Yandex Metrica

İskoçya'nın bağımsızlık hayaline İngiliz engeli! Johnson reddetti

İskoçya'nın bağımsızlık hayaline İngiliz engeli! Johnson reddetti

İngiltere hükümeti, İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılarak bağımsız bir ülke olmasını sağlayacak olan 2'nci bir İskoçya Bağımsızlık Referandumu yapılması talebini reddetti.

Dünya

23.01.2024, 19:30

İngiltere'nin Brexit sonrası Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasının ardından İskoçya’da ikinci bir bağımsızlık referandumu hazırlığı başlamıştı. İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, 19 Ekim 2023'te ülkenin bağımsızlığı için ikinci bir hakoylaması yapılmasına resmi onay için İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a mektup yazmıştı. Ancak Johnson, referandum talebini reddetti. 

"HEMFİKİR DEĞİLİM"

Johnson, Sturgeon'a yazdığı mektupta, "Bir başka Bağımsızlık Referandumu yapmak için Birleşik Krallık Parlamentosu'ndan İskoç Parlamentosu'na yetki devri verilmesi için ortaya koyduğunuz argümanları dikkatle inceledim. Ülkemiz yurtiçinde ve yurtdışında benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya olduğu için, 2014 yılında İskoçya halkı tarafından net bir şekilde yanıtlanan bir soruya geri dönme zamanının geldiği konusunda hemfikir değilim" dedi. Johnson, “Ortak önceliklerimiz, küresel yaşam maliyeti sorununa etkin bir şekilde yanıt vermek, Ulusal Sağlık Servisi (NHS) ve kamu hizmetlerimizi Covid-19 pandemisinin büyük etkilerinden kurtulurken desteklemek ve Ukrayna'daki saldırganlığı nedeniyle Rusya'ya verilen uluslararası yanıttaki öncü rolümüzü oynamak olmaktır" ifadelerini kullandı

Haniye-Erdoğan zirvesi dünya manşetlerini süsledi: İsrail basını kritik görüşmeyi işte böyle gördü: Siyasi sembolizm Haniye-Erdoğan zirvesi dünya manşetlerini süsledi: İsrail basını kritik görüşmeyi işte... Haberi Görüntüle

"BAŞBAKANIN TUTSAĞI OLMAYACAĞIZ”

Sturgeon ise, Johnson'ın kendisine gönderdiği mektubu, Johnson'a yönelik istifa çağrılarına atıfta bulunarak, bunun Johnson'ın "Başbakan olarak yaptığı son eylemlerinden biri" olduğu ifadeleriyle değerlendirdi. Sturgeon, "Açık olmak gerekirse, İskoçya bağımsızlığı seçme fırsatına sahip olacak. Umarım bu 19 Ekim 2023'te yapılacak bir referandumla veya genel seçim yoluyla olacak. İskoç demokrasisi herhangi bir Başbakanın tutsağı olmayacak" şeklinde yanıtladı.

istihbarat raporu basına sızdı! Saat verildi: İran'ın misilleme saldırısı an meselesi! istihbarat raporu basına sızdı! Saat verildi: İran'ın misilleme saldırısı an... Haberi Görüntüle

İSKOÇLAR 2014’TE İSTEMEDİ!

Birleşik Krallık’a bağlı 5.5 milyon nüfuslu İskoçya’da 2014'te bağımsızlık referandumu yapılmış ancak yüzde 55 ile bağımsızlık talebi kabul görmemişti. İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, 28 Haziran’da İskoç Ulusal Partisi’nin çoğunluğu elinde tuttuğu parlamentoda yaptığı konuşmada, 19 Ekim 2023'te ülkenin bağımsızlığı için ikinci bir referandum yapılmasını planladıklarını ilan etmişti.
Gelinen süreçte konunun şimdi İskoçya Yüksek Mahkemesi'ne taşınması bekleniyor. Mahkeme İskoçya'nın kendi referandumunu düzenleme yetkisine sahip olup olmadığını karara bağlayacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading