Yandex Metrica

Generalleri 'cep'ten bulup öldürdüler: CIA ve NSA, Ukrayna'da Rus subayları avlıyor

Generalleri 'cep'ten bulup öldürdüler: CIA ve NSA, Ukrayna'da Rus subayları avlıyor

Rus ordusunun kripto muhabere sistemi ERA çöktü. CIA ve NSA tarafından anlık istihbarat alan Ukrayna ordusu, 12'si general 40'tan fazla Rus subayı cep telefonlarından bulup öldürdü.

Dünya

05.02.2024, 22:24

Cephede şimdiye dek en az 12 generalini ve çok sayıda kurmay subayını kaybeden Rusya'nın şifreli iletişim sistemi çöktü. Mobil telefon sinyallerini ısıl haritayla takip eden Ukrayna ordusu, cep telefonuyla uzun süre konuşan Rus generallerin yerini tespit edip oraya bomba yağdırıyor. Kriptolu haberleşme sisteminin çökmesinde Amerikan NSA ve CIA gibi istihbarat örgütleri de etkili. Bu kurumlar Ukrayna ordusuna anlık bilgi sağlıyor. 

AsiaTimes adlı internet gazetesinde yayınlanan Stephen Bryen imzalı haberde, Rusların kriptolu olduğunu düşündükleri ERA sisteminin cephede nasıl perişan edildiği çarpıcı ifadelerle anlatıldı. İşte o makaleden dikkat çeken satırlar...

Haiti Başbakanı Ariel Henry istifa etti: Çetelere daha fazla dayanamadı Haiti Başbakanı Ariel Henry istifa etti: Çetelere daha fazla dayanamadı Haberi Görüntüle

CIA, NSA VE ASKERÎ İSTİHBARAT YARDIM EDİYOR

Cep telefonları cephede belirleyici bir rol oynadı. Özellikle hassas askeri bölgelerin coğrafi konumunu belirlemek için kullanıldı ve Ukrayna ordusuna Rus gemilerini, mühimmat depolarını, taburları ve cephaneliklerini kolaylıkla bulma imkanı sağladı. 

Rus telefonlarından elde edilen sinyallerle oluşturulmuş bir 'ısı haritası' yakın zamanda toplu birlik konumlarını ve onların hareketlerini ortaya çıkardı. Ukrayna, generaller de dahil olmak üzere Rus subayların bütün konuşmalarını dinledi. Hatta bir Rus generali, cep telefonuyla konuşurken öldürüldü. 

Ukrayna işgali sırasında öldürülen Rus generallerden bazıları...

Ukrayna'nın Rus subaylarını tespit ve takip edip mümkün olan her yerde onları imha etmekle görevlendirilmiş özel bir birim kurduğu iddia ediliyor. Bu birim, savaşta şimdiye dek en az 12 general de dahil 40'tan fazla üst düzey subayı öldürmeyi başardı. 

ABD ise Rus subayların hedef alınmasına doğrudan yardım ediyor. Bu durum, güçlü NSA, CIA ve askerî istihbarat örgütlerinin Ukraynalılara gerçek zamanlı istihbarat sağladığı anlamına geliyor. 

ABD'den Refah açıklaması: 'Askeri bir operasyona yeşil ışık yakmadık' ABD'den Refah açıklaması: 'Askeri bir operasyona yeşil ışık yakmadık' Haberi Görüntüle

ANDROID KULLANAN ŞİFRELİ TELEFON!

Teorik olarak Rus birliklerinin güvenli olmayan cep telefonları kullanmaması gerekiyor. Yine de bu kural çiğnenmiş gibi görünüyor. Üstelik Rusların 'güvenli' gördüğü şifreli ERA sistemi bile çökmüş durumda. ERA aslında Rus istihbaratı için geliştirilen MIG C55V akıllı telefona uyarlanmış bir cep telefonu. Teknik olarak C55V, 8 çekirdekli Qualcomm işlemciye, 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip 5.5 inç ekrana ve darbeye dayanıklı bir kaplamaya sahip.

