Yandex Metrica
Reklam Görseli

Gagauzya tarihi kararın eşiğinde! Moldova Romanya'yla birleşirse bağımsızlığını ilan edecek

Gagauzya tarihi kararın eşiğinde! Moldova Romanya'yla birleşirse bağımsızlığını ilan edecek

Moldova'ya bağlı Gagauz Özerk Yeri Başkanı Yevgeniya Gutsul’un Moldova ile Romanya'nın birleşmesi halinde bağımsızlığını ilan edeceği öğrenildi.

Dünya

08.05.2024, 11:53

1994'ten beri Moldova içinde özerk statüde varlığını sürdüren Gagauzya, tarihi bir tarihin kararın eşiğinde. Uzun süredir Moldova ile sorunlar yaşayan Gagauz Özerk Yeri, Moldova'nın Romanya'yla birleşmesi halinde bağımsızlığını ilan edecek. Gagauz Özerk Yeri Başkanı Yevgeniya Gutsul, Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu'nun Rumenlerin Moldova'da yaşadığı yönündeki açıklaması sonrası "Herhangi bir birliğin inisiyatifi, Gagauzya'nın ayrılması ve bağımsız Gagauz Cumhuriyeti'nin yeniden kurulmasına yönelik sürecin derhal başlatılması anlamına gelir." dedi. Gutsul ayrıca Bulgar köylerinin sakinlerinin kendilerini destekleyeceğinden ve kendilerine katılacağından emin olduğunu söyledi. Gutsul ayrıca Gagauuz özerkliğinin, bölgenin yetki ve haklarıyla birlikte Moldova'nın egemenliğini de savunmaya devam edeceğini söyledi. 

AB ülkelerinden mesaj: Filistin devleti tanınmaya hazırlanıyor AB ülkelerinden mesaj: Filistin devleti tanınmaya hazırlanıyor Haberi Görüntüle

GAGAUZ ÖZERK YERİ

Gagauz Türkleri 1994'te özerklik statüsü kazandı. Gagauzlar, Moldova'da halk olarak tanınmış olsa da hakların işlerliği hususunda önemli sorunlar yaşıyor. Özerkliğin kuruluş kanunuyla Moldova kanunları arasında uyum sağlanamıyor ve bu nedenle birçok problem çözümsüz kalıyor. Özerkliğin işlemesine engel olan bu uyumsuzluk nedeniyle yetki karmaşası yaşanıyor. Hangi yetkinin Gagauz yönetiminde hangi yetkinin merkezi hükümette olduğu yönünde sık sık trtışmalar yaşanıyor. Ayruca Gagauz Özerk Yeri'nin özerklik statüsünün Moldova Anayasası tarafından garanti edilmemesi de ayrı bir sorun. Moldova’da çeşitli alanlarda reformların gerçekleştirilmesi sırasında Gagauz Özerk Yeri, sahip olduğu özel statü nedeniyle bu fırsatlardan yararlanamayabiliyor. Moldova, Rusya-Ukrayna savaşında Batılı devletlerin yanında saf alırken, Gagauz yönetimi tarafsız kalmayı tercih ediyor.

Habere Tepki Ver

64

4

2

2

0

0

0

1

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading