlığı yapılıyor Haberi Görüntüle

'ROMA'DA BAŞÖRTÜLÜ İLK ADAYIM'

İtalya'da doğup yine İtalya'da büyüyen Mariam Ali, adaylığıyla bir ilkin yaşandığına dikkat çekerek,  "Roma'da başörtülü ilk adayım ve bu gerçekten gurur duyduğum bir şey. Benim gibi diğer kadınlara da örnek olmak istiyorum. Onların kendilerini aşağıda görmemeleri ya da yargılanmış gibi hissetmemeleri için teşvik etmek istiyorum. Sahip oldukları tüm haklarla ilerlemeleri için gerekli her adımı atmaları lazım. Ben de bu hakkımı kullandım bir Romalı İtalyan vatandaşı olarak." değerlendirmesinde bulundu.

Aynı zamanda Mısır kökenli olan Mariam Ali, adaylığının İtalyanlarca olumlu karşılandığını hatta bunu kabul etmelerine kendisinin de şaşırdığını ifade etti. Seçmenler tarafından en fazla konuşulan hususun ise yaşı olduğunu söyleyen Ali, henüz 20 yaşında ve hukuk fakültesi 3. sınıf öğrencisi.  

Başörtüsünün aşırı sağ kesim tarafından "provakasyon" olarak değerlendirildiğini belirten Ali, "İtalya'nın demokratik ülke olduğu" şeklinde bir cevap verdiğini belirterek "Burada bir mesaj vermek istiyorum. Sağı destekleyen ve başörtüsünün arkasında Arap Müslüman kadınlar için mesaj varmış ve onlar hiçbir şey yapamazmış gibi düşünenlere, adaylığımla düşündüklerinin yanlış olduğunu göstermek istiyorum. Televizyonda duyduklarınız tamamen yanlış. Eğer hakikati söyleseler ben de onlara katılırdım ama bu hakikat değil ve bu mesajı vermek istiyorum." dedi.

ABD tehdidine karşı Rus sözü: Su-35S savaş uçakları Ortadoğu'ya gidiyor ABD tehdidine karşı Rus sözü: Su-35S savaş uçakları Ortadoğu'ya gidiyor Haberi Görüntüle

'MÜSLÜMANLARA VE GÖÇMELERE AİT HAKLARI ELDE ETMEK İÇİN UĞRAŞACAĞIZ'

Diğer taraftan 18 yıldır hayatını sürdürdüğü Roma'da ikinci bölgede belediye meclis üyeliği adaylığı olan restoran işletmecisi Emin Öztürk de Avrupa'da yükseliş gösteren göçmen karşıtı aşırı sağın eylemlerinin örneklerinin İtalya'da da görüldüğünü söyledi. Dünyanın her yerinde bu tür şeylerin olduğunu belirten Öztürk, kendilerinin de bunun mücadelesini verebilmek için göçmenler adına, kendi arkadaşlarıyla bunun değerlendirmesini yaptıklarını ve Roma belediye seçiminde ikinci bölgede aday listesine girmiş olduğunu dile getirdi.

Öztürk, seçimi kazanması durumunda kendi seçim bölgesine yönelik projelerinin de hazır olduğunu kaydetti. "Müslüman kökenli olduğum için Müslümanlara yönelik projemiz var. İnşallah seçildikten sonra biz bunu dile getireceğiz. Türkiye'den geldiğim için Türkiye'den gelen öğrencilerin sorunlarını birebir bildiğim için Roma belediyesinden onlara ait yurt alma girişimimiz olacak. Umarım bu konuda da başarılı oluruz." diyn Öztürk, gerekli desteği bulduklarını ve hem Müslümanlara hem de göçmenlere ait hakları elde etmek için uğraşacaklarını vurguladı.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading