Yandex Metrica

ABD tehdidine karşı Rus sözü: Su-35S savaş uçakları Ortadoğu'ya gidiyor

ABD tehdidine karşı Rus sözü: Su-35S savaş uçakları Ortadoğu'ya gidiyor

Cumartesi gecesi İsrail'e intikam operasyonu düzenleyen İran'a destek Rusya'dan geldi. Rusya İran'a, İsrail ya da Amerikan saldırısına karşı savunmasını güçlendirmek için savaş uçakları sağlama sözü verdi. Çok yakın bir zamanda Su-35S savaş uçaklarının Rusya'dan İran'a teslim edilmesi planlanıyor.

Dünya

24.04.2024, 21:50

ABD merkezli The Washington Post'un okuyucularına duyurduğu haberde, Tahran'ın Moskova ortaklığının ileriki dönemde daha da güçleneceği ve Rusya'nın ABD ve İsrail tehdidine karşı İran' Su-35S savaş uçakları göndereceği bildirildi.

2023'ün Mart ayında bir Rus silah üreticisinin İranlılardan oluşan bir heyeti silah fabrika turuna davet ettiğini duyuran The Washington Post, 17 İranlı ziyaretçinin Tahran'ın uzun süredir imrendiği Rus hava savunma sistemlerini incelediğini aktardı.

Rusya Ukrayna savaşında Rusya'yı destekleye NPP Start fabrikasının ABD yaptırım listesinde yer aldığını belirten gazete, fabrikanın içinde bulunan ürünler arasında İsrail ve ABD tarafından uçurulan hayalet savaş uçaklarını tespit edip imha etme kapasitesine sahip olduğu değerlendirilen Rusya'nın S-400'ü de bulunduğunu iddia etti.

Rüşvet skandalı: Savunma Bakan Yardımcısı gözaltına alındı Rüşvet skandalı: Savunma Bakan Yardımcısı gözaltına alındı Haberi Görüntüle

İRAN-RUSYA E-POSTALARI DEŞİFRE OLDU

ABD'li hacker grubu tarafından Şubat ayında sızılan İran e-postalarında deşifre edilen belgelerde Rusya'nın İran'a sunabileceği "bilimsel ve teknik potansiyel ve üretim yetenekleri" için bir vitrin olarak tanımladı. 

Söz konusu ziyaretin doğrudan bir ticaret amaçlı gelişip gelişmediği henüz netlik kazanmazken bu gezi, istihbarat yetkililerinin Rusya'nın Ukrayna'yı tamamen işgal etmesinden bu yana geçen iki yıl içinde Moskova ile Tahran arasında derinleşen stratejik ortaklığın simgesi olarak görülüyor.

Hatırlanacağı üzere 2022'de İran, Rusya-Ukrayna savaşında Moskova'ya yardım etmek için binlerce İHA ve füzeyi savaş alanına göndermiş ve ortaklığın pekiştirilmesini sağlamıştı.

Genişleyen bağlar artık Moskova ile Tahran arasındaki anlaşmaların sağlamlaştırılmasına yardımcı olurken Rusya olası bir İsrail-ABD sağdırısına karşı  müttefikine gelişmiş savaş uçakları ve hava savunma teknolojisi sağlama taahhüdü verdiği bildirildi.

İran ve Rusya arasındaki iş birliğine yönelik The Washington Post'a açıklamalarda bulunan  istihbarat yetkilileri, bu sistemlerden kaçının temin edilip konuşlandırıldığının bilinmediğini, ancak Rus teknolojisinin İran'ı, gelişmiş uçak ve füze vurma yeteneğiyle çok daha zorlu bir düşmana dönüştürebileceğini söyledi.

Joe Biden'ın amcasını yamyamlar mı yedi? ABD başkanının amcasını yamyam mı yedi? Joe Biden'ın amcasını yamyamlar mı yedi? ABD başkanının amcasını yamyam... Haberi Görüntüle

ABD-İSRAİL TEHLİKESİNE KARŞI RUS SÖZÜ

İstihbarat yetkilileri ve silah uzmanları, Ukrayna'da donanımlı kuvvetler bulunduğunu ve iş birliğinin her iki ülke için de önemli faydalar sağladığını ve İran'ın statüsünü küçük müttefikten stratejik ortağa yükselttiğini söylediler.

The Washington Post'a değerlendirmelerde bulunan James Martin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Araştırmaları Merkezi Avrasya Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Programı direktörü Hanna Notte, "Artık Rusya'nın tüm nüfuzu elinde tuttuğu patron-müşteri dinamiği değil" dedi. 

Sözlerine devam eden Notte, "İranlılar bu değişimden fayda sağlıyor. İlişkilerinin doğası sadece bir şeyler almanın ötesine geçti. Bilgi aktarımı var, soyut kazanımlar var." ifadelerini kullandı.

İstihbarat yetkilileri ayrıca Rusya'nın olası bir tehlikede İran'a Su-35'lerin teslim edeceğini ifade etti. 

Defterin savunma tarafında İran, nükleer ve askeri tesislerini olası bir ABD veya İsrail saldırısına karşı korumak için uzun süredir Rusya'nın en üst düzey uçaksavar füze bataryalarını arıyor.