İşletim sistemi olarak büyük güvenlik açıklarıyla ünlü Android'in 7.1 sürümünü kullanıyor. Hem analog hem de dijital kanallara sahip normal cep telefonlarının aksine, MIG C55V'nin sesli iletişim için de veri paketi kullanıyor, tıpkı WhatsApp ve Signal uygulamaları gibi... 

Hem şifreli hem de şifresiz iletişim kurabilen C55V, bu amaçla telefona gömülü yazılımlardan yararlanıyor. Fakat 'anlık şifreleme' özelliğini cephedeki herkesin kullanması halinde bu, Rus Federal Güvenik Bürosu'nun (FSB) sahadaki kontrolünü baltalayabileceğinden ERA sisteminde anında şifrelemeye izin verilmiyor. 

Filistinliler ABD'li öğrenciler için toplandı: 'Gazze'den hepinize teşekkür ederiz' Filistinliler ABD'li öğrenciler için toplandı: 'Gazze'den hepinize teşekkür ederiz' Haberi Görüntüle

CEPHEDE UYULMASI GEREKEN KURALLAR 

Mobil iletişimde risk o kadar yüksek ki Ukrayna ordusu, cephede cep telefonu kullanımına ilişkin askerlerine direktif gönderdi. Bunlar madde madde şöyle:

1-Kendi SIM kartınızı evde bırakın.
2-Bir SIM kart almak için en iyi yer, çatışma bölgesinin kendisidir.
3-Bir telefon görüşmesi yapmayı planlıyorsanız, manga pozisyonlarından en az 400-500 metre uzakta yapın.
4-Yalnız çekip gitmeyin, siper almak için yanınıza silahlı bir arkadaşınızı alın.
5-Telefon görüşmesi yapmak için en iyi yer, tercihen yakın zamanda kurtarılmış kasabalar olmak üzere, çok sayıda sivilin bulunduğu yerlerdir.
6-Telefonunuzu daima kapalı tutun. Hayatın buna bağlı. Grad füzeleri tüm ekibinizi vuracak.
7-Yerel halktan yeniden doldurma kodlarını veya kartlarını kabul etmeyin. Size komşu köyden bir yedek kart getiren genç kadın düşman için çalışıyor olabilir. Şu anda FSB cep telefonlarını tanımlamak için çok büyük miktarda veri işlemek zorunda. İşlerini kolaylaştırmayın.
8-Yoldaşlarınıza göz kulak olun – bir arkadaşınız kız arkadaşını arar ve bir saat kadar sonra pozisyonunuz bombalanır veya saldırıya uğrar.
9-Hangi SIM kartı veya hangi servis sağlayıcıyı kullanırsanız kullanın, düşmanın konuşmalarınızı dinleyebileceğini unutmayın.

Müfredata giren Müfredata giren "Mavi Vatan" komşuyu tedirgin etti: Türk gencine gök... Haberi Görüntüle

CEP TELEFONU HER YERDE SİNYAL YAYAR

Şifreli ERA sisteminin işe yaramaması Rus ordusuna pahalıya mâl oldu. Zaten cep telefonlarının bir savaşta iletişim için kullanılması tavsiye edilmez, çünkü hepsinin SIM kartları vardır ve fiziksel olarak kapatıldıklarında bile yerleri belirlenebilir. Çoğu telefon, kapalı olduklarında bile düşük seviyeli bir sinyal yayınlamaya devam eder. 

Şaşırtıcı olan şey, Rusların askeri iletişim sistemine çok bel bağlamaları, hatta bazen güvenli olmayan cep telefonlarına ve yabancıların sahip olduğu hücresel veri sistemine güvenebilmiş olmalarıdır. Belki de Ruslar, yabancı bir cep telefonu şebekesinden geçinen ucuz ticari bileşenleri ucuz bir çözüm olarak gördüler. Tabii ki büyük yanlış yaptılar. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading