İmam Harun dosyası yeniden açıldı: Türkiye ırkçı cinayetin davasını yakından izliyor
Güney Afrikalı Müslüman aktivist İmam Harun cinayetine ilişkin dava yeniden açıldı. 53 yıl önce ırkçı aparheid rejimi tarafından gözaltına alınan ve karakolda merdivenden düşerek öldüğüne hükmedilen İmam Harun'un ölümüne ilişkin davanın ilk duruşması görüldü. Türkiye, yıllardır yeniden görülmesi beklenen davayı yakından takip ediyor.

Güney Afrikalı Müslüman aktivist İmam Harun'un ölümüne ilişkin dosya yeniden açılıyor. İmam Harun, 53 yıl önce ırkçı aparheid rejimi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmişti.
İLK DURUŞMA GÖRÜLDÜ
Irkçı cinayetin dosyası Adalet ve İnfaz Hizmetleri Bakanı Ronald Lamola'nın talimatı ile yeniden açıldı. Cape Town Yüksek Mahkemesi'nde davanın ilk duruşması görüldü.
HAKİKAT 2 HAFTA İÇİNDE AÇIĞA ÇIKACAK
Yargıç Daniel Thalare, davanın sonucunda her şeyin ortaya çıkacağını, hakikatin açığa çıkması için iki hafta süre ayrıldığını söyledi.
Duruşma salonunda İmam Harun'un çocukları Muhammed Harun, Shamela Shamis ve Fatima Masoet yer aldı. Harun'un ailesinin avukatı Howard Varney ise 18 Kasım'a kadar sürecek olan duruşmada adaletin yerini bulmasını beklediklerini söyledi.
TÜRKİYE YAKINDAN İZLİYOR
Türkiye Cape Town Başkonsolosu Sinan Yeşildağ İmam Harun davasının her şeyden önce Harun'un ailesinin geçmişte yaşadığı travmanın hafifletilmeis için önemli bir adım olduğunu söyledi.
Davanın Türkiye tarafından yakından takip edildiğini söyleyen Yeşildağ, şu şekilde konuştu:
Bu soruşturma, apartheid döneminde yaşanan adaletsizlik ve güvensizliğin giderilmesi yolunda Güney Afrika adalet sisteminin iyi işlediğine dair bir örnek olarak önümüze çıkıyor.
İMAM HARUN KİMDİR?
1924'te Cape Town'da dünyaya gelen İmam Harun, 1950'lerin ortasından itibaren beyaz ırkın üstünlüğünü savunan aparheid rejimine karşı mücadele etti.
TOPLUMSAL KONULARLA İLGİLENDİ
1955'te Cape Town'daki El-Camia Camisi'nde imam olan Harun, kadınlar ve çocuklara dair meselelerle ilgilendi ve toplumsal konuları aktardığı hutbeleriyle çok kısa sürede tanındı.
GENÇLERİ IRKÇI REJİME KARŞI HAREKETE ÇAĞIRDI
Müslüman din adamı Harun; Claremont Müslüman Gençlik Derneği (CMYA) ve Muslim News gazetesini kurdu ve özellikle gençler olmak üzere bütün toplumu ırkçı aparheid rejimine karşı hareket etmeye çağırdı.
123 GÜN HÜCREDE TUTTULAR
İmam Harun, 1969'da ırkçı aparheid rejimi tarafından gözaltına alını. Caledon Meydanı Karakolu'ndaki bir hücrede 123 gün tutulan Harun'un hayatını kaybettiği bildirildi.
MERDİVENDEN DÜŞEREK ÖLDÜĞÜNE HÜKMETTİLER
1970'te açılan soruşturmada aparheid rejiminin mahkemesi, Harun'un merdivenden ayıp düşerek öldüğüne ve ölümünedn kimsenin sorumlu tutulamayacağına hükmetti.
Müslüman din adamı, gazeteci ve aktivist İmam Harun'un cesedinde işkence izleri yer alıyordu. Harun'un ailesi yıllardır bu dosyanın yeniden açılacağı günü bekliyordu.