Ankara'nın Afrika'daki varlığı genişliyor: Tanzanya'dan Türkiye'ye 14 yıl sonra ilk ziyaret: Arka planda neler yaşandı? Ankara'nın Afrika'daki varlığı genişliyor: Tanzanya'dan Türkiye'ye 14 yıl sonra ilk... Haberi Görüntüle

İRAN'IN GÖZÜ S-400'DE

2007 yılında Tahran, Rusya'nın S-300 uçaksavar sistemini satın almak için bir anlaşma yaptı, ancak Moskova, ABD ve Avrupalı ​​güçlerin baskısı nedeniyle silahların tedarikini erteledi. Kendi kendine uygulanan yasak 2016'da sona erdi ve İran'ın S-300'leri 2019'da faaliyete geçti.

İran o zamandan beri Rusya'nın daha yetenekli S-400 sistemini satın almaya çalıştı, ancak Moskova'nın S-400 pilleri sağlamak için harekete geçip geçmediği henüz netlik kazanmadı.

S-400'ün bazı çeşitleri, modern savaş uçaklarının kullandığı gizlilik teknolojisini yenebilecek radarlarla donatılmıştır. Rusya, S-400'ü Suriye'deki askeri üslerini korumak için konuşlandırdı ve piller, zaman zaman Suriye hava sahasında faaliyet gösteren ABD ve İsrail askeri uçakları için potansiyel olarak ölümcül bir tehdit oluşturuyor.

Ortadoğu'yu yeniden karıştıran olay ise İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam konsolosluğuna düzenlediği hava saldırısında iki İranlı generalin öldürülmesiyle başladı. Bu saldırıya misilleme yapan İran ise cumartesi gecesi İsrail'e karşı insansız hava araçları ve füzeler ile karşı saldırı düzenledi.

İsrail Savunma Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İran'ın saldırısına İsrail'in cevap vereceğini belirtti.

Washington Hudson Enstitüsü kıdemli araştırma görevlisi Can Kasapoğlu, kayalık dağlara oyulmuş yer altı üslerini korumak için konuşlandırılan yeni Rus uçaksavar füzeleri ve anti-gizlilik sistemlerinin teslim edilmesi halinde, İran hava sahasını kesinlikle “daha ​​tehlikeli bir yer” haline getireceğini söyledi.

Sözlerine devam eden Kasapoğlu, "Rejimin hızlı ve kontrolsüz bir şekilde bombaya doğru ilerlediği bir dönemde bu önemlidir" ifadelerini kullandı.

Buna ek olarak, "İsrail'le herhangi bir anlaşma , Tahran'ın kendi evinde oynama avantajına sahip olacağı İran hava sahasında gerçekleşecek" dedi.

İsrail'de hükümet üyelerinin başı felaketten kurtulmuyor: Önce Ben-Gvir sonra Biton şimdi de Gantz İsrail'de hükümet üyelerinin başı felaketten kurtulmuyor: Önce Ben-Gvir sonra Biton... Haberi Görüntüle

ÖDEMESİNİ ALTINLA YAPACAK

İstihbarat yetkililerine ve sızdırılan belgelere göre, yakın zamanda Moskova ve Tahran yeni tür insansız hava araçları veya İHA'lar üzerinde iş birliği yapmaya hazırlanıyor. 

Hack grubu Prana Network tarafından yayınlanan Rus ve İran e-postaları ve kayıtlarından oluşan hazinenin, bu yılın başlarında İran'ın İslam Devrim Muhafızları Birliği'ne bağlı bir İran sunucusundan çalındığı iddia edildi.

Söz konusu belgeler arasında İran ve Rusya heyetlerinin her iki ülkedeki silah tesislerini gezmek üzere yaptıkları ziyaretlerin ayrıntıları aktarılıyor. 

İranlıların NPP Start fabrikasına yaptığı gezi, beş şehirdeki savunma tesislerine turların sıralandığı bir Rus “programında” anlatılmıştı. Belge, NPP Start'ı işleten Technodinamika JSC yetkilileri ve Rusya Savunma Bakanlığı tarafından imzalandı.

Belgeler net bir şekilde doğrulanamadı fakat Biden yönetiminden iki yetkili, ABD istihbarat teşkilatlarının sızdırılan materyalleri yakından incelediğini ve bunların gerçekliğine itiraz etmediğini kabul etti. Sızıntıya ne Rusya ne de İran kamuoyuna açık bir yanıt vermedi.

Sızdırılan e-postalara göre, test görünüşe göre İran tasarımı 600'den fazla jet drone'un satın alınmasına yönelik bir anlaşmanın sağlamlaştırılmasına yardımcı oldu; bunların çoğu İran'ın parçaları ve yardımıyla Rusya topraklarında inşa edildi.

Belgelerde ayrıca Rusya'nın insansız hava araçlarının parasını nasıl ödeyeceği konusunda uzun süren müzakereler de anlatılıyor. Belgeler, yaklaşık 140 milyon dolar değerindeki külçe altın şeklinde en az iki taksitin geleceğini gösteriyor.

Ocak ayında, MS-237 ile aynı görünen jet motorlu bir insansız hava aracının kalıntılarının fotoğrafları, uçağın Ukrayna'nın merkezinde bir yerde vurulduğu bildirildikten sonra Ukraynalı blogcular tarafından yayınlanmıştı. İran'ın son saldırısında jet drone'lardan herhangi birinin İsrail'e karşı fırlatılıp fırlatılmadığı henüz bilinmiyor.

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading